E-KÖNYVEK, TERÁPIÁS KÁRTYÁK

Influenza & téli betegségek e-könyv

Minden lélegzetvételünkkel vírusok, baktériumok, spórák, szennyező anyagok kerülnek szervezetünkbe. Ezért a légzőszervek fokozottan érzékenyek a fertőzésekre.

letöltöm

  TÉLI VÍRUSOK – TÉLI BETEGSÉGEK

  Minden lélegzetvételünkkel vírusok, baktériumok, spórák, szennyező anyagok kerülnek szervezetünkbe. Ezért a légzőszervek fokozottan érzékenyek a fertőzésekre. A főleg télen jellemző felső légúti panaszok jelentős részét és az influenzát egyaránt vírusfertőzés okozza. A szervezet a vírusok ellen saját immunrendszere által termelt ellenanyagokkal veszi fel a küzdelmet, amely általában egy hetet igényel. Az antibiotikumos terápiát vírusfertőzés esetén csak az esetleges szövődmények kezelésére alkalmazzák, az antibiotikum a vírust magát nem pusztítja el. A gyógyulásért a szervezet természetes védekező rendszere felelős. Hogyan segíthetjük ezt a folyamatot?

  A szervezet védekezése a betegségek ellen leginkább az immunrendszer épségén múlik. Az immunrendszer erősíthető megfelelő táplálkozással, kellő testmozgással, elegendő pihenéssel. Modern világunkban különösen oda kell figyelni a testi-lelki egyensúly megteremtésére, megtartására.
  Ha az immunrendszer le van gyengülve, a szervezet fogékonyabbá válik a fertőzésekre. Gyengítheti az immunrendszert a nem megfelelő táplálkozás, a hideg, szeles időjárás, átfázás, felhevülés, vagy a túlhajszolt stresszes életmód is.
  Fontos, hogy a betegség ideje alatt immunrendszerünket pihenéssel, könnyű táplálkozással és C-vitamin szedésével támogassuk. A láz folyadékveszteséget okoz, ezért a szokásosnál is jobban oda kell figyelni az elegendő mennyiségű folyadék (legalább napi 2-2,5 liter) bevitelére. A fokozott folyadékfogyasztásnak jótékony nyákoldó hatása is van.

  Homeopátiás szerekkel a téli betegségek ellen

  A homeopátiás készítmények támogatják és gyorsítják a védekező immunrendszer munkáját, így a gyógyulás ideje lecsökken. Megfelelően alkalmazva nincs mellékhatásuk, szedhetik kisgyerekek, kismamák és idősek is.

  A homeopátia természetes alapanyagból készült hígított gyógyszerei olyan információt továbbítanak, melyek segítségével a szervezet öngyógyító folyamatai indulnak be.
  A homeopátia biztonságos megoldást kínál régóta meglévő, krónikus betegségek kezelésére is. Ezeket úgynevezett alkati szerekkel gyógyítja. Az alkati szert a homeopátiás orvos a beteg érzelmi, fizikai és általános tüneteinek összességére állapítja meg.

  Kisebb problémákat otthon is gyógyíthatunk homeopátiás szerekkel. Ilyenkor megkeressük a tüneteket kiváltó okot, a tünetek helyét, jellegét, és azt, hogy milyen külső körülmény okoz javulást vagy romlást. Ehhez nyújt segítséget ez a kiskönyv és más homeopátiás kézikönyvek, (pl. Homeopátia napjainkban ) ahol betegségek szerint csoportosítva megtalálhatjuk az egyes szerek jellemzőit, javasolt hígítását (potenciáját) és a szedés módját. Gyakori betegségekre (köhögés, influenza, torokgyulladás, utazási hányinger, stressz, álmatlanság) homeopátiás orvosok komplex, több összetevőt tartalmazó szereket fejlesztettek ki. Az otthoni homeopátiás gyógyítást érdemes ezekkel a komplex készítményekkel kezdeni.

  A homeopátiás szerek szedésének szabályai

  A homeopátiás szerek a száj nyálkahártyájáról szívódnak fel, ezért a golyókat vagy tablettákat el kell szopogatni. A golyócskák bevétele után és előtt fél óráig nem tanácsos enni, hogy a nyálkahártya tiszta legyen. A mentol és az egyéb illóolajok, a kávé és egyes fűszerek szűkítik a száj ereit, így csökkentik a szerek hatását. A szereket távol kell tartani elektromos sugárzó eszközöktől (mobiltelefon, mikro, rádió, stb.) és szobahőmérsékleten, száraz helyen ajánlott tárolni.
  A könyvben szereplő homeopátiás hatóanyagokból készült gyógyszerek patikában vásárolhatók meg. A homeopátiás gyógyszerek neve mellett a tubuson vagy az üvegen fel van tüntetve egy szám, és egy betű is, amely a hígítás mértékét jelzi. Otthoni használatra a 9 CH, C9, 15 CH, C15, közepes hígítások javasoltak általában. Amennyiben más hígítás szükséges, azt külön jelezzük az adott témakörnél.
  A 9-15 CH-s hígítás napi 2-5 alkalommal szedhető. Az egyszeri adag 5 golyó. Erős tüneteknél a szerek szedhetők félóránként, a tünet enyhülésekor ritkítani kell az adagolást a napi 2-3 alkalomra.

  Gyakori homeopátiás hígítások és adagolási javaslatok

   

  Hígítás jele

  Adagolási javaslat

  5 CH, C5, D2–D6

  3–5x5 golyó naponta

  9 CH, C9, 15 CH, C15, D12

  2–5x5 golyó naponta

  30 CH, C30, D30

  1–3x5 golyó naponta

  200 CH, C200, D200, LM, M (C1000)

  Orvosi javaslatra szedhető, az adagolás egyéni.

