A homeopátiáról bővebben

Erdei fenyő/Pinus silvestris nem csak karácsonykor főszereplő

Ó, szép fenyő, ó, szép fenyő, De jó, hogy mindig zöldellsz!

A fenyőfélék családjába tartozó, tűlevelű erdei fenyő akár 40m magasra is megnő és a legelterjedtebb fenyőféle Europában és Oroszország északi területein. 

Minden része hasznos számunkra: házat, bútort, papír alapanyagot, tűzifát ad, gyantájából terpentint és terpentinolajat, valamint tűzifát (hegedűgyantát) állítanak elő, míg a fenyőtűk és friss hajtásokból vízgőz desztillációval gyógyhatású illóolajat. A fenyőrügyekből cukorral vagy mézzel szirupot készítenek. 

 • Az erdei fenyő illóolaja stimuláló, tonizáló, fájdalomcsillapító. Kiváló idegi és fizikai fáradság esetén. Segíti a szellemi koncentrációt és oldja a depressziót. Váladékoldó, köptető tulajdonságát elsősorban hörghurut, arcüreggyulladás esetén tudjuk kihasználni.

Inhaláló keverék nátha és felsőlégúti fertőzések első tüneteitől

Egy fazék gyöngyözve forró vízbe cseppentsünk 3 csepp Pinus sylvestris és 3 csepp Melaleuca alternifolia (Teafa) illóolajat, egy törölközővel takarjuk le a fejünket és hajoljunk a gőz fölé. Lélegezzünk mélyeket legalább 3-5 percen át. Az edényt mindig tartsuk stabil felületen, ahonnan nem borulhat ránk! Kisgyereknél az inhalálást úgy javasoljuk, hogy a gyerek a kádban ül, a gőzölgő tálat pedig a mosdóba állítjuk és becsukjuk a fürdőszoba ajtaját. Így el tudjuk kerülni a forrázás kockázatát.  

 • Fitoterápiában a fenyőrügyből készült szirupot felsőlégúti panaszok és torokgyulladás esetén használják évszázadok óta. 
 • Bach virágterápiában a Pine virágesszenciára van szükségünk, amikor akkor is bűntudatot érezhetünk, ha rajtunk kívül álló események okoztak problémát, vagy felelősséget vállalunk mások által elkövetett hibákért is.  Feleslegesen szenvedünk. A Pine állapotban lévők állandóan bocsánatot kérnek és mindig bűntudatuk van. Az egészséges önbecsülés visszaszerzésében sokat segíthet a Pine esszencia. 
 • Homeopátiában mire javasolt a Pinus Sylvestris? Clarke materia medica-ja szerint többek között:
  • gyenge bokák
  • köszvényes fájdalom, elsősorban a kézfej ízületeiben
  • orrvérzés több, egymást követő napon át, az orr erős viszketése
  • rekedtség, erős nyálkaképződés a hörgőkben
  • rövid, száraz köhögés, levegő után kapkod elsősorban gyalogláskor
  • csalánkiütés, erős viszketés, különösen az ízületek területén
  • nagy álmosság, pl. délelőtt, este nyugtalan alvással
  • álmok, amelyekre emlékezve valóságos eseményeknek tűnnek

A fenyő akkor is gyógyít minket, ha egy jót sétálunk egy fenyőerdőben. A japán erdőfürdő (shinrin-yoku), ami valójában nem fürdő, hanem az erdőben töltött tudatos lazítás módszere a 80-as évek óta egyre több figyelmet kap világszerte. A könnyű testmozgás, az erdő levegője és pihenés olyan civilizációs betegségek kezelésében hatásos, mint a szív és érrendszeri problémák, a depresszió, a szorongás és több hormonális rendellenesség. A bizonyított élettani hatás magyarázata, hogy az erdőben tartózkodó emberek jótékony baktériumokat, a fák által kibocsájtott illóolajokat és negatív töltésű ionokat lélegeznek be. Kell ennél jobb motiváció egy hétvégi kiránduláshoz?

Forrás: 

https://www.materiamedica.info/en/materia-medica/john-henry-clarke/pinus-sylvestris

https://abchomeopathy.com/r.php/Pin-s

https://www.bachremedies.com/en-us/range/browse-by-need-state/find-joy-and-hope/pine/

https://www.aroma-zone.com/info/fiche-technique/huile-essentielle-pin-sylvestre-bio-aroma-zone?page=library

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Köhögés, hörghurut homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Utazási e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  • letöltöm

   Alvászavar e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024