Neurológia, pszichés zavarok, fejfájás, migrén

Fáradtság-e a tavaszi fáradtság?

Igaza van-e Négyszögletű Kerek Erdő Mikkamakkájának

Rosszul alszol, fakó a bőröd, nehezedre esik a koncentrálás és legszívesebben fel se kelnél az ágyból akár napokig? A természet rendje, hogy energia raktáraink lemerülnek, vagy tehetünk azért, hogy elkerüljön a tavaszi fáradtság?

Egyre jobban várjuk a tavasz közeledtét, egyre jobban ki vagyunk éhezve a friss gyümölcsre, zöldségre. Mindez annak ellenére így van, hogy a világméretű kereskedelemnek és gyors közlekedésnek köszönhetően már egész évben elérhetőek azok termények, melyek nagyanyáink idejében kizárólag a szezonjában, vagy egzotikus gyümölcsök esetében konkrétan soha nem voltak kaphatóak.

Évszázadokon át tavasszal gyakorta jelent meg az európai emberek között egy kór, ami legyengítette őket és ízületi duzzanatokat, kilazult fogakat és nehezen gyógyuló sebeket okozott. Azok a szerencsések, akiket elkerültek ezek a súlyos tünetek, azok is motiváció hiányáról, kedvetlenségről és ólmos fáradságról panaszkodtak. Nyilván a skorbut, vagy ahogy gyakran emlegették „tavaszi betegség” a C vitamin felfedezése előtt is már elkerülhető volt megfelelő táplálkozással pl. hazánkban a savanyú káposzta, csipkebogyó bőségesen állt mindig rendelkezésre, így a skorbut ritkán volt végzetes kimenetelű betegség.

A tápanyaghiány a mai civilizált társadalmakban élő embereket is érinti. Lehetséges sajnos elhízva, bőséges táplálék mellett is gyakorlatilag éhezni. A vitaminok és színanyagok (antioxidánsok) szintje tudatos táplálkozással és megfelelő pótlással szerencsére fenntartható már egész évben.

Mit együnk és mit tegyünk, hogy elkerüljön minket a tavaszi fáradság és még a természetes védekező képességünket is felturbózzuk? 

 • Minden étkezéshez együnk friss, vagy fermentált zöldséget! Kerüljön a tányérunkra minél több szín: édesburgonya, lilahagyma, pirospaprika, petrezselyem, brokkoli, lilakáposzta stb.
 • Színhús helyett hetente legalább kétszer együnk belsőséget, pl. májat. 
 • Felejtsük el - lehetőleg örökre - a szénsavas üdítőket és szoktassuk rá magunkat a citrusokkal, uborkaszelettel, vagy később bogyós gyümölcsökkel ízesített szűrt vízre.
 • Legyünk a lehető legtöbbet a szabadban. A fényhiányos depressziót is elfújja a természetes napfény és a friss levegő. Nem kell ám teljesítménytúrában gondolkozni, egy kis séta, vagy kertészkedés is már csodákat tesz. 
 • Beszéljünk az orvosunkkal, hogy milyen táplálék kiegészítőket javasol. Általában C vitamin min. 1000mg, D vitamin, magnézium, szelén és cink szokott lenni a legtöbb ajánlásban, de az adagolásról érdemes minden esetben szakembert megkérdezni.

Homeopátiás szerek közül az alábbiakat vethetjük be, ha az életmódbeli változtatások ellenére levertek és állandóan fáradtak vagyunk.

GELSEMIUM SEMPERVIRENS​ (Gelsemium): extrém álmos, állandóan fáradt. Jellemzően nehéznek érzi a fejét és mozdulni sincs ereje. 

ZINCUM METALLICUM​: Gyenge, nyugtalan és depresszióra hajlamos. Hajlamos a feledékenységre, gyenge a memóriája, letargikus és nagyon érzékeny a zajokra. Jellemző még a végtagok rossz keringése, pl. zsibbadás, hideg kéz és láb.

KALIUM PHOSPHORICUM​: gyakran alkalmazzák tavaszi fáradtság és téli depresszió esetén, különösen, ha a tünetek felső légúti vírusfertőzést követően jelentkeznek.  Jellemző a szorongás, álmatlanság, rossz álmok és a depresszió. A beteg szorong a tömegtől és jellemzően rossz a memóriája. A tünetek javulnak alvástól és étkezés után. 

Egy nagyon fontos tanácsot hagytam a végére. Aki nem olvasta Lázár Ervin Négyszögletű Kerek Erdő c. meséjét, az most azonnal pótolja, mert a legjobb életvezetési tanácsokat ott találjuk. Az egyik fejezetben szegény Szörnyeteg Lajos csak szédeleg, kódorog és ténfereg az álmosságtól. Az erdő lakói a legkülönfélébb ötletekkel próbálnak neki segíteni. Volt ott favágás, váltózuhany, hashajtó, és bukfencezés, még végül Mikkamakka csak annyit mondott neki: „Hát aludj, feküdj le, és aludj!”

Tehát ha támad a tavaszi fáradság, akkor az azt jelzi, hogy vissza kell venni a tempóból és egyszerűen több alvásra és pihenésre van szükségünk. Feküdjünk le korábban, hétvégente akár aludjunk egy kicsit ebéd után is.

(H.S.)


Kép forrása: pexels-nataliya-vaitkevich

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Influenza, láz, megfázás homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Jól működő immunrendszer? Természetesen!

   tovább
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Óvodáskori problémák e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Őszi-téli protokoll

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024