   

  Immunerősítés

  Téli időszakban, vagy gyakran kiújuló panaszok esetén szedjük az immunerősítő hatásáról ismert gyógynövényből készült ECHINACEA (Echinacea angustifolia)​ homeopátiás szert, napi 2x5 golyót, alacsony (5 CH) potenciában hétfőtől péntekig. Hétvégén a kúrát egészítsük ki a csecsemőmirigyből készült Thymuline golyókkal (9 CH) ebből naponta egyszer vegyünk be 5 golyót, összesen heti 2 alkalommal.

  NÁTHA


  Mi okozza a náthát?

  Egyszerű náthát az esetek nagy részében vírusfertőzés okoz. Hatására begyullad az orr érzékeny belső nyálkahártyája, és váladékot kezd el termelni. Ez általában fehér, vagy színtelen, később sárgássá és viszkózussá válhat. A náthát kísérheti enyhe láz is. Ha az immunrendszer gyenge, az egyszerű megfázás továbbterjedhet a torokra, fülre, melléküregekre és az alsóbb légutakra is.

  A gyermekek sokkal könnyebben lesznek náthásak, mert szervezetük még nem építette ki a megfelelő immunvédelmet a kórokozók ellen. Ilyenkor különösen fontos, hogy homeopátiás terápiával segítsük az immunválasz kialakulását.
  Ha a nátha állandósul, vagy csak bizonyos időszakban jelentkezik, allergia is állhat a betegség mögött.

  Hogyan viseljük könnyebben a náthás időszakot?

  Nátha esetén fokozottan kell ügyelni a helyes orrtisztításra. Az orrlyukakat külön-külön kell kifújni, mert mindkét orrlyuk egyidejű fújása a váladékot a fülkürtön át a fülbe juttatja, ahol középfül-gyulladást okozhat. Ha sok nyálka kerül a torokba, köhögés, gégegyulladás léphet fel. A száraz levegő tovább súlyosbítja az eldugult orr állapotát, ezért a szobában érdemes a betegség alatt vizet párologtatni. Az illóolajok csökkenthetik a homeopátiás szerek hatását, ezért alkalmazzunk egyszerű tiszta, vagy enyhén sós (pl. Salvus-víz) vizet. A vény nélkül kapható orrcseppeket csak akkor használjuk, ha nem tudunk a náthától aludni. Az orrjárat tisztítására kiválóan alkalmasak a különböző tengeri sós készítmények.

  A betegség ideje alatt fogyasszunk sok folyadékot, citromos-mézes forró limonádét, együnk sok friss zöldséget és gyümölcsöt. Kerüljük a tejtermékek, a burgonya és a kenyérfélék fogyasztását, mivel ezek fokozzák a nyálka mennyiségét.

  Az immunrendszert erősíti és gyulladáscsökkentő az Echinacea homeopátiás szer. Szedjünk alacsony (5 CH) potenciában, napi 3x5 golyót a komplex, vagy egyéni tünetre választott szer mellé.

  Homeopátiás házipatika

  Potencia és adagolás

  Válasszunk szert a tünetek alapján. Kezdődő náthánál ismételjük óránként a szert, (1 adag=1x5 golyó), közepes potenciában (15 CH, C15). A tünetek enyhülése után ritkítsuk a szedést napi 2–3x1 adagra.

  Láz esetén

  ACONITUM NAPELLUS

  a nátha kezdetekor

  a nátha száraz hidegben, lehűlés után jelentkezik

  magas láz, köhögés

  BELLADONNA

  hirtelen megbetegedés

  magas láz izzadással

  fényérzékeny szemek, fejfájás

  a fej forró, a végtagok hidegek

  FERRUM PHOSPHORICUM

  a tünetek lassan alakulnak ki

  lázon kívül nincs más tünet

  orrvérzésre hajlamos beteg

  (Ha nincsenek karakteres tünetek, a nátha lassan alakul ki, a Ferrum phosphoricum általánosan szedhető. Ilyenkor 9 CH, C9 potenciában javasolt, napi 4-5 alkalommal.)

  GELSEMIUM SEMPERVIRENS​ - GELSEMIUM

  meleg, nedves időben romlik

  elnehezültség, fáradtság kíséri

  hátfájdalom és nagyfokú álmosság

  Vizes orrfolyás:

  ALLIUM CEPA

  bőséges orrfolyás, maró váladék

  könnyezés

  friss levegőn javul, melegben romlik

  ARSENICUM ALBUM

  égető, maró, kis mennyiségű váladék

  égő érzés az orrban, a tünetek melegre javulnak


  AURUM MURIATICUM NATRONATUM​ - NATRIUM MURIATICUM

  tojásfehérjéhez hasonló orrváladék

  gyakran herpesz kíséri

  a szipogás rosszabb reggel


  EUPHRASIA OFFICINALIS​ - EUPHRASIA

  maró könnny, bő, nem irritáló orrváladék

  nappal erősödő köhögés

  Orrdugulás:

  NUX VOMICA

  nátha mellett emésztési panaszok

  ingerlékenység, a beteg meleget kíván

  mozgásra fokozódó borzongás

  SAMBUCUS NIGRA

  orrdugulás szipogással

  csecsemők náthájának fő szere


  STICTA PULMONARIA

  dugult orr, orrgyöki nyomás

  száraz köhögés

  a váladék megindulásáig kell szedni

  BRYONIA

  eldugult orr, száraz száj

  szomjas, nyugalomra vágyik

  Nyákos, nyákos-gennyes orrváladék:

  DULCAMARA

  nedves időben vagy átázás hatására alakul ki


  MERCURIUS SOLUBILIS

  bő, zöldes, sűrű orrváladék

  szájszag, petyhüdt nyelv

  erős nyálcsorgás

  esetleg duzzadt nyirokcsomók


  HEPAR SULFUR

  zöldessárga, sűrű orrfolyás

  szálka érzet


  PULSATILLA PRATENSIS​ - PULSATILLA

  nappal sárgás, krémes, nem maró orrfolyás

  éjjel orrdugulás

  változó tünetek


  KALIUM BICHROMICUM

  nyúlós, tapadós váladék, nehéz kifújni

  pörkök az orrban


  MELLÉKÜREG-GYULLADÁS

  A melléküreg-gyulladás kialakulása és jellemző tünetei

  Az orr melléküregei és az arc üregei levegővel teli üregek az orrcsontok körül. Fontos szerepet játszanak a légzés folyamatában. Az üregek kettős feladatot látnak el. A belélegzett levegőt felmelegítik, a test hőmérsékletéhez igazítják, és párásítják is, nehogy a tüdőket kiszárítsa. Ezért fontos, hogy az orron keresztül szívjuk be a levegőt, a száj pedig maradjon meg a táplálkozás fő szervének.

