Orr-fül-gége, torok, nátha, arcüreg

A nátha egyik szövődménye: orrmandula gyulladás

Homeopátia, nátha és a felső légúti betegségek szövődményei.

 • A nátha egyik szövődménye: orrmandula gyulladás

  A nátha egyik szövődménye: orrmandula gyulladás

Folytatjuk sorozatunkat fül-arcüreg-orrmandula-nátha témakörben. A szakmai részeket dr. Somi Ildikó írásaiból szemezgettük, a szerző engedélyével. Az ő szelíd tisztítási módszere (arcüreg átmosás szúrás nélkül) és melegítős ingerterápiája kiválóan megfér a homeopátiás kezeléssel. És rávilágított egy fontos tényre, arra, hogy az elsődleges fertőző góc felszámolása milyen fontos a későbbi szövődmények elkerülésében.

Emlékeztetőül:
A nátha szövődményeként kialakuló felső légúti hurut sokszor a teljes légúti nyálkahártyát, a melléküregeket és a füleket is érinti. Tehát egy komplex, nagykiterjedésű hurutos betegséggel állunk szemben. Ezt a gyakori, makacs hurutos betegséget nevezzük hétfejű sárkány betegségnek. 

A hét szövődmény:

1. gennyes orrfolyás
2. arcüreggyulladás
3. fülkürthurut
4. savós középfülhurut
5. orrmandula-gyulladás
6. gége-légcsőhurut
7. hörghurut

A sárkány ötödik feje

Orrmandula-gyulladás

Régebben szinte általános gyakorlat volt, hogy a megnagyobbodott orrmandulát műtéttel eltávolították. Ez a szerv azonban nagyon fontos védelmet jelent, így ma már csak alapos indokkal kerülhet sor operációra. A mesében a sárkány összes fejét le kell vágni, mert ha csak egy-egy hanyatlik le, biztosan újra kinő. A hurutos állapotban kivett orrmandulának is ez a veszélye. Tehát az orrmandula szerepének, kivételének, megítélésének nagyon pontosan átgondolt döntésnek kell lennie. 

Orrmandula

Mi is az orrmandula? Szennyezett világunkban szinte mindennapossá váltak a nátha kapcsán kialakuló orrmandula-betegségek. A belélegzett levegőben levő kórokozók (vírusok és baktériumok), por és koromszemcsék, pollenek, illetve más szennyező anyagok közvetlenül találkoznak az orrüreg hátsó része mögött elhelyezkedő kis nyirokszervvel. A bejutó szennyező anyagokkal szembeni védekező rendszerünk első állomása az orrüregben található.

Az orrüreg hátsó részét képező kis nyirokszövet feladata a fertőzés tovaterjedésének megakadályozása, miközben állományába gyűjti a kórokozókat. Ez csak egy darabig lehetséges, mert telítődve góccá válik. A benne termelődő váladék lecsorog, és a légvételekkel beporlasztódik a légutakba. Az orrmandula antitesteket is termel a fertőzések legyőzésére.

Az orrmandula-betegség főként az óvodáskorúak baja, kisiskolás korban kevesebb gondot okoz. A kamaszkor végén állománya megkisebbedik, szinte eltűnik, tüneteivel egyre kevésbé kell számolnunk. Miközben az orrmandula nyirokszövete ádáz harcot vív a betolakodó kórokozóval, önmaga is áldozatul esik. Állományában gyulladásos vizenyő és kötőszöveti elemek halmozódnak fel, ami a tömegét többszörösére növeli. Ez a magyarázata annak, hogy az orrüreg hátsó részét szűkítve légzési vagy akár nyelési akadályt is képezhet.

Objektív vizsgálat a megítéléshez

Jó segítség a kiindulási pont és a gyógyulási folyamat értékeléséhez a középfülben levő nyomásviszonyok mérése (tympanometria). Ez közvetve az orrmandula nagyságára is enged következtetni. Az orrmandula mellett lévő fülkürtnyílás beszűkülése, elzáródása, a középfül légtartalma vagy folyadékgyüleme mind mérhető. Ha javul a mérési eredmény, az orrlégzéssel is ez történik, tehát az alapbetegség gyógyulását is jelzi. Ennek hiányában a tapintással való vizsgálat is segít az orrmandula nagyságát meghatározni, amelyet a műtét eldöntése előtt célszerű megtenni.

