Immunerősítés

Újra életerősen – lábadozás betegség után

Betegség után hamar a régi, erős önmagad lehetsz, ha a betegség utáni lábadozást nem veszed félvállról.

A regenerálódási időszak mottója az lehetne, hogy csak lassan, óvatosan, fokozatosan. Igaz ez a táplálkozásra, mozgásra, szellemi és fizikai munkákra egyaránt. 

Mit és hogyan együnk, illetve mit ne együnk egy betegség után?

Tartsuk szem előtt, hogy nincs általános recept, mert nyilván a betegségünk, anyagcsere típusunk és az alkalmazott kezelés nagyban befolyásolja, hogy milyen roboráló diétát érdemes követnünk. 

 • Általános szabály, hogy minél több értékes tápanyagot, friss, szezonális és helyben termő élelmiszert fogyasszunk. Ez lenne az általános jó egészségünk kulcsa is, de egy lábadozási időszakban különösen fontos a tudatos táplálkozás.
 • Csíráztassunk!  A brokkoli és zsázsa csíra gazdag szulforafánban, amely hozzájárul a máj optimális működéséhez. Szerencsére csíráztatni egész évben lehet és így soha nem szenvedünk hiányt friss és egészséges mikrozöldekből. 
 • Főzzünk hosszan készülő hús és csontlevest. Az ún. terápiás csontleves segíti a belek regenerálódását, könnyen emészthető és tápanyagokban kiemelkedően gazdag. 
 • A bélrendszer baktériumait támogassuk fermentált zöldségekkel, vadkovászos kenyérrel és prebiotikumokat tartalmazó táplálékkiegészítőkkel pl. bio immun rostkomplex. 

Amit kerülni kell egy felépülési időszakban: 

 • nehezen emészthető és feldolgozott ételek: tej és tejtermékek (kivéve kefir), hüvelyesek, füstölt és tartósított húskészítmények, margarin, édesítőszerek, szénsavas és bolti gyümölcslevek, alkohol, nagy mennyiségű cukor. 

Mozgás-életmód

 • Minél több friss levegőn való, nem megerőltető mozgással, fokozatosan térjünk vissza a megszokott mozgásprogramunkhoz. Tehát a hangsúly a fokozatosságon van. Egy súlyos betegség után gyakran egy 10 perces séta is megerőltető először. A friss levegő és nap azonban csodát tesz. Ha csak rövid időre is, de minden nap menjünk ki a szabadba és minden nappal egy kicsivel többet sétáljunk. 
 • Naponta húzzunk friss ágyneműt és alaposan szellőztessük ki a hálószobát reggel és este is. 
 • Az alvás regeneráló, gyógyító hatását nem lehet eléggé hangsúlyozni. Adjunk magunknak 8 óra alvást minden nap.
 • Ha eddig nem szedtünk volna, akkor legfőbb ideje C, D, B6 vitamint, magnéziumot, cinket és szelén tartalmú táplálékkiegészítőket beszerezni. 
 • Minden nap zuhanyozzunk le, dörzsöljük át a testünket egy sós testradírral:

Egy marék apró szemcséjű tengeri sóhoz adjuk az alábbi keveréket:

 • 2 evőkanál olíva olaj
 • 3 csepp boróka illóolaj (Juniperus communis)
 • 1 csepp geránium (Pelargonium graveolens)
 • 2 csepp narancs (Citrus sinensis) 

Ez a keverék energetizál, segíti a salaktalanítást és általános optimizmust, életerőt ad, miközben a bőrünket is megszépíti. 

 • Tégy valamit a lelked öröméért! Vegyél virágot csak úgy, magadnak, készíts valami különleges, finom ételt, hallgass Vivaldit, vedd elő a régi fényképeket, vegyél egy mandala színezőt és kezdj színezni, fejts keresztrejtvényt és örülj az életnek. A színező és a keresztrejtvény támogatja az agyunkat is, hogy visszataláljon a betegség előtti tempójához. A klasszikus zene és a pozitív emlékek az idegrendszerünk gyógyítói. 