  Az arcüregek folyamatosan szellőznek és átmenetet képeznek az orr és a hátsó garat között. Váladékaikat az orrvezetékeken át ürítik ki. Fertőzés esetén az arcüregek nyálkával, sőt gennyel telítődhetnek, mely nyomást és fájdalmat okoz. Jellemző tünet a fogfájásszerű fájdalom, az érzékeny arc, eldugult orr, esetleg erős reggeli fejfájás a szem környékén. A fejfájás erősödik, ha a beteg előre dől. Általános gyengeség és orrhang is tapasztalható az esetek nagy többségében. Az orr vagy dugult, vagy gennyes orrfolyás tapasztalható.

  Otthoni praktikák

  Melléküreg-gyulladás esetén fontos a nyák oldása. A sós vizes inhalálás nemcsak ebben segít, de csillapítja a fájdalmat is, és megindítja a váladék ürülését. Az inhalálás hatása fokozható forró mustármagos lábfürdővel (3-4 liter vízhez 2-3 evőkanál összetört mustármag szükséges) és a fülekre helyezett hagymapakolással (egy-egy fél vöröshagyma sállal átkötve a füleken) is. A fájó arcüregek fájdalma meleg borogatással, vagy hideg jegeléssel enyhíthető, igény szerint.

  Kerülni kell a huzatot, jót tesz a nyugalom és sok folyadék fogyasztása. Nyákosító ételek (tejtermék, burgonya, kenyér) nem javasoltak!

  Homeopátiás házipatika

  KALIUM BICHROMICUM

  nyúlós orrváladék

  orrgyöki nyomás


  KALIUM IODATUM

  duzzadt, piros orr

  maró váladék

  szemhéjduzzadás, könnyezés


  HYDRASTIS CANADENSIS

  állandó, sűrű orrfolyás, égető váladékkal

  váladékcsorgás a garaton

  hígítja a váladékot

  (a váladék hígításához, kiürítéséhez a Hydrastist alacsony, (5 CH, C5) potenciában szedjük!)


  HEPAR SULFUR

  zöldessárga váladék, a torok és a fül is érintett lehet

  szálka érzés

  izgatott, huzatra érzékeny beteg

  MEZEREUM

  fájdalmas arccsontok a váladékkal teli arcüregek miatt

  CINNABARIS​ (Hydrargium sulfuratum rubrum)

  a homloküreg gyulladásának egyik fő szere

  Visszatérő gyulladás esetén az immunrendszer erősítésére:

  Heti 1x5 golyó Thymuline (9 CH)

  FONTOS!

  Arcüreggyulladás esetén mindig forduljunk orvoshoz! A gyakran kiújuló arcüreggyulladás hátterében állhat allergia vagy stressz is, ez orvosi kivizsgálást és homeopátiás alkati kezelést igényel. 

  INFLUENZA

  Mi okozza az influenzát?

  Az influenzát az influenzavírus okozza. A betegség kialakulásában nem csak a kórokozó játszik szerepet, hanem az egyéni védekezőképesség is. Ha az immunrendszer erős, akkor a szervezet ellenáll a vírusnak. Az influenzavírusnak három fő típusa van: az A-, a B- és a C- vírus. Ezek közül az A a legveszélyesebb: országos, sőt, világjárványokért is felelős lehet. A B vírus az A „kistestvére, de kevésbé agresszív. A C vírus kisebb helyi járványokat, szórványos megbetegedéseket okoz.

  Melyek az influenza tünetei?

  Az influenzát könnyű összetéveszteni egy egyszerű megfázással. Érdemes megfigyelni az alábbiakat:

  Az influenza tünetei 1-3 nappal a vírussal való találkozás után jelentkeznek. A betegek gyakran panaszkodnak, hogy a betegség letaglózza őket. A panaszok lehetnek enyhék, vagy súlyosak, de az enyhe influenza is könnyen súlyossá válhat, ha nem figyelünk eléggé.

  A leggyakrabban jelentkező panaszok:

  • Láz (általában magas)
  • Fejfájás
  • Izomfájdalmak
  • Hidegrázás
  • Fáradékonyság
  • Száraz köhögés
  • Nátha, főleg gyermekeknél
  • Gyomorpanaszok, pl. émelygés, hasmenés vagy hányás. Szintén gyakrabban fordul elő gyermekeknél.
  • Nem kell az összes tünetet egyszerre érezni. Néha nehéz eldönteni azt is, hogy megfázás, vagy influenza a betegség valójában. Az alábbi táblázat segít elkülöníteni a tüneteket.

      

  Tünet

  Megfázás

  Influenza

  Láz

  Ritka

  Általában tapasztalható

  Fájdalmak

  Mérsékelt

  Gyakran erős

  Hidegrázás

  Nem jellemző

  Általában tapasztalható

  Fáradékonyság

  Enyhe

  Közepestől az erősig

  Tünetek kialakulása

  Fokozatos

  3-6 óra alatt

  Köhögés

  Általában hurutos

  Száraz

  Tüsszentés

  Gyakori

  Nem jellemző

  Orrdugulás

  Gyakori

  Nem jellemző

  Torokgyulladás

  Gyakori

  Nem jellemző

  Mellkasi fájdalom

  Enyhe

  Gyakran erős

  Fejfájás

  Nem gyakori

  Gyakori

   

  Hogyan terjed a betegség?

