A homeopátiáról bővebben

Túlöntözött orchideák – a homeopátia segíthet!

Színes virágok, melyeknél kényes kérdés az öntözés

Szinte nincs olyan otthon, ahol ne díszelegne manapság egy-egy Phalaenopsis, melyet lepkeorchidea vagy pillekosbor néven is nevezhetünk. Kedvelt dísznövény, melyet minden ünnepre szívesen ajándékoznak az emberek, hisz pink rózsaszín vagy más csodás színeivel a lakás bármely sarkát képes vidámmá, egzotikus hangulatúvá varázsolni. Háziasszonyok szívesen tartják a konyhaablakban vagy a fürdőszobában, mert a felszálló meleg gőzök még gyakoribb virágzásra ösztökélik e csodás növényeket, mivel a párás, trópusi esőerdők a hazájuk.

Azonban, amennyire egyszerűen tarthatónak és hálásnak tűnnek első látásra ezek a növények, annyira különleges táplálást is igényelhetnek. Fontos a gyakori (pl. minden 3. öntözésnél) tápoldatos öntözésük (az esővíz még jobb) kézmeleg, langyos vízzel. Kedveli, ha spray-vel vízpermetet szórunk a leveleire vagy zuhany alá tesszük. Érdemes az öntözést napközbeni időben végezni, mert az esti időpontban történő öntözéssel a növény gyökere nem tud kiszáradni. 

Ahogy a vízhez, úgy a napfényhez való viszonyuk is ellentmondásos, hisz az orchideák kedvelik a meleget, de kifejezetten nem kedvelik a tűző napot, így érdemes olyan helyre tenni őket, ahol nem éri el soha a 40 fokot a hőmérséklet, és ha tűz is a nap, akkor a napsugarak nem a déli órákban érik a növényt. 

Talán a leggyakoribb hiba, amit egy orchidea tulajdonosa elkövet, az a túlöntözés. Ugyan kedvelik a növények a vizet (sosem szabad, hogy teljesen száraz legyen a gyökérzetük és az ültető közegül szolgáló orchideatalaj), de ha túl gyakori az öntözés (8-10 napnál gyakrabban történik), akkor könnyen elkezdhet rothadni a gumó vagy a gyökérzet, vagy élősködők (pl. gyapjas levéltetű), gombák jelenhetnek meg rajta.

Nézzük meg sorba, mely homeopátiás szerek jöhetnek szóba túlöntözéskor!

Ha barnáspirosassá válnak az orchidea levelei, BELLADONNA​ 200 CH szeroldattal gondozzuk a növényt, javulásig.

Ha barnáspirosas elszíneződésű a növény levele és a gyökérzet is rothad, akkor DULCAMARA​ 30 CH szeroldattal kezeljük.

NATRIUM SULFURICUM​ 30 CH lesz a megfelelő homeopátiás szerválasztás, ha gombás fertőzéssel állunk szemben és rothad a növény gyökere.

A PULSATILLA PRATENSIS​ (PULSATILLA) 30 CH rothadó gyökérzetet tud regenerálni.

A SILICEA​ 200 CH potenciában alkalmazva bármelyik növény esetén erősítő hatással rendelkezik és a rothadó gyökérzetet képes újrastrukturálni.

Ha a talaj és a gyökér dohos szagú, gombás fertőzés is jelen van, akkor SULFUR​ 200 CH oldattal kezeljük a beteg növényt.

Gombás betegségek megjelenésekor a THUJA OCCIDENTALIS​ (THUJA) szert alkalmazhatjuk 30 CH potenciában.

A szerek alkalmazása: A homeopátiás golyócskákat kb. 2 dl vízben érdemes feloldani. 5 golyócskát dobjunk (a tubusból műanyag kanálba tekerve) a vízbe, majd feloldódás után alaposan keverjük el műanyag kannában a locsolóvizet. Mindig a növény szokásos mennyiségű öntözővizéhez adjuk a homeopátiás vizes oldatot. 


Kívánjuk, hogy minél több örömöd legyen e csodás és agrohomeopátiával immár egészséges virágok látványában! 

(Divinyi Zoltán Péter)


Forrás:

Christian Maute: Növénygyógyítás homeopátiával (Lyrikod Kft., 2018)

https://barkacsolnijo.hu/cikk/orchidea-locsolasa


  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024