Jól vagyok!

Mit suttognak a fák?

Ha kirándulni mész, ne tévesszen meg az erdő csendje! A puha avar alatt izgalmas élet zajlik.

A Föld felszínének közel 30%-át erdők borítják. Az erdők megszűrik a levegőt, elnyelik a széndioxidot és friss oxigént juttatnak bolygónk légkörébe. Az elnyelt széndioxidból a szénatomokat törzsükben raktározzák. A tudomány a fák korát is a törzsben található szénizotópok aránya alapján állapítja meg.  Ez a pontos kormeghatározási módszer egy másik izgalmas felfedezést is hozott, mégpedig azt, hogy az erdőkben élő fák számottevően tovább élnek, mint a magányosan álló, vagy városban élő társaik. 

A dendrológusok, azaz a botanikusok között a fás szárú növényeket kutató tudósok, már régóta feltételezték, hogy az együtt élő fák talán segítik egymást azáltal, hogy gyökereiken keresztül kommunikálnak.  Ennek igazolására az észak-amerikai erdőkben a dendrológusok az izotópkövetésnek nevezett technikát alkalmazták.  A kísérlet során radioaktív 14 szén izotóppal helyettesített szén-dioxid gázt juttattak nyírfák törzsébe.  Közelben álló fenyőfákat a fotoszintézist akadályozó sötét takarókkal borították, így nem jutottak megfelelő tápanyagokhoz. Egy idő után a fenyők törzsében is kimutatható volt a 14 szénizotóp, ami azt igazolja, hogy a fennmaradáshoz szükséges tápanyagot, cukrot a nyírfáktól kapták. Ez a kísérlet igazolta, hogy a fák valóban kommunikálnak egymással, sőt gyökereiken keresztül megosztják a tápanyagokat is. 

De hogyan történik mindez? Honnan tudja a pl. a nyírfa, hogy a szomszéd fenyő bajban van?

Az erdő fái a gyökereiken keresztül összeköttetésben vannak, hasonlóan, mint egy nagy erdei internet. 

Ez a fákat összekötő bonyolult hálózat a talajban lévő mikrobákkal, például gombákkal és baktériumokkal való szimbiotikus kapcsolaton alapszik.  A gombák nagy felületet képesek lefedni a micéliumként ismert fehér gombaszálak fejlesztésével. A micélium szétterül a fa gyökerein azáltal, hogy felveszi a fából a cukrot, és cserébe a fának létfontosságú ásványi anyagokat, például nitrogént és foszfort juttat.  A fák gyökerei és a gombák közötti szimbiotikus kapcsolatot mikorrhiza-hálózatnak nevezik.

A fafajok közötti különböző kölcsönhatások vizsgálatával a tudósok azt találták, hogy a fák a mikrobiális „felépítésükben” lévő hasonlóságokat és különbségeket kihasználva felismerik a saját fajukhoz tartozó más fákat, és előszeretettel osztják meg velük a tápanyagokat mikorrhiza-hálózatukon keresztül. Ezt a „rokonfelismerésnek” nevezett viselkedést nemrégiben vizsgálták, amikor több douglas fenyőt ültettek egy parcellára, és a szén-dioxid-követési kísérletek azt mutatták, hogy az azonos család fái több tápanyagot osztanak meg egymással, mint más fajokkal.  A tudósok még mindig vizsgálják, miért történik ez, de a feltételezések szerint minden növény úgy fejlődött ki, hogy reprodukciós célból rokonságot ismerjen fel.

Itt ugyan most fákról beszélünk, de ha a mindennapokra fordítjuk ezt a jelenséget, akkor ugye nem csodálkozunk nagyon, hiszen az állatok, emberek is először a gyerekeikkel, majd közeli, aztán távolabbi családtagjaikkal, később a „törzsbeliekkel” osztják meg erőforrásaikat. Tehát a családról való gondoskodás már az ember megjelenése előttről származó ősi törvény. 

Na kanyarodjunk vissza csak az erdőbe! 

A mikorrhiza hálózatok rendkívül fontosak a fák egészsége szempontjából veszély idején. Egyes gombafajok elősegíthetik a fák ellenálló képességét bizonyos környezeti stresszorokkal szemben, mint például a kártevők, toxinok és az ökoszisztémát behatoló patogén mikrobák. Az allelopátiának nevezett technika alkalmazásával, amelyben a mikorrhiza hálózaton keresztül kémiai jelet küldenek, a fák figyelmeztethetik szomszédaikat egy kártevőre, vagy gátolhatják az invazív növényfajok növekedését. A környező fák ezután illékony hormonok vagy kémiai anyagok kibocsátásával védekezhetnek, hogy elriasszák a kártevőket vagy a kórokozókat. Még azt is megállapították, hogy a fák stresszjelzést küldhetnek a közeli fáknak egy erdőtűz, vagy erdőirtás során. 

Ha legközelebb kirándulni mész, ne tévesszen meg az erdő csendje! A puha avar alatt őrületes forgalom halad. 

Aki szeretne a fák világáról többet tudni, az olvassa el Peter Wohlleben A fák titkos élete – Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése című könyvét. 

(Hegyi Sára)

  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024