  Az influenza cseppfertőzéssel terjed, a vírus köhögéssel, tüsszentéssel kerül a levegőbe. Lappangási ideje 1–3 nap. Ezt 2-3 napig tartó lázas időszak követi, a teljes felépülés akár két hetet is igénybe vehet. A influenza fej és torokfájást, ízületi és végtagfájdalmat, levertséget okoz. A láz hirtelen szökhet fel, gyakran nagyon magasra. Gyermekeknél és időseknél jelentkezhetnek leggyakrabban kísérő szövődmények, középfül- és arcüreggyulladás, hörghurut.

  Milyen szövődményei lehetnek az influenzának?

  Az influenza veszélye, hogy a felső légutakat érintő vírusos megbetegedés lehúzódhat az alsó légutakra, a hörgőkre, akár a tüdőre is. Az ilyen súlyos szövődmény viszonylag ritka, és leggyakrabban legyengült szervezetű, krónikus légúti betegségben szenvedő, dohányos, vagy gyenge, idős betegeknél jelentkezik.

  Az influenza kezelése

  A hagyományos kezelés ágynyugalmat és sok folyadékot ír elő. C vitamin szedésével erősíthetjük az immunrendszert. A kereskedelmi forgalomban lévő influenzaellenes szerek a kellemetlen tüneteket csökkentik, de a betegséget magát nem gyógyítják. Az antibiotikum hatástalan a vírus ellen, gyakran a szövődményekre rendeli az orvos. Az influenza otthoni kezelése megegyezik a Nátha címszó alatt leírtakkal.

  Influenzás időszakban

  Munkahelyeken, óvodában, iskolában gyakori szellőztetéssel és tiszta (gyógyszertárban kapható) citrom-illóolaj párologtatásával előzhetjük meg a fertőzéseket. A vírus a légutakon keresztül fertőz, így járványos időszakban hasznos, ha esténként átöblítjük a torkunkat sós, vagy tiszta teafaolajos (3 csepp 1 dl vízhez) vízzel.

  FONTOS! A kereskedelmi forgalomban lévő, párologtatókba használt illóolajok nem alkalmasak gyógyászati felhasználásra. Csak 100 százalékos tisztaságú, gyógyszertári minőségű olajat használjanak!

  Sokan keresnek immunerősítő készítményeket is influenzajárvány idejére.

  A következő kombináció ajánlható:

  ECHINACEA (Echinacea angustifolia)​ D4, vagy 5 CH (napi 2x5 golyó, hétköznapokon),. Az Echinacea homeopátiás hígítása megőrzi a fitoterápiás immunerősítő, gyulladásgátló hatást, de gyermekeknek is adható, mivel nem tartalmaz alkoholt. Hétvégén egészítsük ki napi 1x5 golyó THYMULINE​ homeopátiás szerrel (9 CH), mely a sejtes immunitást fokozza.

  Homeopátiás házipatika

  OSCILLOCOCCINUM

  Az influenza fő, valódi vírusellenes homeopátiás gyógyszere. Az első tünetek megjelenésétől el lehet kezdeni szedését, ilyenkor megakadályozza a betegség teljes kialakulását.

  Adagolása: 1 nap: 3 tubus dózis, 2. nap: 2 tubus dózis, 3. nap 1 tubus dózis. Gyermekeknek vízben oldva is beadható.
  Az oscillococcinum a már kialakult influenza gyógyulási idejét akár a felére is csökkentheti, és megelőzi a szövődmények kialakulását.

  Az alábbi szerekkel egészíthető ki az oscillococcinumos kezelés, a tünetek szerint:

  Adagolás: 2 óránként 1 adag, (1 adag=1x5 golyó) legfeljebb 10 adagig ismételve, a tünetek javulása után napi 2-3x5 golyó 3-4 napig. A betegség folyamán több különböző szerre is szükség lehet. Ajánlott potencia: közepes (30CH, C30, 15CH, C15)

  GELSEMIUM SEMPERVIRENS

  fáradság, gyengeség, remegés, gerincfájdalom

  nem szomjas

  fejfájás, amely vizelet ürítésekor javul

  láz, hidegrázás, kézremegés

  bőséges izzadás

  földre szegezett tekintet

  erőteljes izomfájdalom, lábfájás

  az ágyban marad mozdulatlanul

  belövellt szem, torokfájás

  száraz köhögés, gyors rohamok

  levertség, kedvetlenség és fájdalom


  RHUS TOXICODENDRON

  a gyengeség ellenére mozgásra vágyik, fájdalmas, kemény izmok

  gyakran kíséri herpesz


  EUPATORIUM PERFOLIATUM

  fájdalmas szemgolyók

  végtagfájdalom, szaggató fejfájás

  láz, ami hidegrázással, reszketéssel, remegéssel kezdődik

  hátfájás; úgy érzi, mintha eltört volna a háta

  erőteljes és kielégíthetetlen szomjúság

  fájdalmas köhögés; rosszabb a mellkasban

  láz alatt vérbő arc

  izzadás javít minden tüneten, kivéve a fejfájást


  BAPTISIA​ - BAPTISIA TINCTORIA

  összetörtség érzet, mintha kiütötték volna

  magas láz, tompa, kábult arckifejezés

  hasmenés jelentkezhet

  bűzös lehelet

  MERCURIUS SOLUBILIS

  rekedtséggel és a hang elvesztésével kezdődik

  hurut, orrfolyás, égő érzés

  torokfájás; eleven seb érzete

  száraz köhögés; görcsös köhögés

  láz éjszakai izzadással

  folyamatos szomjúság

  foglenyomatos nyelv

  csontfájdalmak


  BRYONIA

  kiszáradt, száraz nyálkahártyák

  szomjúság, nagy mennyiségű folyadékra

  fejfájás, amit a köhögés súlyosbít

  egyedüllétre, nyugalomra vágyik

  (lásd még Köhögés)

  láz hidegrázással

  intenzív hát és lábfájás

  nagyfokú szomjúság,

  hideg, vörös torok

  végtagok fájdalma járás közben

   

