Dohányzás, alkohol, szenvedélybetegségek, másnaposság

Igyunk ésszel és mértékkel – a másnaposság homeopátiás szemmel

Szájszárazság, fejfájás, fáradtság – az etanol, azaz az alkohol dehidratálja a szervezetet.

 • Igyunk ésszel és mértékkel – a másnaposság homeopátiás szemmel

  Igyunk ésszel és mértékkel – a másnaposság homeopátiás szemmel

Megoldás skandináv módszer szerint: minden pohár italt kísérjünk le egy pohár vízzel!

Az alkohol vízhajtó is, de ezt mindenki tudja, aki állt már szórakozóhelyen mosdó előtt sorba. Az alkohol gátolja a vazopresszin nevű hormont, ami a víz vizeletből történő visszanyerését segíti elő. A vazopresszin gátlásával ezért a szervezet vizet veszít, több vizelet ürül, a vér besűrűsödik, ez ingerli az agyhártyát, ami pedig másnap reggel fejfájáshoz vezethet.

Figyelemzavar, szeszélyes viselkedés, hányinger, buta nézés - az alkohol lebontásával elfoglalt májsejtek (az alkohol 90%-át a máj bontja le) nem érnek rá azzal foglalkozni, hogy megfelelő mennyiségű cukrot juttassanak az agyba. Másnap ezért jó a mézes tea.

A lebontás két lépésből áll: először acetaldehid, másodszor ecetsav lesz az alkoholból. A cukor lassítja az acetaldehid bontását, ezért forralt bortól jobban fáj másnap a fejünk. Ha elfogy (túl sok a dolga), az ecetsavas lépéshez szükséges glutation, azaz GSH, akkor marad a mérgező acetaldehid, és a fejfájás, hányinger, és az agy tápláló cukor nélkül. Megoldás: izzadjunk másnap, vagy aludjunk.

Az alkohol egy része, 5 %-a a tüdőn keresztül távozik, a lélegzettel – ezért találták ki a szondát…..

Az erjesztés mellékterméke a metanol, amiből több van a barna színű italokban, a whiskyben, a sötét rumban. A metanol felelős lehet a másnapi rosszullétért A színes italokban úgynevezett kongenerek is találhatók, (pl. tannin, aceton) ezek is erjesztési melléktermékek, a jó minőségűben kevesebb van, mert szűrik.

Az őrült cigizéstől még lehet egy kis plusz nikotinmérgezést is kapni másnapra, ami nem tesz jó a fejfájásnak.

És aki evett már éjjel egy buli után nagy étvággyal gyrost, azt is tapasztalhatta, hogy az alkohol kibillenti a vércukor egyensúlyát is.

Az alkohol felerősíti a fájdalomcsillapítók mellékhatását. Óvatosan a gyógyszerekkel! A paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítók még jobban igénybe veszik az amúgy is megterhelt májat, mert ott bomlanak le.

Mit tehetünk?

A nagyon elszántak lefekvés előtt megihatnak 1-2 dl Ferenc József vagy Hunyadi keserűvizet, ami megváltoztatja az ionarányt a bélben, lezárja a bélfalat, így csökken a felszívódás. Ezért erős hashajtó hatása is van, érdemes előzőleg kipróbálni az egyéni érzékenységet, nehogy kellemetlen meglepetés érjen…..

Elalvás előtt mindenképpen igyunk meg 3-4 dl tiszta vizet, és el lehet szopogatni egy adag NUX VOMICA​-t, ami a másnaposság homeopátiás szere. (9 vagy 15 CH-ban). Másnap is segítség a NUX VOMICA​ a fejfájásra, émelygésre, és ha nem bírjuk a fényt és a szagokat. Arra fejfájásra a legjobb, amikor a szemét sem tudja mozdítani az ember. Ha a gyomorégés jellemző, az ARSENICUM ALBUM​ (15 CH) egészíthetjük ki.

A CARBO VEGETABILIS​  akkor segít, ha az előző este bulizó járni sem tud másnap a fáradtságtól, és puffadt, gázos, büfögnie kell. Pár adag javasolt a 9 CH-ból.

Ha éjszaka lefekvés előtt valaki még megtámadta és kifosztotta a hűtőt is, és másnap fáj a gyomra, puffad, savas, esetleg hasmenése van, vagy epefájdalma, akkor a NUX VOMICA​mellé jót tesz a LYCOPODIUM CLAVATUM​ is. (9 CH).

Savas felböfögések esetén a javasolt koktél a ROBINIA PSEUDOACACIA​ (9 CH) az ARSENICUM ALBUM​ és az IRIS VERSICOLOR​ hármasa. (9 vagy 15 CH)


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Tengeri betegség e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  • letöltöm

   Fejfájás, migrén homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Napszúrás e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024