Homeopátiás kisokos babáknak

Milyen reflexei vannak a csecsemőnek? Idegrendszeri vizsgálatok

Láttam egy fotót néhány hónappal ezelőtt.

Az éppen csak megszületett, jól láthatóan magzatmázas babát kék vinyl kesztyűbe bújtatott kéz tartja.

És akkor hirtelen az jutott az eszembe, milyen lehet az az első érzés, amely a megszületés után ennek az égszínkék vinylkesztyűnek az érintése. Ha az egészséges, időre született gyermek úgy jön világra, hogy minden érzékszerve működik, akkor milyen lehet egy ilyen első érintés? Milyen emléket hagy? Milyen tapasztalást jelent?

Doktor Mami: Milyen reflexei vannak a csecsemőnek? Hogy vizsgálja a doktor a kicsi idegrendszerét?

A bőr érintésének, a hőmérséklet változásának érzékelése a méhen belül, korai időszakban kifejlődik. Az érintésre elhúzzák a kezüket, vagy éppen az érintés irányába fordulnak. Méhen belüli ultrahang vizsgálatokon jól láthatóan követhető, hogy a baba a mama hasfalának érintésére odafordul-e vagy éppen attól el. Látható az is, ahogy az ujjacskáját szopizza, ahogy izeg-mozog, tekereg, miközben a hátát a méh belső falának támasztja. Ezek a mozgások érintésre kiváltódott mozgásformák, és a születés során nagy segítséget jelentenek abban az ügyesen kivitelezett harmonikus úszó-kúszó-csúszó előrehaladásban, amely a világrajövetelhez szükséges.

Az ember meglehetősen magatehetetlenül jön a világra, rendezetlen spontán mozgásokkal, amelyek azonban mindazoknak a mozgásoknak az elemi formáit tartalmazzák, amelyek a későbbiekben bonyolultabb formává alakulva összerendezett végleges mozgássá fejlődnek. Az újabb fejlődési fokra lépésnek előfeltétele a korábbi mozgásminták eltűnése. A kisbabák minden újra és újra megismételt mozdulatukkal saját maguk fejlesztőivé válnak. Ezekkel az ismétlésekkel segítve az idegrendszerük érését, az egyre stabilabb, biztosabb mozgásformák és a megfelelő izomtónus kialakulását.

Természetesen a tankönyvi előírásokhoz képest kisebb-nagyobb egyéni különbségek lehetnek a mozgásformák megjelenésében, a mozgásfejlődésben. A kisbabák aktuális állapota szinte mindig befolyásolja, hogy bizonyos vizsgálatok alkalmával hogyan reagálnak. Egy éhes baba vagy éppen egy jóllakott gyerek teljesen másképpen viselkedik, hasonlóképpen az, aki fázik vagy éppen túlzottan melege van. Épp úgy, mint ahogy az is, akit égszínkék vinyl kesztyűvel érintenek meg, vagy az, akit éppen egy puha, meleg tenyér ölel.

Feliratkozás Doktor Mami YouTube csatornára

 

 • Dr. Lengyel Boglárka homeopata, gyermekorvos
kapcsolódó cikkek
AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
 • letöltöm

  Várandósság, szülés, szoptatás homeopátiával e-könyv

  tovább
 • letöltöm

  Tejfakasztás és szoptatás e-kártya

  tovább
Maradt még kérdésed?

Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

homeopátiás orvost keresek
A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
homeopátia.info © 2024