  ARSENICUM ALBUM
  égő torokfájással kezdődik
  forró ital enyhíti a tüneteit
  fázik, nagyon betakarózik
  levert, fáradt, kimerült
  heves hányás, esetleg kevés hasmenéssel
  égő váladékok
  ivás után köhögés
  izgatott, aggódó


  ACONITUM NAPELLUS

  hirtelen lehűlés után alakul ki a betegség

  magas láz, száraz arcbőr

  szomjúság, nyugtalanság

  fél, hogy meg fog halni a betegségében

  vörös torok, vérbő arc

  izomfájdalmak


  BELLADONNA

  magas láz, izzadt bőr

  fényérzékeny, könnyező, vörös szemek

  vörös, vérbő arc

  akut torokgyulladás

  lüktető fájdalom köhögéskor

  erőteljes lüktetés fejfájáskor

  nem viseli el a legkisebb zajt vagy fényt sem


  SULFUR IODATUM

  visszamaradt köhögés kezelésére

  TOROKGYULLADÁS, MANDULAGYULLADÁS

  A téli időszak gyakori betegsége a torokgyulladás. A vírusos torokgyulladás gyógyszeresen nem kezelhető. Az immunrendszer rendszerint egy hét alatt önmagától legyőzi a vírusokat. Ha a torokgyulladás bakteriális eredetű, ezt általában a duzzadt nyirokcsomók jelzik. Elhúzódó, vagy súlyos esetben a mandulák is megbetegedhetnek. A mandulák mirigyes szervek a torok hátsó részében, az alsóbb légutakat védik a fertőzésektől és az immunitás kialakításában játszanak szerepet. Fontosak tehát, így visszatérő mandulagyulladás esetén fontoljuk meg a homeopátiás alkati kezelést, mielőtt a műtétet választanánk. A torok és mandulagyulladás különösen jól kezelhető homeopátiás szerekkel. A homeopátiásan kezelt torokgyulladások gyakorisága csökken, mivel az immunrendszer megtanul védekezni ellenük. Magas lázzal járó torok és mandulagyulladás esetén, vagy ha légzési nehézség jelentkezik, azonnal forduljon orvoshoz!

  Otthoni praktikák

  Igyunk sok folyadékot, borogassuk a torkot igény szerint hideg vagy meleg borogatással. Gargalizáljunk zsályateával vagy sós vízzel. Ha érzékeny a torkunk, viseljünk télen sálat! Fogyasszunk könnyű ételeket, és sok C vitamint!

  Homeopátiás házipatika

  A torok és mandulagyulladás szerválasztásakor figyeljük meg, melyik oldal fájdalmas, mert ez döntő tünet lehet! Ha 48 órán belül nem javul az állapot, nem megfelelő szert választottunk. Súlyos mandulagyulladás esetén orvoshoz kell fordulni! A szereket súlyos tünetek esetén óránként is lehet szedni, a tünetek javulásáig. Ha 3-4 adag nem enyhíti a panaszokat, másik szert kell választani!

  Potencia és adagolás

  Válasszunk szert a tünetek alapján. Ismételjük óránként a szert, (1 adag=1x5 golyó), közepes potenciában (15CH, C15). A tünetek enyhülése után ritkítsuk a szedést napi 3x1, 2x1 adagra.

  ACONITUM NAPELLUS

  hirtelen lehűlést, hideg szelet követő torokpanasz

  hideg víz ivása, vagy fagylaltevés után lép fel

  száraz piros torok, rekedtség

  a láz gyorsan magasra szökik, de a beteg nem izzad, arca kipirult, meleg tapintatú, száraz

  ideges nyugtalanság, szomjas, hideg vizet kíván

  BELLADONNA

  jobb oldali torokgyulladás

  kisgyerekeknél az első szer

  hirtelen kezdet, magas láz, fényérzékenység, tág pupillák

  piros torok, erős fájdalom nyeléskor

  málnanyelv

  APIS MELLIFICA

  fájdalmas, fényes rózsaszínes, duzzadt torok

  égető, szurkáló fájdalom

  duzzadt nyelvcsap (mint egy vízzel teli zacskó)

  hideg ital enyhíti, meleg fokozza a fájdalmat


  HEPAR SULFUR

  erős borzongás

  szálka érzet a torokban

  nyeléskor fülbe sugárzó fájdalom

  meleg italok fokozzák a fájdalmat

  gennyes torokképlet

  túlérzékeny, fázós beteg


  LACHESIS MUTUS​ - LACHESIS

  bal oldali fájdalom, vagy balról-jobbra vándorol

  a nyak érintésre érzékeny

  száraz nyelés fájdalmas, a szilárd ételé nem

  liláspiros torok

  bal fülbe sugárzó fájdalom nyeléskor


  LYCOPODIUM CLAVATUM​ - LYCOPODIUM

  jobboldali fájdalom

  fogfájás, felfúvódás, bélgázok jelentkezhetnek

  duzzadt, tiszta nyelv

  rosszabbodás 4 és 8 óra között


  MERCURIUS SOLUBILIS

  sötétpiros torok

  gyulladt, tüszős mandula

  nyálcsorgás, a nyál égeti a torok belsejét

  petyhüdt, sárgásfehér nyelv, fognyomokkal

  szájszag


  PHYTOLACCA​ - PHYTOLACCA DECANDRA

  bíborvörös, forró mandulák

  a nyelvgyök fájdalmas, meleg rontja az állapotot

  pókháló-érzet az arcon

  legyengült, elesett beteg

   

  REKEDTSÉG, HANGSZÁLGYULLADÁS

  Megfázáskor a hang fátyolossá válhat, néha a beteg alig tud megszólalni, és megjelenik a torokfájdalom is. A hang elmélyül vagy elvékonyodik, a hanghordozás szokatlanná válik.