Mit ne tegyél? Eszedbe se jusson takarítani, lomtalanítani, megerőltető munkába és sok beszédet igénylő tevékenységbe kezdeni. 


A betegség utáni regenerációt támogathatjuk homeopátiával is. Mely szerekre gondoljunk?

 • GELSEMIUM SEMPERVIRENS​ (Gelsemium): általános gyengeség, szédülés, tompaság, remegés. Szellemileg tompa és szorong. Izomfájdalom, végtagokat nehéznek érzi. Homályos látás, nehéznek érzi a fejét. Rosszabbodik nyirkos, hideg időben. Javasolt adagolás és hígítás: 30 CH, naponta 2x a tünetek javulásáig.
 • KALIUM PHOSPHORICUM​: krónikus fáradtság esetén a leggyakrabban alkalmazott szer, különösen influenzát követő esetekben. A beteg szorong, depressziós hangulatban van, rosszul alszik és akár rémálmai is lehetnek. Izomgyengeség, fájdalom és memóriazavarok jellemzik. Rosszabbodik hidegtől, testi és szellemi megerőltetéstől. Javul az alvástól, evéstől és nem megerőltető mozgástól. Javasolt adagolás és hígítás: 9 CH, naponta 2x a tünetek javulásáig.
 • MERCURIUS SOLUBILIS​: az Epstein-Barr vírus okozta mirigyláz első számú szere. Ha a betegnek megnagyobbodtak a nyirokcsomói, krónikus fáradtság gyötri, állandóan fáj a torka, sok nyála termelődik, érzékeny a melegre és a hidegre egyaránt, álmatlanság, nyugtalanság és rémálmok gyötrik. Rossz a memóriája és nem jutnak eszébe nevek. Javasolt adagolás és hígítás: 30 CH, naponta 2x a tünetek javulásáig.
 • ACIDUM PHOSPHORICUM​: gyengeség, kimerültség. Idegkimerültséget követő fizikai gyengeség.  Hosszan tartó hasmenést követő felépülés, a beteg közömbös, motiválatlan, depressziós. Különösen érzékeny a hangokra, zenére. Sápadt, szemei karikásak, nincs étvágya, de erősen szomjas. Javasolt adagolás és hígítás: 30 CH, naponta 2x a tünetek javulásáig.
 • Scutellaria: influenza és Covid fertőzés után, ha a beteg izomfájdalmakkal, izomgyengeséggel küzd. Ideges, nyughatatlan, depressziós és akár öngyilkossági gondolatai vannak. Gondolkodása ködös. Fáj a feje és a szeme. Gyenge pulzus, mellkasi fájdalom. Gyakori vizelési inger, a vizeletet nem képes visszatartani. Rosszabbodik szellemi és fizikai megerőltetéstől, tanulástól. Javul a szabad levegőn, alvás és evés után. Javasolt adagolás és hígítás: 30 CH, naponta 2x a tünetek javulásáig.
 • CARBO VEGETABILIS​: légzési nehézségekkel és csökkent oxigénellátással járó betegségek után. Akut vagy krónikus légzési elégtelenség. A Covid lábujj kezelésének egyik lehetséges szere. Javasolt adagolás és hígítás: 30 CH, naponta 2x a tünetek javulásáig.


Egy komoly betegség alatt és után a kezelést bízza homeopata orvosra vagy kérdezzen homeopátiás szakértőinktől rovatunkban ingyen!


Forrás:

https://homeopathy-uk.org/homeopathy/how-homeopathy-helps/conditions/chronic-fatigue-syndrome

https://www.homeopathy.ca/files/Post-COVID-19.pdf


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Fáradtság, kimerültség e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Őszi-téli protokoll

   tovább
  • letöltöm

   Téli lifestyle e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Lázcsillapítás e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024