A homeopátiáról bővebben

Ritka homeopátiás szerek – ritka jó megoldások: Passiflora incarnata

A szenvedés virága

Az észak-amerikai golgotavirág (Passiflora incarnata) a golgotavirág (Passiflora) nemzetség egyik faja. Gyógynövény és egyben enyhe pszichoaktív szer is. A növény, bár a párás meleget kedveli, mégis az egyik legfagytűrőbb golgotafajta, ezért a szabadban tartva is átteleltethető. Virága az alig látható bimbóból a reggeli órákban kibomlik, majd gyorsan elhervad. Kerekded gyümölcse ehető, lédús és édes ízű. 

S hogy miért golgotavirág? Neve a passio – szenvedés és flor – virág szavakból származik. Jacomo Bosio szerzetes, művész állította először párhuzamba Jézus Krisztus szenvedéstörténetét és a virágot. Krisztus keresztútját a virág különböző részei jelképezik: 

 • a három bibeszál a három szög, amikkel Jézust a kereszthez szegezték;
 • a bibe az ecettel átitatott szivacs;
 • a nyeles magház a kehely, amit ki kellett innia;
 • az öt portok az öt sebhely;
 • a 72 szálból álló sugárkoszorú a töviskoszorú 72 tövise;
 • a hármasan szeldelt lomblevél a lándzsa hegye;
 • a kacs a korbács.

Ebben a szimbolikában a sugárkoszorút alkotó szálak fehér színe Jézus Krisztus ártatlanságát, más értelmezésben a dicsfényt jelenti. Talán emiatt a szimbolika miatt is tartották úgy, hogy a dél-amerikai indiánok megtérítésére szolgál. 

Külsőleg égési sérülésekre, bőrgyulladás csökkentésére és fájdalomcsillapításra használják. Teája kitűnő nyugtató, hatásos gyógytea alvási zavarokban, szorongás, nyugtalanság ellen, a menopauza és a pajzsmirigy túlműködés okozta zavarok kezelésére. Egy csésze teához kb. 2,5 grammot forrázzunk le, és áztassuk 15 percig. Naponta háromszor fogyaszthatjuk. Terheseknek és szoptató anyáknak ellenjavallt.

A PASSIFLORA INCARNATA​ virágesszenciaként arra tanít minket, hogy békébe kerüljünk azokkal, akik szenvedést okoznak nekünk és meg tudjunk nekik bocsátani. Nem feltétlenül kell feláldozni magunkat üdvözülésünk érdekében. Azoknak fog segíteni, akik úgy gondolják, hogy csak szenvedéseken keresztül lehetséges a megváltás, akik az áldozat szerepét magukra öltve ostorozzák magukat. A virágesszencia a szív és a gégefő területén fejti ki a hatását, felszabadítja az itt tárolt feszültséget. A növényből készült homeopátiás szer is hasonló helyzetekben segíthet. A szert igénylő személyek nehezen tudnak a mostnak, a pillanatnak élni, tetteikből hiányzik a szenvedély, az energia, a tudatosság. Nem látják az élet varázsát, a céljaikat, úgy érzik, magukra hagyták őket, megtagadva, emiatt szomorúak és hallgatagok. Önként vállalják az áldozat szerepét. 

A homeopátia két fő területen használja, a gyermek- és időskori álmatlanságban és függőségek kezelésében. A Passiflorából készült homeopátiás szerben mélyen összekötődik a szenvedély, a függőség, az alvásban remélt megváltó megnyugvás és a szenvedés. Akinek a golgotavirágból készült szerre van szüksége, annak feltehetően van egy visszatérő szenvedélye, aminek a rabja, szenved tőle, ezért ki akar lépni a függőségből. Le akarja tenni ezt, mint egy keresztet, és szabad akar lenni. A másik fontos alkalmazása az álmatlanság. Jó szer lehet gyermekeknél, akik elalváskor sikítanak, kiabálnak, különösen fogzáskor. Adható szorongásra, hisztériára, és görcsös állapotokban is segít. Főleg a várandósság alatt fellépő epileptikus görcsök esetén alkalmazható sikerrel, vagy gyermekágyi, szoptatás alatti izomrángásokra, de tetániás görcsben is. Jó használatot tesz olyan élethelyzetekben, ahol a hosszan tartó álmatlanság, nem alvás mellett rángások, görcsök jelentkeznek, így megelőzheti a komolyabb állapotok kialakulását. 


Eördögh Zsófia


Forrás: 

Bóna László: Ágyban – asztalnál (Vis Vitalis kiadó)

www.qjure.com

https://hu.wikipedia.org/wiki/Észak-amerikai_golgotavirág

  kapcsolódó szerek
  kapcsolódó cikkek
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024