  Homeopátiás házipatika

  Alacsony, vagy közepes (9 – 15 CH, C9-15) potenciában adjunk egy adag szert (5 golyócska) fél óránként összesen három alkalommal. Ha a tünetek ettől nem mérséklődnek, rossz a szerválasztás.

  Javulás esetén ritkítsuk a szedést napi 3X5 golyócskára, további 2 napig.

  ARNICA MONTANA

  túlerőltetés miatt kialakuló rekedtség


  ARUM TRIPHYLLUM

  berepedezett szájszél

  nyers hús érzet a torokban

  elcsukló hang

  szűk torok, égető orrváladék


  PHOSPHORUS

  esti rekedtség

  a beteg hideg folyadékot kíván, ami ront az állapotán

  száraz, csiklandozó köhögés


  CAUSTICUM

  köhögéskor elcseppenő vizelet

  beszédképtelenség

  égő fájdalom

  melegre csökken a fájdalom

  FIGYELMEZTETÉS!

  Elhúzódó rekedtség esetén orvoshoz kell fordulni, mert súlyosabb betegség is állhat a probléma hátterében.

  KÖHÖGÉS

  Mi okozza a köhögést?

  A köhögést általában egyszerű, gyakran időjárás-változás hatására fellépő gyulladás okozza. Néha azonban előfordul, hogy hátterében allergia, asztma, vagy egy lefelé húzódó fertőzés áll. Lehet hörgőgyulladás és tüdőgyulladás kísérő tünete is. A légzőszerveket borító nyálkahártya érzékenyen, nyálkaképződéssel reagál a légutakba kerülő idegen anyagokra (pl. por) is. A nyák és az idegen anyag a köhögéssel távozik a szervezetből. Makacs köhögés esetén, vagy ha légzési nehézség, láz, mellkasi fájdalom jelentkezik, mindig forduljunk orvoshoz!

  Mi a köhögés szerepe?

  A köhögés önmagában nem betegség, hanem annak kísérő tünete. Sokféle formában mutatkozhat, és jellege elárulja az orvos számára, miféle megbetegedéssel áll szemben. A köhögés csillapítása sok esetben a betegség kezelésének része, de van, amikor kifejezetten káros: a köhögés ugyanis a légutak megtisztítására szolgáló, igen fontos védekező reflex. Célja az idegen anyag, nyák eltávolítása a légutakból. Bonyolult folyamat eredménye, ami mintegy 1000 km/óra sebességgel űzi ki a levegőt a hörgőkből. A légutakba került kóros váladékot a szervezetnek ki kell ürítenie, ezért a kisfokú köhögés nem igényel csillapítást. Ha a köhögés nagyfokú, görcsös és igénybe veszi a szervezetet, a beteg kimerül tőle, akkor enyhíteni kell.

  A köhögés típusai

  Megkülönböztetünk száraz, hurutos, mély és felületes köhögést. A hagyományos köhögés elleni szerek a köhögés ingerét csökkentik. A gyógyulás így elhúzódhat, hiszen a váladék nem tud a légutakból kiürülni.

  Hogyan hatnak a homeopátiás szerek a köhögésre?

  A homeopátiás gyógyszerek nagyon hatékonyak mind a száraz, mind a hurutos köhögés kezelésében. Egyszerre segítik a gyulladásos reakció gyors lezajlását, a tökéletes váladékoldást, így az esetleges szövődmények megelőzését. Sokféle homeopátiás szer létezik a különböző fajta köhögések csillapítására, a megfelelő szer kiválasztása gyakran nagy gyakorlatot igényel. A hagyományos köhögéscsillapítók rendelésénél csak a köhögés száraz vagy nedves voltát veszik figyelembe. A homeopátiás gyógyszerek kiválasztásánál a száraz, illetve hurutos jellemzőn kívül még sok jellegzetességet érdemes megfigyelni. A váladékok színét, sűrűségét, állagát, a tünetek jellemző időpontjait, a tünetek romlásának, javulásának körülményeit, a betegséget kiváltó okot, a köhögés megjelenésének idejét, hangzását, stb. Ebből következik, hogy a homeopátiás szerválasztásnál nem az a döntő, hogy vírus vagy baktérium okozza a tüneteket, hanem a kórokozó által kialakított tünetek jellegzetességei.

  Házi gyógymódok a köhögés enyhítésére

  Hagymatea: egy nagy vöröshagymát főzzünk meg fél liter vízben egy csipet sóval. Forrón fogyasszuk. Serkenti a légzést.

  Mézes gyömbéres limonádé: Egy centis gyömbért reszeljünk le és főzzük fél liter vízben 20 percig. Fogyasszuk mézzel! Jó hatású mellkasi pangás esetén.

  Kerüljük a nyákfokozó tejtermékek és keményítőtartalmú ételek, valamint az édesség fogyasztását! Fogyasszunk sok folyadékot, szedjünk C vitamint!

   

  Homeopátiás házipatika

  Potencia és adagolás

  Alacsony, vagy közepes (9–15 CH, C9–15) potenciában adjunk egy adag szert (5 golyócska) fél óránként összesen három alkalommal. Ha a tünetek ettől nem mérséklődnek, rossz a szerválasztás.

