Szösszenetek a gyermekorvosi rendelőből

A három C - Coccus cacti, Corallium rubrum, Cuprum metallicum

dr. Sebő Zsuzsanna főorvos rovata. Három olyan gyógyszer, amely jó, ha mindig van otthon. Közös jellemzőjük, a hirtelen jelentkező, görcsös köhögés.

CORALLIUM RUBRUM​:  Az egyik leghevesebb, kirobbanó, görcsös köhögési rohamot mutató szer a homeopátiában. A roham olyan, mint egy sorozattűz, és  annyira heves tud lenni, hogy elkékülhet a beteg, kimaradhat a légzése.  A köhögést hideg levegő belégzése váltja ki, ezért a beteg vagy a takaró alá bújik, vagy eltakarja a száját, hogy ezt elkerülje. Az időjárás változás bármilyen formája is provokálja a rohamokat. A roham előtt úgy érzi, megfullad, utána végtelenül kimerült. Kíséri az áll alatti nyirokcsomók megnagyobbodása és az arccsont fájdalma. Orrvérzés sem ritka.

Rosszabbodik evés után, a szabad levegőn és éjszaka.

COCCUS CACTI​: Reggeli ébredés után görcsös, hörgő, fulladozó köhögés indul, mely éjszakai, éjfél előtti rohamokkal folytatódik.  A nyelvcsap megduzzadása miatt morzsát érez a torkában. Bőséges, sűrű, nyúlóst nyálka ürül a köhögéssel, és gyakran hányásba torkollik a roham. A füstös helységet nem bírja, ez is köhögést provokál, ahogy a szájöblítés, fogmosás is. Hideg víz fogyasztása enyhíti a köhögést (hasonlóan a Cuprum-hoz).

CUPRUM METALLICUM​: elsősorban izom görcsökben adjuk, de kiváló szer a gége és a hörgők görcseiben is, ezáltal használhatjuk köhögésre.  Nagyon heves, hirtelen jelentkező köhögési roham jellemzi. A görcsös köhögés hányással, csuklással társulhat, vagy váltakozhat. Sápadt arc, karikás szemek, de köhögéskor akár el is kékülhet (cianózis). Jellegzetes, hogy a köhögési roham néhány korty hideg víz ivása után enyhül, vagy akár meg is szűnik.  


Nem egyszerű a három szert elkülöníteni egymástól, és a megfelelőt kiválasztani egy hirtelen jelentkező roham-köhögésnél. Ha figyelünk a roham jelentkezésének idejére, a kísérő tünetekre és arra, hogy milyen tényező javít a rohamon, jól fogunk szert választani.


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Köhögés, hörghurut homeopátiás kezelése

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024