A homeopátiáról bővebben

Ritka homeopátiás szerek, ritka jó megoldások: CROTALUS HORRIDUS

Állati eredetű homeopátiás gyógyszer

Cikk-sorozatunkban a hazánkban is elérhető homeopátiás szerek közül azokat vesszük sorban górcső alá, melyek a nagyközönség és talán még a szakemberek által is kevéssé ismertek, mégis kiváló szolgálatot tesznek egyes tünetképek, patológiák kezelésében, így érdemes közelebbről is megismerkednünk velük.

Ez alkalommal ismerkedjünk meg a CROTALUS HORRIDUS​ állati eredetű homeopátiás gyógyszer tünetképével!

Ez a szer az erdei csörgőkígyó mérgéből készül. Mint kígyóméreg, az emberiség legrégebbi gyógyszerei közé tartozik. Van egy olyan mondás, hogy minél nagyobb egy méreg mérgező ereje, annál nagyobb a benne lakozó gyógyerő is! Ez a crotalus horridus esetében sincs másképp. A kígyómérgeket tradicionálisan vérzéscsillapításra, idegrendszeri megbetegedések, pszichés zavarok valamint szív- és érrendszeri problémák kezelésére használják a legkülönfélébb gyógyítói irányzatok a világban. 

Nézzük meg ezt a videót az erdei csörgőkígyóról! 

Láthatjuk, hogy egy félénk állatról van szó, amely ha lehet, nem ütközik az emberrel. Szeretné kikerülni annak az útját és a farokcsörgő hangjával is azt jelzi, hogy „vigyázz, ne gyere közelebb, mert ha igen, akkor támadok”!

A crotalus horridus alapanyagú homeopátiás gyógyszer olyan embereknek lehet jó alkatilag, akik attól tartanak, hogy megtámadják őket. Hevesen reagálhatnak (visszaütnek) olyan helyzetben, amikor sarokba szorítva vagy fenyegetve érzik magukat, ilyenkor szemtől szembe támadnak (akárcsak a csörgőkígyó). Sok elnyomott düh van bennük. Nem bírják elviselni, ha valami igazságtalanság éri őket. Hajlamuk lehet az alkoholizmusra. Úgy érzik, összeesküdtek ellenük, mindenki az ellenségük, üldözik őket. Ez lehet egy ellenséges lelkületű család vagy egy rossz hangulatú munkakollektíva. Ki nem állhatnak egy adott embert (pl. gyerek az apját). 

Hasznos lehet a szer magasabb potenciában öngyilkossági gondolatok (leveti magát a mélybe) kezelésére is. A crotalus horridus beteg életunt, melankolikus hangulatú (depresszív), de egyben félénk és együttérző is. Érzékeny szívű. Mindenen el tud lágyulni, amit lát vagy olvas (romantikus filmek, szerelmes történetek, szomorú helyzetek). Olyan beteg, aki kimerült, fáradt, gyenge (pl. idős alkoholista) és sokat szorong. Hogy elhárítsa a vélt vagy valós veszélyt, inkább egyedül szeretne lenni, visszahúzódik. Ködösen gondolkodik, ilyenkor zavart, eltompult és feledékeny. Nagyon érzékeny a hirtelen zajokra. 

Fizikai tüneteire jellemző, hogy úgy érzi, nem tudja megtartani a fejét (gyengék a nyakizmok). Feje ébredéskor (nehézség érzettel) fájhat vagy tarkótáji (súlyosan doboló érzettel járó) fejfájása lehet. Köhög (véres köpete van), száraz, csiklandozó, egy pontban jelentkező érzettel a gégében. Jellemzőek lehetnek a hörgő- és felső légúti megbetegedések, a torokmandula tályog, de akár nyelvtumor is kialakulhat az esetében. A crotalus horridus állapotra jellemző a csillapíthatatlan szomj. Penészes szagú lehelet, bűzös váladékok jellemzőek rá. Kívánhatja a sertéshúst.

A visszértágulatok jó gyógyszere. A testében általános lehet az égő („mintha tüzes vassal égetnék”) érzet. Van még egy másik különös érzete ezen kívül; ezt pedig úgy éli meg a crotalus horridus állapotban lévő beteg, „mintha a nyelvét és a torkát egy kötél szorítaná össze.”

Sok kígyószerre jellemző, így erre a szerre is, hogy nem viseli el az övet és a szoros ruhát a dereka körül, mivel a túl szoros ruházat fulladás érzettel jár számára.

Remek gyógyszer zúzódás (kékeslila bőrelszíneződés) és ecchymosis (bevérzések) kezelésére. Szeptikémia, veseelégtelenség és agyhártyagyulladás (meningitis), valamint sárgaság és májelégtelenség esetén is mérlegeljük a használatát, amennyiben összességében a beteg tünetképe erre a szerre enged következtetni. (Utóbbi esetekben kizárólag orvosi felhasználás jöhet szóba.)

Nőgyógyászati felhasználás szempontjából megemlítendő, hogy fekete, bőséges (nehezen vagy nem alvadó) méhvérzése lehet, de makacs, szűnni nem akaró orrvérzés esetén is gondoljunk az alkalmazási lehetőségére. Egyik lehetséges kiegészítő homeopátiás gyógyszere a trombózisnak, agyvérzésnek (stroke), melyet motoros afázia követ. Szembevérzés is jelentkezhet sárgás elszíneződéssel. A fertőző betegségek alatt fellépő vérzések elállítására is jól bevált szer. Szívtájéki (bal kar felé sugárzó) fájdalom érzete lehet.

Jobb oldali tünetek (gyorsan jönnek-mennek) jellemzőek rá lateralitás (oldaliság) szempontjából. Minden tünete rosszabb alvás alatt, ébredéskor, és akkor, ha szoros ruhát visel (pl. nyakkendő, sál, öv).


ADAGOLÁS

A homeopátiás gyógyszert 15 CH potenciában tudjuk beszerezni a hazai gyógyszertárakban. Ezt alkalmazzuk fizikai szintű panaszok kezelésére.

5 golyócska a napi egyszeri adag, lefekvés előtt adagolva. A későbbiekben sűríthetjük vagy ritkíthatjuk az adagokat a tünetek megjelenése vagy az enyhülés mértéke szerint. 

Alkati kezelésnél konzultáljunk homeopata szakemberrel.

(Divinyi Zoltán Péter)


Forrás: 

 • Peter Fraser: Kígyók – Az Alvilágból merített erő (Vis Vitalis Kiadó)
 • Frans Vermeulen: Reptiles (Saltire Books)
 • Rajan Sankaran – Meghna Shah: The reptile (volume I-II) – Homoeopathic Medical Publishers)


  kapcsolódó szerek
  kapcsolódó cikkek
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024