Vérszegénység, vaspótlás

„Hát drágám, ez elég vérszegényre sikeredett”

Nem véletlenül használja a magyar nyelv a vérszegény kifejezést, ha az erő hiányát akarja lefesteni.

Egy 70 kg-os férfi testében átlagosan 4 gr vas található. Ezt a szervezet a táplálékból felszívott vassal biztosítja. A nők vasraktára kisebb, mert rendszeresen vesztenek vasat a menstruációval, így nagyobb mennyiséget kell bevinniük naponta. (férfiak: 7-10 mg, nők 7-20 mg)  

A vérünk a bennünk áramló erőt, örömöt és tettrekészséget testesíti meg. A vashiányos vérszegénység lelki hátterénél mindig gondolni kell az életerő hiányára és általános önértékelési zavarra is. Amikor a vashiányos vérszegénység tünetei megjelennek, érdemes a vaspótláson kívül koncentrálni a félelmek oldására és az élet minden örömének tudatos megélésére. 

Melyek a jellemző tünetek?

 • állandó fáradtság, csökkenő munkabírás
 • lépcsőzéskor lábikragörcs, láb bizsergése
 • jég, vagy fagyott zöldségek kívánása
 • romló szellemi teljesítmény
 • a beteg rosszul tűri a hideget
 • gyengülő immunrendszer
 • megváltozott viselkedés (pl. figyelemhiány)
 • fényes nyelv, a nyelvi papillák sorvadásával
 • repedések a száj sarkában (szögletes szájgyulladás) 
 • gyerekeknél növekedési zavarok

Egy egészséges ember az összes felszívódott vas 80%-át a vörösvérsejtek termelésére fordítja.  A vashiányos vérszegénység akkor alakul ki, amikor a test vasraktárai lecsökkennek és ennek következtében nem képesek támogatni a normális vörösvérsejt termelődést.  Ez előfordulhat komolyabb vérveszteség következtében is, de gyakoribb, hogy a táplálékból a vas nem megfelelően szívódik fel. A vas felszívódását akadályozzák a bélrendszeri gyulladások és egyes ételek, mint pl. a magas rost tartalmú gabonák, korpák, hüvelyesek, tej és tejtermékek, kávé és fekete tea. Gyógyszerek és táplálékkiegészítők szedésénél is figyelni kell a vasfelszívódásra gyakorolt hatásukra. A magnézium és az antibiotikumok csökkentik a vas felszívódását, míg a C-vitamin, a flavonoidok, a béta karotin, a baromfi, halak, vörös húsok és az alkohol viszont segítik a felszívódását. A UK Scientific Advisory Committee on Nutrition vizsgálata szerint azonban teljesértékű táplálkozás mellett az egyes táplálékok vasfelszívódásra gyakorolt pozitív, vagy negatív hatása kiegyenlítődik, vagyis nem lesz releváns. 

A vashiány általános terápiája a szájon át adott vaspótlás elsősorban vas sók, vagy legújabban vas biszglicinát formájában. A homeopátia a vashiányos anémia kezelésében is segítségünkre lehet. Alkati kezelésnél a terápiát az egyén alkatához, teljesen egyénre szabottan állítja össze a homeopata szakorvos, ez a terápia a felszívódás mögötti zavart kezeli. A vas felszívódását és beépülését aznban általánosan is lehet elemi vasból vagy vasfoszfátból készült homeopátiás szerekkel segíteni.A vashiányos vérszegénység kezelése homeopata orvos feladata.

Gyakran alkalmazott szerek vashiány kezelésére:

CHINA RUBRA​: ezt a szert elsősorban intenzív folyadékvesztés esetén javasoljuk, például olyankor, amikor az erős menstruáció miatt, vagy vérveszteség után anémiás a beteg. Műtétek előtt megelőzésképpen is adható. A beteg arca sápadt. A fejét nehéznek érzi, érintésre érzékeny, látászavarai vannak, cseng a füle, erős szívdobogás, mellkasi nyomás érzés és zsibbadás lehet jelen. Nem kívánja a gyümölcsöt. Gyakori az alhasi puffadás is. Vérveszteség esetén a 30 vagy 200 CH potenciát adjuk 4-5 napon át.

FERRUM METALLICUM​: ez a szer elsősorban a fiatal, gyenge betegek számára ideális. Könnyen kipirulnak, a végtagjaik állandóan hidegek, érzékenyek az enyhe zajokra is és tüneteik testi megerőltetés hatására rosszabbodnak. Mellkasi zörej és légszomj jellemző rájuk. 3-4 naponta adjuk a 30 CH potenciát.

SEPIA OFFICINALIS​: többnyire nők számára rendelt szer, akik még a meleg szobában is fáznak. Könnyen ingerlékennyé válnak, bőrük sárgás tónusú. Savanyú dolgokat kívánnak. A nehézlégzés alvás után rosszabbodik, gyors mozgástól, tánctól javul. 3-4 naponta adjuk a 30 CH potenciát.

PHOSPHORUS​: magas, vékony alkatú emberek szere. A bőrük finom, érzékeny, hamar bekékül a legkisebb ütésre is. Hajlamosak a vérzésre. Szorító fejfájásuk lehet, és hideg vizet kívánnak inni. A hányással járó betegségek egyik fő szere, amikor az elfogyasztott folyadék felmelegszik a gyomorban, majd a beteg kihányja. Szapora szívdobogás, ha a bal oldalon fekszik, gyengeség és test megerőltetés utáni remegés jellemzi a tüneteiket. 3-4 naponta adjuk a 30 CH potenciát.

Általánosan szedhető szerek a vaspótlás mellé, a felszívódás és hasznosulás segítésére:

FERRUM METALLICUM​ + FERRUM PHOSPHORICUM

Az alacsony (9 CH) potenciából szedjünk naponta 2x5 golyót mindkét szerből, három hetes kúrában. Segíti a felszívódást és a beépülést.

A vérszegénység pontos diagnózisa és kezelése összetett laborvizsgálatokat és szakorvosi konzultációt kíván. 


Forrás:

https://academic.oup.com/ajcn/article/98/1/65/4578342

https://emedicine.medscape.com/article/202333

https://madhavuniversity.edu.in/role-of-homoeopathy-in-deficiency-anemia.html


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Tejfakasztás és szoptatás e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Lázcsillapítás e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Fáradtság, kimerültség e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Várandósság, szülés, szoptatás homeopátiával e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024