A homeopátiáról bővebben

Ritka homeopátiás szerek, ritka jó megoldások: Lilium tigrinum

Megélni a szenvedélyt a lelki üdvösség elvesztése nélkül

Cikk-sorozatunkban a hazánkban is elérhető homeopátiás szerek közül azokat vesszük sorban górcső alá, amelyek a nagyközönség és talán még a szakemberek által is kevéssé ismertek, mégis kiváló szolgálatot tesznek egyes tünetképek, patológiák kezelésében, így érdemes közelebbről is megismerkednünk velük.


A tigrisliliom (LILIUM TIGRINUM​, hivatalos nevén (Lilium lancifolium) egy ázsiai liliomfaj, amely Kínában, Japánban, Koreában és az orosz Távol-Keleten őshonos. Dísznövényként széles körben ültetik mutatós narancssárga-fekete virágai miatt. A liliomfélék általában a nőiesség, a szerelem jelképei, kelyhes viráguk a befogadó energiát képviseli. Akárcsak a tigrisliliom bókoló, szagtalan virágai, aminek visszapöndörödő levelei narancs színűek, sűrű, lilásfekete pöttyözéssel. 

Ahogy a virág neve is egy növényi (liliom) és egy állati (tigris) részből áll, úgy figyelhető meg a belőle készült homeopátiás szer tünetképében is egyfajta kettősség. A növényi rész az önmegtartóztatással, erkölccsel, vallásossággal, az állati rész a szenvedéllyel, szexualitással kapcsolatos, ám ez a két aspektus ellentmondásban áll egymással. A szert igénylő személyben erős a szexuális késztetés, de a vallásból vagy neveltetésből fakadó erkölcsi elvei miatt kerüli az intimitást, a szexre az életnek egy megvetett részeként tekint. Vágyait ezért elfojtja, méghozzá úgy, hogy folyamatosan igyekszik magát valamivel lekötni. Az elfojtott szexuális energia aktivitásban tartja, egyszerre több feladatot vállal, ezért nyugtalannak, sietősnek tűnik, egyenesen munkamániás is lehet. Nehezen tudja integrálni személyiségének ezt a két oldalát, s olykor erősen előtör belőle az érzékiség. Ekkor kétségbeesés és bűntudat lesz rajta úrrá, és szorongani kezd a lelki üdvössége miatt. Az a téveszméje, hogy vezekelnie kell a bűneiért, s attól tart, valami rossz fog vele történni. De hogy ez ne következzen be, inkább igyekszik elfojtani vágyait és sok munkával, elfoglaltsággal leplezni azt. Hajlamos a sírásra, hisztériára, vad érzelmek, féktelen gondolatok gyötrik, akár olyan félelemmel is párosulva, hogy megőrül. Nem szereti, ha vigasztalják, és azt sem, ha tanácsokkal látják el, ezeket óvatosan kell megfogalmazni, mert kritikának veszi vagy könnyen félreérti. A tünetei akkor rosszabbodnak, amikor megszűnik az önkontrollja. 

A tigrisliliom hagymás növény, de a gyökere kicsi, ami megjelenik a virágból készült homeopátiás szer tünetképében is. A szert igénylő személy is úgy érezheti, nem tud hova kötődni, keresi a kereteket, a gyökeret, hogy hova tartozik. A liliomfélék közös témája, hogy úgy érzik, ki vannak rekesztve valamiből. A LILIUM TIGRINUM​ állapotban lévő személy attól fél, hogy a vallásból, hitből lesz kirekesztve, ha a szexuális minőségét megélő nőként él. Ő a jó anya, a gondoskodó, tápláló, nőisége el van rejtve, akárcsak az ételraktárként szolgáló hagyma a föld felszíne alatt. A tigrisliliom is sokáig gyűjti az erőt a föld alatt, későn virágzik, így erős köze lesz a szernek a fogantatáshoz, de a terhességhez, szüléshez is. 

A női nemi szerveken kívül fontos hatóterülete a vénás keringés, szív és az idegek. Gondoljunk rá cikluszavarok, erős PMS tünetek, krónikus folyás esetén, petefészek és méh megbetegedéseiben. A SEPIA OFFICINALIS​ (Sepia)- hoz hasonlóan lefelé húzó érzetei vannak az alhasban és a méhben, ami a kéz nyomásától, dörzsöléstől javul, ugyanakkor a takaró érintését nem bírja elviselni. Kiváló szere lehet azoknak, akik nehezen esnek teherbe, szülés után, vagy menopauza idején depresszióban szenvednek. Minél depressziósabb, annál aktívabb, túlterheli magát, hogy elterelje a gondolatait. Nimfománia, vagy épp ellenkezőleg, frigiditás esetén is bevethető, de nem csak nőknél, hanem férfiak potenciazavarában is használható. Mindezeken felül jó szere a migrénnek is. 

Kis területen jelentkező fájdalmak, telítettség-, és ernyedtségérzet, kifelé nyomó, lefelé húzó érzetek jellemzik, mintha súly lenne rajta. Talpai és tenyerei égnek. Heves szívverése, szabálytalan szívdobogása a meleg szobában, vagy hosszú állástól romlik, akár el is ájulhat. Melegtől rosszabbodik az állapota, a hűvös, szabad, friss levegő és az elfoglaltság jót tesz neki. Vágyik a fizikai megterhelésre, a hűvös levegőn mozgás, az erőkifejtés javít a panaszain. Kulcstünete a nyugtalanság, folyton siet, tevékenykedik, nehezen lazít. Lábai is nyugtalanok, a térdek remegnek, ami járási nehézséggel járhat együtt. Nagyon szomjas, de a kávétól és a teától irtózik. 

Adagolás: a homeopátiás gyógyszert 9, 15, 30 és 200 CH potenciában tudjuk beszerezni a hazai gyógyszertárakban. Fizikai jellegű, testi panaszok esetén inkább az alacsonyabb potenciákat, napi 1-2 alkalommal alkalmazzuk. Ha a mentális, érzelmi tünetek is illeszkednek, közepes potenciát adagolhatunk (30 CH), 2-3 napi ismétléssel, az enyhülés mértéke szerint ritkítva az adagokat. 5 golyócska az egyszeri adag. Alkati kezelés esetén forduljunk homeopata szakemberhez, aki meghatározhatja a szer egyéni állapotnak megfelelő potenciáját és adagolási módját.

(Eördögh Zsófia)

Felhasznált irodalom: 

Rajan Sankaran: Lelkületek és homeopátiás szerek (Remedium Kiadó)

Bóna László: Ágyban – asztalnál (Vis Vitalis Kiadó)

Dr. S.R. Phatak: Homeopátiás gyógyszertan (Remedium Kiadó)


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Menstruációs problémák homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 1. Menstruáció

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024