A homeopátiáról bővebben

A hónap növénye: Aconitum napellus (Kék sisakvirág)

Pompás megjelenése és magas méreganyagtartalma miatt kapta félelmetes becenevét: a mérgek királynője.

A népi gyógyászatban farkasfűnek, ebrontófűnek, patika répájának is nevezik. A sisakvirág Európa egyik legmérgezőbb növénye. Érdekesség, hogy korai feljegyzések szerint Néró császár is sisakvirág-kivonattal mérgezte meg Claudiust. 

Hegyvidéken, főleg patakok környékén találkozhatunk vele. Embernagyságúra is megnőhet, levele ölbefogó, levélkéje szárnyasan szabdalt. Kékeslila színű virága magas fürtökben virágzik.

A kék sisakvirág gumóiból, tinktúrát és különböző gyógyszereket állítanak elő, melyeket köhögéscsillapításra és idegfájdalmak (például a háromosztatú arcideg fájdalmak) mérséklésére, valamint köszvény kezelésére használnak. Külsőleg bőrvörösítő hatású kenőcsök és más reumaellenes készítmények alkotórészeként hasznosítják fájdalomcsillapító hatását.

Homeopátiás gyógyszeralapanyagként leginkább a gyökeret és a magvakat használják, ezek akonitin tartalma a legnagyobb. Lehűlés utáni száraz köhögésre, éjfélkor kezdődő krupp esetén, valamint hidegtől kialakuló idegfájdalom (trigeminus zsába) kezelésére bevált szer. Alkalmazható még hirtelen magasra szökő vérnyomás okozta vértolulásos fejfájásra és hirtelen kialakuló magas lázra, hőgutára, napszúrásra, hőhullámokra, amikor a száraz, meleg bőr kísérő tünet. Pánikrohamok, halálfélelem esetén is választandó szer.

Jellemző tünetek: a betegség megjelenése vagy súlyosbodása erős hidegben (pl. korcsolyázás után), heves tünetek, hirtelen fellépő fejfájás, a bőr száraz, meleg, kipirult. A beteg hideg vizet kíván, erős nyugtalanság, szorongás jellemző.

Rosszabbodás: erős és hirtelen hidegtől, éjfél felé

Javulás: felülésre enyhül (száraz köhögés)

Tudtad-e?

Régebben gyakran árusították az Acoitum napellus gumószerű gyökereit gyógyszertárakban, így kapta a „patika répája” elnevezést. Ez az elnevezés egy sajtóhiba révén „Katika répája” formára torzulva terjedt el. A havasi sisakvirágot ma is több forrás Katika-sisakvirág néven említi.

Összegyűjtöttük a 16 alap homeopátiás szert, amelyet ajánlunk házipatikádba.

Ha maradt még kérdésed, kérdezz homeopátiás szakértőinktől!

Szerkesztette: R.Sz.

  kapcsolódó szerek
  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Utazási e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Napszúrás e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 2. – A változó kor – és előzményei

   tovább
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024