A homeopátiáról bővebben

Ritka homeopátiás szerek, ritka jó megoldások: AMBRA GRISEA

Mire használható a jól ismert parfümalapanyag - az ámbra - homeopátiás gyógyszer formájában?

Állati eredetű homeopátiás gyógyszer

Cikk-sorozatunkban a hazánkban is elérhető homeopátiás szerek közül azokat vesszük sorban górcső alá, melyek a nagyközönség és talán még a szakemberek által is kevéssé ismertek, mégis kiváló szolgálatot tesznek egyes tünetképek, patológiák kezelésében, így érdemes közelebbről is megismerkednünk velük.

Az ámbra egy olyan gyantás, erős szagú, szürkés-feketés színű, viaszos, gyúlékony anyag, amely a nagy ámbráscet emésztőrendszerében keletkezik. A bálna gyomorszekrétuma, melyet évszázadok óta Európa-szerte gyógyszer- és parfümgyártásra használtak fel. Számos patikamúzeumban találkozhatunk vele, így például Kolozsváron is, de aki a magyar fővárosban lakik, vagy arrafelé jár, az a Budai-várban lévő Arany Sas Patikamúzeumban is megcsodálhatja egy kiállítási vitrinben az Ambra grisea felirattal ellátott aprócska tégelyt, melyet „sovány, lefogyott, megfázásra hajlamos betegeknek" ajánlottak a patikáriusok, ill. azoknak, akik "nagyon szomorúak, napokig csak magukba roskadva ülnek és folyton sírnak.” 

Ezt a különleges anyagot a parfümgyártásban is nagyra becsülték. Napjainkban már tiltott a természetből való begyűjtése és mesterséges vegyületekből próbálják „leutánozni” a pézsmás, balzsamos, púderes érzéki, meleg, gyantás és érzéki jelzőkkel minősített illatot, amely különösen értékes alapanyagnak számít ritkaságából adódóan. Az összetevők „fixálására”, rögzítésre is alkalmazzák, annak érdekében, hogy tovább lehessen élvezni a bőrre fújt parfüm illatát.

A homeopátiás szer fő hatóterülete az idegrendszer. Hasznos gyógyszer azok számára, akik a korukból vagy a túlfeszített munkából adódóan fáradtnak, tompultnak érzik magukat. Érzékennyé válnak az idegeik, hisztériára hajlamosak. Érzelmesek, nagyon érzékenyek. Ingerlékennyé válhatnak, idegesek. Túlreagálhatnak apró dolgokat. A szeretteik, hozzájuk közelállók halála vagy üzleti kudarcok miatt sokkos állapotba kerülhetnek és ez a fizikai tüneteik formájában is megnyilvánulhat. Így testszerte hidegség- vagy zsibbadtság érzetük alakulhat ki. A tüneteik hirtelen más és más területeken jelentkezhetnek, helyet is változtathatnak. Remeghet a felső- vagy altestük. Viszketést vagy lüktetést érezhetnek a végtagjaikban. Gyenge a memóriájuk, tompa a felfogóképességük, feledékenyek. Többször kell elolvasniuk egy szöveget, de közben nem értik, amit olvasnak. 

Az is lehet, hogy fixa ideák rabjává válnak és mindig ugyanazok a gyötrő gondolatok kúsznak vissza az elméjükbe, amelytől elcsigázottá válnak. A melankólia rájuk telepedik, és nagyon érzékennyé válnak a zenére. Ha zenét hallanak, sírni kezdenek vagy reszket a testük. Introvertáltak. Mások jelenlétében zavarban vannak, így különösen alkalmas ez a szer olyan fiatalemberek számára, akik nagyon bizonytalanok a testképükben és a torna- vagy edzőteremben félnek, hogy megjegyzéseket kapnak a környezetükben lévő emberektől, így ők számítanak a piros-fehér színű „Öreg fűszer” deo-márka igazi célcsoportjának. Undorodnak a saját testszaguktól, a „hónaljkutya” szagos izzadtságcsöppjeitől. Ha nyilvános WC-n vagy vendégségben végzik a dolgukat, akkor azonnal a légfrissítőt használják, amely a „tavaszi gyöngyvirág illatot” varázsolhatja a helységbe, elmaszkolva a végtermékük szagát. Nem merik elvégezni a „dolgukat”, amíg valaki a közelben van (pl. szomszéd helységben, előszobában). Nagyon rosszul érzik magukat, ha a saját szekrétumaik vagy a váladékaik szagát érzik. Borzalmasan kínos számukra, ha egy kis bélgáz távozott, és valaki előtt „lebuknak.” Könnyen zavarba lehet őket hozni, elszégyellhetik magukat, ha valamilyen megjegyzést kapnak a testükre vagy a testszagukra. Nagyon félénk természetűek, nincs önbizalmuk. Rendkívül fontos számukra, hogy mások mit gondolnak róluk. Ügyetlenek is. Ha szoronganak, akkor rágják a körmüket. Alvászavaroktól is szenvedhetnek.

A homeopátiás gyógyszer jó szolgálatot tesz érettségiző vagy vizsgákra készülő tanulóknak, hallgatóknak, akik vizsgadrukkosak vagy a szóbeli feleletektől lámpalázuk van. Fejfájás, szédülés is jellemezheti őket. Ha izgatottak, hevesen verhet a szívük. Szúró jellegű szemhéjfájdalmuk lehet, amely olyan érzettel jár, mintha árpa jönne ki a szemükön.

Jellemző tünetük a székrekedés, a végbél- és hüvelyviszketés. Jellegzetes nőgyógyászati tünetük a méhvérzés, köztes vérzés, amely kis fizikai erőfeszítéstől is kialakulhat. Az Ambra grisea hasznos szer idősek köhögésekor, torokirritáció (csiklandozó érzet a gégében) valamint asztma kezelésében. 

Gondoljunk erre a homeopátiás gyógyszerre, ha valaki, akkor kezd el köhögni, ha idegenek jelenlétében van (pl. esküvőn a násznép előtt vagy egy váróteremben, ha vizsgabizottság előtt idegesen várakozik) vagy ha hangos zenétől jelentkezik az ingerköhögés reszketés és hányás kíséretében. 

Adagolás: a homeopátiás gyógyszert 9, 15, 30 és 200 CH potenciában tudjuk beszerezni a hazai gyógyszertárakban. Fizikai jellegű, testi panaszok esetén inkább az alacsonyabb potenciákat, napi 1-2 alkalommal alkalmazzuk. Ha a szellemi, érzelmi tünetek is illeszkednek, közepes potenciát adagolhatunk (30 CH), 2-3 napi ismétléssel, az enyhülés mértéke szerint ritkítva az adagokat. 5 golyócska az egyszeri adag. Alkati kezelés esetén forduljunk homeopata szakemberhez, aki meghatározhatja a szer egyéni állapotnak megfelelő adagolási módját.


(Divinyi Zoltán Péter)


Forrás: 

https://www.7scents.hu/2021/02/19/a-4-legszebb-ambra-parfum/ 

https://www.atlasobscura.com/places/golden-eagle-pharmacy-museum 

Dr. S.R. Phatak: Homeopátiás gyógyszertan (Remedium Kiadó)

Frans Vermeulen: Prisma (Emryss bv Publishers)

Jonathan Hardy: Mammal remedies in Homeopathy (Narayana Verlag)


  kapcsolódó cikkek
  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Köhögés, hörghurut homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, álmatlanság, vizsgadrukk homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Aranyér e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024