  Javulás esetén ritkítsuk a szedést napi 3X5 golyócskára, további 2 napig. Egyszerű köhögés esetén a következő homeopátiás szerek jöhetnek számításba a tünetektől függően:

  ACONITUM NAPELLUS

  hirtelen lehűlést, hideg szelet követő száraz köhögés

  hideg víz ivása után lép fel

  a láz gyorsan magasra szökik, de a beteg nem izzad, arca kipirult, meleg tapintású, száraz


  BELLADONNA

  száraz, ugató, fájdalmas köhögés

  száraz nyálkahártyák, könnyen felszökő, magas láz

  hirtelen, intenzív kezdet

  kivörösödött, meleg arc

  fényérzékenység


  FERRUM PHOSPHORICUM

  rövid, csiklandozó köhögés

  kevés más jellemző tünet esetén


  ANTIMONIUM TARTARICUM

  jelentős mennyiségű nyák van a hörgőkben, a légzés nehezített, hangos

  a köpetürítés nehéz, kis mennyiségű, sűrű nyák szakad fel

  a beteg aluszékony és sápadt. Rosszabbodás meleg szobában, fekvő testhelyzetben, javulás felülés után


  COCCUS CACTI​*

  erős, rohamszerű köhögés, az arc kipirul

  a gégében csiklandozó érzés, viszketés

  meleg szobában rosszabbodik, néhány korty hideg vízjavulást eredményez


  DROSERA (Drosera rotundifolia)

  görcsös, fullasztó, ugató köhögés, a gégefőben csiklandozás, vagy idegen test érzet lehet

  fekve rosszabbodik, hányással végződhet

  rosszabb beszéd közben, evéskor, nevetéskor, éjszaka


  IPECA​ - IPECACUANHA

  fullasztó, görcsös köhögés, melyet hányinger, nyákos hányás kísér

  a hörgőkben sok a váladék, nem tudja felköhögni

  a nyelv a hányás ellenére tiszta

  mozgásra és szabad levegőn rosszabb


  MERCURIUS SOLUBILIS

  éjszaka száraz, nappal hurutos köhögés

  rossz lehelet, erős nyálzás

  a nyelv duzzadt, oldalán megtartja a fogak lenyomatát


  BRYONIA

  száraz nyálkahártyák, a beteg nagyon szomjas

  erős, száraz köhögés

  mozgásra rosszabbodik, mellkasi fájdalmat vált ki, keresi a mozdulatlanságot

  hideg italt kíván

  * A szerek tünetei súlyosabb állapotot is jelezhetnek. Kérje ki orvosa tanácsát!


  RUMEX CRISPUS

  heves, kimerítő száraz köhögés, mely főleg hideg levegőre fokozódik

  bal oldali mellkasi hasító fájdalom jelentkezhet

  csiklandozó érzés a torokban


  SPONGIA TOSTA​*

  éjfél körül hirtelen ébredéskor száraz, érdes, rekedt köhögés

  fulladásérzettel, szorongással

  fűrészeléshez hasonló


  STICTA PULMONARIA

  Bryoniával váltakozva. Száraz, fárasztó köhögés, orrdugulással

  fájdalom az orrgyöknél


  PULSATILLA PRATENSIS

  nappal hurutos, éjjel száraz köhögés

  hűvös levegőn és mozgásra javul

  ragaszkodó, sírós beteg

  nem szomjas

  fülgyulladásra hajlamos gyerekeknél 30 CH hígítást használjunk!


  PHOSPHORUS

  köhögés fejfájással

  hideg italt, gyümölcslevet, társaságot kíván

  bal oldalon fekve, beszéd, nevetés közben rosszabbodik

  hideg levegő rontja az állapotot


  SULFUR IODATUM

  a felszívódási szakaszban segít

  erős, fárasztó köhögés, sűrű, bőséges váladékozással, nehezen felszakadó köpet

  a beteg állapota friss levegőn javul

  * A szerek tünetei súlyosabb állapotot is jelezhetnek. Kérje ki orvosa tanácsát!


  FIGYELMEZTETÉS!

  A krupp veszélyes állapot, ne kísérletezzünk otthoni gyógyítással, mielőbb forduljunk orvoshoz vele!

  IMMUNERŐSÍTÉS TÉLEN

  Figyeljünk oda táplálkozásunkra, fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt a téli hónapokban is! Hideg időben se zárkózzunk mindig a négy fal közé, a friss levegő és a testmozgás is segít szervezetünk ellenálló képességének fokozásában, és a rendszeres szaunázás is jó hatással van az immunvédekezésre.

  Aki hajlamos az influenzaszerű fertőzésekre, egészsége védelmében mindezeket kiegészítheti valamilyen immunerősítő terápiával is. A vírusok elleni harcra kiválóan felkészíti az immunrendszert az oscillococcinum golyócskák heti egyszeri szedése októbertől márciusig. Ezt kiegészíthetjük Echinaceával. Az Echinacea Észak-Amerika őshonos gyógynövénye. Eredetileg az indiánok alkalmazták, miután rájöttek, hogy sok betegség gyógyításában fontos szerepet játszik. A növényből készített homeopátiás szer immunserkentő és gyulladásgátló hatású.

  Alacsony homeopátiás hígításban (5 CH) megőrzi fitoterápiás hatékonyságát is. Napi 1-2x5 golyót kell elszopogatni, kúraszerűen (pl. 2 hét szedés - 1 hét szünet, vagy 5 nap szedés – 2 nap szünet). Hasonló módon használható a vírusok elleni immunvédekezést serkentő Vincetoxicum D4 is.
  A Thymuline kúraszerűen szedve a csecsemőmirigy immun tevékenységét fokozza.

  Immuntámogatás téli időszakban

  ECHINACEA (Echinacea angustifolia)​5 CH, naponta kétszer 5 golyó hétköznapokon. THYMULINE​ 9 CH, hétvégenként naponta 

  1x5 golyó a szezon alatt. Járványos időszakban ezzel egyidejűleg: OSCILLOCOCCINUM, egy tubus hetente.


