Stressz, alvászavar, memória, lámpaláz, vizsgadrukk

Mi történik a testünkkel, ha lámpalázasak vagyunk?

A lámpaláz vagy a vizsgadrukk mindenkinél másképpen jelentkezik.

Érezhetjük úgy, hogy teljesen kiürült az agyunk, lehet hasmenésünk egész nap, esetleg fejben játsszuk le a vizsgát alvás helyett, vagy reszketve fagyunk le a vizsgabizottság előtt. Szerencsés esetben ezt az érzelmi többletet teljesítménnyé tudjuk alakítani, ilyenkor a lámpaláz hasznos. De mi a magyarázata a furcsa tüneteknek?  

Nagyon érzékeny a központi idegrendszerünk, főleg a gerincünk mentén, ahol számos központ található. Amikor az érdeklődés középpontjába kerülünk, elöntenek az érzések, érzelmek, és erre a hormonális löketre az idegrendszerünk nincs felkészülve, egyszerűen lekapcsol minket.

Vannak, akik megpróbálják “fejben kezelni” a problémát, oda összpontosítanak, erre mit tesz a test? Nyaktól lefelé lefagy, (a nyaki izmok összehúzódnak) így akadályozza az érzelmek áradását. A gerinc is meggörbül. Nem nehéz elképzelni, olyan a test, mint a macskáknál, amikor támadásra készek. Amikor ez már túl sok, és egyes testrészeink, főleg a végtagok elkezdenek zsibbadni, akkor rögtön reszketünk, hogy helyreálljon a normális működés. A szervezet vészreakcióként növeli az oxigénmennyiséget, erre mi – izzadunk. Viszont az emésztés kikapcsol, így a szájunk száraz és csapkodnak a rovarok a gyomrunkban. A pupilla is tágabb, így jól láthatjuk a a vizsgáztatók reakcióját, de saját jegyzeteinket nem.


Hogyan segíthetnek vizsga előtt és után a homeopátiás szerek?

A fenti tünetek számos homeopátiás alapanyag tünettanában megtalálhatók. Figyeljük meg magunkat, vagy a vizsgázó gyerekünket, és válasszunk szer a viselkedés és a teszi tünetek alapján.


Tünet

Alapanyag

Éjszaka a tételsoron gondolkodik, a fejében lejátssza a vizsgát, nem tud aludni.

COFFEA TOSTA​ (COFFEA)

A fellépés vagy vizsga előtt reszket és fél. Fáj a feje, és állandóan pisilni jár. A fáradtságtól a székre támaszkodik, vagy lerogy.

Nehezek a végtagjai, nem szomjas.

A „megbénul a félelemtől”szere.

GELSEMIUM SEMPERVIRENS​ (GELSEMIUM)

A hasmenés állandó az esemény előtt. Szédül magas helyeken. Hosszú ideig tartó szellemi megerőltetés után. Chipset és csokit töm magába, felváltva. Fél, hogy el fog késni.

ARGENTUM NITRICUM

Ideges, járkál. Nem bír egyhelyben maradni, pánikszerű félelem kínozza. Szédül, hányingere van, kiszárad a torka, nagyon szomjas. Elmegy a hangja a vizsga alatt.

ACONITUM NAPELLUS​ (ACONITUM)

Napokkal az esemény előtt kész van mindennel, kipipálva a To Do lista, mégis mániákusan végigmegy a részleteken. Fázik, még 40 fokban is, fulladozhat is. Gyakran iszik, kevesen.

ARSENICUM ALBUM

Hisztérikusan sír vagy nevet felváltva, gombócot érez a torkában, és utálja, ha kritizálják. Úgy fáj a feje, mintha szöget vertek volna a koponyája oldalába. Egyedül ül, és kényszeresen eszik.

Szívdobogása is lehet.

IGNATIA AMARA​ (IGNATIA)

Annyira kimerült, hogy minden apró ingerre ugrik, mint egy szöcske. Rojtosak az idegei. Nem lehet hozzáérni sem. Képtelen résztvenni bármilyen társas tevékenységben.

KALIUM PHOSPHORICUM

Mindent elfelejt, gyenge, a fáradtságtól aludni sem bír.

ACIDUM PHOSPHORICUM

Önbizalomhiányát agresszivitással palástolja. Édességgel tömi magát, és meleg italokat kíván.

Nagyon fél az esemény előtt, de belejön, ahogy elkezdi. Jellemzője még, hogy furcsán grimaszolhat idegességében.

LYCOPODIUM CLAVATUM​ (LYCOPODIUM)

Rengeteg kávét iszik, mégis elbóbiskol tanulás közben. Agresszív.

NUX VOMICA

Hirtelen leblokkol, elfelejt mindent, annyira szorong. Izzad a tenyere, görcsbe áll a keze írás közben. Kihűlnek a lábai. Nagyon éhes. Nincs önbizalma, fél a kudarctól.

 

ANACARDIUM ORIENTALE​ (ANACARDIUM)

Dadog beszéd közben. Felcserélheti a betűket, szavakat, gyakran köszörüli a torkát, köhécsel, elmegy a hangja. Szédül, remeg a keze vagy írógörcsöt is kaphat.

 

CAUSTICUM

Ájulás közeli állapotba kerül, sápadt, remeg és elkékül a szája. Mindent elfelejt.

CARBO VEGETABILIS


Ha hosszú a vizsgaidőszak:

Teljesen összetört a fáradtságtól, már aludni sem tud – ARNICA MONTANA​  

A homeopátiás szereket, mivel itt testi, érzelmi tünetekre szedjük, közepes, 30 CH, C30 potenciában szedjük, vizsga napján akár óránként, előtte naponta kétszer.

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Stressz, álmatlanság, vizsgadrukk homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Alvászavar e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Téli lifestyle e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Balesetek, sérülések kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024