Kutatások, tudományos anyagok, érvek

A spanyol zsálya illóolaja tényleg segít a tanulásban?

Placebo kontrollált, kettős vak, kiegyensúlyozott crossover vizsgálat igazolja a spanyol zsálya memóriára gyakorolt hatását.

Az ismert farmakokinetikai és kötési, felszívódási tulajdonságok alapján feltételezték, hogy a Salvia lavandulifolia kivonat akut beadása javítja a memóriát fiatal felnőtt önkénteseknél. Két kísérletben placebokontrollált, kettős-vak, kiegyensúlyozott, crossover módszertant alkalmaztak. Az 1. kísérletben 20 résztvevő kapott 50, 100 és 150 μl standardizált Salvia lavandulifolia illóolaj-kivonatot és placebót. A 2. kísérletben 24 résztvevő kapott 25 és 50 μl standardizált illóolaj kivonatot, a S. lavandulifolia és a placebót. Az adagok között 7 napos szünetet, azaz kiürülési periódust iktattak be. Az értékelést a Kognitív Gyógyszerkutatás számítógépes tesztelem segítségével végezték a kezelés előtt, majd azt követően 1, 2,5, 4 és 6 órával. Az elsődleges eredmény az igazolta, hogy mind az azonnali, mind az időben későbbi emlékező képesség jelentősen fokozódott.

Az 50 μl adag Salvia lavandulifolia illóolaj kivonat mindkét tanulmányban jelentősen javította az azonnali szófelidézést. Ezek az eredmények jelentik az első szisztematikus bizonyítékot arra, hogy a Salvia lavandulifolia illóolaj képes egészséges fiatal felnőtteknél a tanulási képesség akut modulációjára. 

Fontos felhívnunk a figyelmet, hogy a Salvia lavandulifolia nem helyettesíthető az orvosi zsálya (Salvia officinalis) illóolajával, amelynek kémiai összetevői markánsan eltérnek a vizsgálatban használt növény, egészségre ártalmatlan kivonatától! Az orvosi zsálya monoterpén ketonban gazdag illóolaja az aromaterápiában a kockázatos olajok közé tartozik, kizárólag okleveles aromaterapeuták javaslata alapján használható. Belsőleg, várandósok és kisgyermekek számára használata tilos!

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12895685/

  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024