Neurológia, pszichés zavarok, fejfájás, migrén

Fejfájós tinédzser, álmos kisgyerek, feledékeny anya?

A tünetek mögött gyakran a vashiányos vérszegénység áll.

 • Fejfájós tinédzser, álmos kisgyerek, feledékeny anya?

  Fejfájós tinédzser, álmos kisgyerek, feledékeny anya?

A vérszegénység jelzés, tünet, a beteget minden esetben ki kell vizsgálni, kezelése csak a diagnózist követően, az okok feltárása után javasolt.

Homeopátiás kezelése az egyik legjobb példa arra, hogyan segíti, támogatja a homeopátia – komplementer lehetőségként – a hagyományos terápiát. Fontos az is, hogy a homeopátiás gyógyszerek ásványi anyagok hiánypótlására nem alkalmasak, tehát a megfelelő vasbevitelről gondoskodnunk kell!

Az enyhe vashiányos vérszegénység megfelelő diéta mellett spontán gyógyulhat, mert a vas felszívódását a vasraktárak kiürülése fokozza.

Melyek a gyakori tünetek?

sápadtság, fáradékonyság, terhelésre fulladás, puha, kanál alakú körmök, fakó nyálkahártya, afták a szájban, visszatérő megfázások, szédülés, ingerlékenység, feledékenység, nyugtalan láb, szívdobogás.

Hogyan pótoljuk a vasat?

Egy egészséges felnőtt napi vasszükséglete: 14 mg. Állati eredetű élelmiszerekben a hem vas, mely az állati szervezet saját hemoglobin és mioglobin lebomlásából származik, jobban hasznosul, mert a hem védőgyűrűként körülöleli a bélsejtek számára felvehető formában lévő központi vasatomot. A vas felszívódását egyes anyagok (pl. tannin a borban) gátolják, míg a C vitamin, cink, B vitaminok és a bioflavonoidok javítják. A növényi vas gyengén oldódik a bélben, és egyéb saját összetevői is akadályozhatják a felszívódást. Ilyen pl. a teljes kiőrlésű gabona vagy a hüvelyesek, diófélék fitinsavtartalma, ez az anyag megköti a kálciumot, vasat és a cinket is.

Az erjesztés, vagy a hüvelyesek beáztatása megoldja ezt a problémát, így például a kovásszal készült teljes kiőrlésű pékáruban lévő vas jobban hasznosul. A nem hem vas felszívódásánál fontos szempont, hogy azonos a kálciuméval, így a vas és kálcium készítményeket külön időben javasolt bevenni.

Néhány élelmiszer vastartalma


ÉLELMISZER (100 g)          

         VASTARTALOM (mg)

Mák     

22,0

 

Búzacsíra

9,4

 

Kakaó        

7,2

Bab (száraz)                         

7,0

Csirkemáj

6,5

Lencse (száraz)

5,0

Pulykahús

2,5

Marhahús

1,6

Brokkoli

1,0


A bélfal egészsége, jó állapota a vas hasznosulásának egyik alapfeltétele. Vashiánynál mindig gondoljunk erre is! (A belek rossz állapotát puffadás, emésztési zavarok, visszatérő herpesz is jelezhetik.)

Intenzíven sportoló egyéneknél a vasszükséglet mintegy 30%-kal nagyobb lehet.

Miben segíthet nekünk a homeopátia?

A vas felszívódását segíthetjük homeopátiásan hígított vas sókkal, valamint a szervezet roborálását is gyorsíthatjuk homeopátiás szerekkel.

A vas felszívódását segíti az alábbi homeopátiás kálcium, foszfor és vasvegyületek kombinációja:

FERRUM METALLICUM​ 9 CH + FERRUM PHOSPHORICUM​ 9 CH + CALCIUM PHOSPHORICUM ​ 5 CH

A legyengült szervezetet támogathatjuk:

CHINA RUBRA​ 9 CH + ACIDUM PHOSPHORICUM​ 9 CH szedésével

A szereket érdemes napi 2-3 x 5 golyó mennyiségben szedni. A vasak és a kálcium só a szervezet oxigénszállító kapacitását serkentik és a bélből történő vas felszívódást segítik.

A CHINA RUBRA​ kiválóan alkalmas a legyengült, vérszegény szervezet roborálására, hisz segíti a vörösvértest képződést, javítja az erőnlétet, sőt alacsony vérnyomással küzdő betegeknél is jó hatású. Az ACIDUM PHOSPHORICUM​ a kimerült, a fáradtságtól aludni sem tudó betegek egyik első választása.


A vashiány mögött lévő alapbetegséget vagy hajlamot homeopátiás alkati kezeléssel célozhatjuk meg. Ehhez kérjük tapasztalt homeopata orvos segítségét!

Anémiára hajlamos alkatok pl: Phosphorus, Pulsatilla, Calcium phosphoricum, Arsenicum album, Sepia.

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Tengeri betegség e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Vashiányos vérszegénység

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Fejfájás, migrén homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Napszúrás e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024