Megnehezíti a helyzetet, hogy a tartós nátha is okozhat orrmandula-gyulladást, illetve az orrmandula-gyulladás is okozhat tartós náthát. Ez egy olyan bűvös kör, amelyből nem mindig az orrmandulaműtét az egyetlen kiút. Az arcüregek gyulladása feltétlenül kezelendő, és ezt követően a következményes orrmandula-gyulladás megoldható.

Mit tehetünk?

Fontos a rendszeres, alapos orrváladék eltávolítása (leszívás).Az arcüregek kíméletes öblítése, (Proetz-féle) szúrás nélkül, hogy megszűnjön a góc.  Ne adjunk a gyereknek nyákosító ételeket. Ilyen a tej, a burgonya, a kenyér. Igyon sokat, pl. mézes-citromos limonádét, vagy gyömbérteát.Érdemes kivizsgáltatni a gyereket élelmiszer és egyéb allergiákra.

Homeopátiás kezelés

Homeopátiás kezelésnél meg kell különböztetni, hogy akut gyulladást kezelünk, vagy egy krónikusan gyulladt, burjánzó orrmandulát. Ez utóbbi homeopata orvos feladata. A krónikus problémát a beteg alkatához illő (testi-lelki tünetek, kórtörténet, család, stb) alkati szerrel, és a beteg fogékonyságához illő szerrel kezelik.

Gyakran alkalmazott homeopátiás szerek az alkat és a hajlam kezelésére:

Baryta carbonica, Calcium carbonicum, Calcium phosphoricum, Sulfur, Sulfur iodatum, Hepar sulfur, Lycopodium, Natrum muriaticum, Pulsatilla, Sepia, Psorinum, Tuberculinum, Thuja, Silicea, Medorrhinum

Homeopátiás szerek akut orrmandula gyulladás kezelésére, tünetek szerint: Az orrmandula gyulladást fül-orr-gégész diagnosztizálja.

Általánosan adhatjuk az ECHINACEA​5 CH-t is, napi 3-4 alkalommal. Általános immunerősítő hatású.  

Csecsemőknek a tablettát oldjuk fel kicsi vízben, és műanyag kanállal adagoljuk.

Az alábbi szerek 9 CH vagy 15 CH-ban adhatók akut esetben napi 2-3 alkalommal.  A PULSATILLA PRATENSIS​-t csak 15, vagy 30 CH-ban adjuk!

Krónikus hurut és tartós halláscsökkenés esetén forduljunk homeopata orvoshoz!

Ha a cél a hurut oldása, akkor a szert 5 CH potenciában napi 1-3x5 szemenként adjuk. Ilyenkor a nátha fokozódik, mert ürül a mandula, és az esetleg érintett arcüregek.

Akut gyulladás kezelésére a következő szerek alkalmasak

BELLADONNA

Nátha, lüktető fejfájással, esetleg magas lázzal, fényérzékeny szemekkel.

APIS MELLIFICA

Az orr duzzadt, ödémás, nem tud lélegezni orron keresztül.

HEPAR SULFUR

A gyulladást gennyes, zöldessárga, kellemetlen szagú váladék kíséri.

MERCURIUS SOLUBILIS

maró jellegű orrfolyás. A nyelv szélein a fogak lenyomata látható, rossz szájszag, lepedékes nyelv. Nyálfolyás

STICTA PULMONARIA​ 

Orrgyöki fájdalom. Pörkök az orrban. Állandó dugulás miatt nem alszik jól.

KALIUM BICHROMICUM

Recsegő, kifújhatatlan, nyúlós váladék, arcüreggyulladás

HYDRASTIS CANADENSIS

Alacsony potenciában a nyák oldására. A nyák a garaton csorog.  

PULSATILLA PRATENSIS

Vastag, sárgás orrváladék, sírós gyerek.

KALIUM SULFURICUM

A krónikus hurutok egyik legjobb szere. Orr teljes dugulása, szörcsögő levegővétel

KALIUM MURIATICUM

Nyeléskor reccsenés a fülben, sűrű, fehér váladék, halláscsökkenés

CORALLIUM RUBRUM

Görcsös köhögéssel párosuló tünet, vértolulásos arc, bő váladék. Hidegnek érzi az orrát

MERCURIUS DULCIS

Eldugult fülkürt, bő nyálzás. 


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Influenza, láz, megfázás homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Nátha e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024