  MIHAMARABBI GYÓGYULÁST ÉS JÓ EGÉSZSÉGET KÍVÁNUNK!

  AJÁNLOTT IRODALOM

  Az allergia rejtélye, Dr. Herjavecz, SpringMed Kiadó, 2003, 960 Ft
  Allergia – iskola – sport, Dr. Mohácsi–Dr. Mezei, SpringMed Kiadó, 2003, 960 Ft
  Gyermekkori bőrallergia, Dr. Szegedi, SpringMed Kiadó, 2003, 960 Ft
  Gyermekkori táplálékallergiák, Dr. Polgár, SpringMed Kiadó, 2003, 2. kiad. 2007, 1980 Ft
  Szénanáthás a gyermekem, Dr. Bittera–Dr. Kadocsa, SpringMed Kiadó, 2003, 960 Ft
  Asztmás a gyermekem, Dr. Uhereczky, SpringMed Kiadó, 2003, 960 Ft
  Allergia – öröklődés – megelőzés, Dr. Cserháti–Dr. Mezei, SpringMed Kiadó, 2003, 960 Ft
  Allergia – környezetünk csapdája, Dr. Nékám, SpringMed Kiadó, 2003, 960 Ft
  Rovarcsípés-allergiák, Dr. Bánkúti–Dr. Juhász–Dr. Vizi, SpringMed Kiadó, 2003, 960 Ft
  Asztmás vagyok – mit tegyek?, Dr. Berta, SpringMed Kiadó, 2004, 2. kiad. 2010, 1680 Ft
  Amit a szénanátháról tudni kell, Dr. Hirschberg, SpringMed Kiadó, 2004, 2. kiad. 2010, 1680 Ft
  Fulladok, köhögök – COPD-s vagyok?, Dr. Somfay, SpringMed Kiadó, 2005, 2. kiad. 2008, 1680 Ft
  Légúti gyulladások – A náthától a tüdőgyulladásig, Dr. Tóta–Dr. Balikó, SpringMed Kiadó, 2007, 1680 Ft
  Az inhalációs eszközök használata tüdőbetegségekben, Dr. Szalai–Dr. Rónai, SpringMed Kiadó, 2008, 2480 Ft
  Betegségek tünetei – mikor forduljunk orvoshoz?, Dr. Kullmann, SpringMed Kiadó, 2006, 1490 Ft
  Tudatos fogyás – Testsúlycsökkentés az orvos tanácsaival, Dr. Pados–Dr. Audikovszky, SpringMed Kiadó, 2008, 3. kiadás 2009, 3480 Ft
  Hogyan kerüljük el a szívrohamot és a szélütést? SpringMed Kiadó, 2009, 1980 Ft
  A(H1N1)-influenza – Betegség vagy védőoltás?, Dr. Réthy–Dr. Mészner, SpringMed Kiadó, 2009, 600 Ft
  Szülőnők kézikönyve, Dr. Berkő, SpringMed Kiadó, 2010, 3500 Ft
  Cukorbetegek nagy diétáskönyve, Dr. Fövényi-Gyurcsáné, SpringMed Kiadó, 2008, 3. kiad. 2009, 2980 Ft
  Tej-, tojás- és szójamentes ételek recepteskönyve, Szőke, SpringMed Kiadó, 2009, 2200 Ft
  Szív-és érbetegek nagy diétáskönyve, Dr. Zajkás–Gyurcsáné, SpringMed Kiadó, 2010, 2980 Ft
  Hogyan fogyjunk cukorbetegen? – Főzőiskola lépésről lépésre, Gézsi Andrásné–Dr. Fövényi, SpringMed Kiadó, 2010, 3480 Ft
  Homeopátia a mindennapi gyakorlatban, Boiron–Payre-Ficot, SpringMed Kiadó, 2006, 3. kiad. 2010, 2980 Ft
  Homeopátia napjainkban, Dr. Buki–Dr. Dérer–Havasi–Dr. Németh –Dr. Zarándi, SpringMed Kiadó, 2006, 2008, 5. kiad. 2010, 1480 Ft
  Homeopátia és a gyermek, Dr. Boulet, SpringMed Kiadó, 2008, 1480 Ft
  Homeopátia és a sport, Dr. M. Dellére–Dr. A. Pasquier, SpringMed Kiadó, 2008, 1480 Ft
  Homeopátia és a kutya, Dr. Issautier–Dr. Peker, SpringMed Kiadó, 2008, 1480 Ft
  Homeopátia és a várandós nő, Dr. C. Rocher, SpringMed Kiadó, 2009, 1480 Ft
  Almási Balogh Pál Dr. Élet- és jellemrajza, Dr. Fialovszky, SpringMed Kiadó, 2009, 1280 Ft
  A homeopátia forradalma, D. Ullman, SpringMed Kiadó, 2010, 2800 Ft
  Schüssler arcdiagnosztikai és terápiás zsebkönyv, Dr. Farkas, SpringMed Kiadó, 2010, 2280 Ft
  Komplementer medicina – Kiegészítő és alternatív orvoslás, Norma G. Cuellar (szerk.), SpringMed Kiadó, (várható megjelenés: 2011)
  További kiadványainkról minden információ megtalálható honlapunkon:
  www.springmed.hu

   

  vissza az oldal tetejére

   

   

   

  • kinyomtatom

  • elküldöm

  • ajánlom

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Allergia e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Balesetek, sérülések kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Fog- és szájbetegségek kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Fogzás e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Jól működő immunrendszer? Természetesen!

   tovább
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 1. Menstruáció

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 2. – A változó kor – és előzményei

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 3. - Hólyaghurut és hüvelyfertőzések, ciszták és miómák

   tovább
  • letöltöm

   Óvodáskori problémák e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  • letöltöm

   Utazási e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Várandósság, szülés, szoptatás homeopátiával e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024