A homeopátiáról bővebben

Nagy homeopátiás szerek, nagyszerű megoldások: NATRIUM MURIATICUM (CHLORATUM)

– Mi vagyunk a föld sói!

A címben megfogalmazott gondolat pontos bibliai idézetként így hangzik: „Ti vagytok a föld sója.” (Mt 5,13). A só parányi, de nélkülözhetetlen összetevője ételeinknek. Ízletesebbé, jobbá teszi az ételt, de pl. a kenyér sem kel meg rendesen só nélkül.  

A só magába szívja a vizet, tartósítja az élelmiszereket. Így sózzák a halat, a húst, a sonkát…amely nemcsak dehidratálja (kiszárítja) a szöveteket, de magában is tárolja a vizet. A só, mint kémiai (alkímiai) elem, ugyanezt teszi az érzelmekkel. A só kémiai vegyjele a NaCl. A nátrium elem a homeopátiában a kapcsolódás, a klorid (klór) viszont a lezárás. Kapcsolódna például a gyermek az anyához vagy egy nő a férfihoz, de az lezár, vagy egy olyan kapcsolódásról van szó, amiben akadályozott a kapcsolat harmóniájának a megélése, elérhetetlennek tűnik a párkapcsolati boldogság. Hasonló a hasonlót gyógyítja (Similia similibus curantur) – így fogalmazható meg a homeopátia egyik alapelve, és ugyanez a hasonlóság érhető tetten a Natrium muriaticum (chloratum) alkatú ember kapcsolati dinamikájában. Amennyiben sikerülne egyszer a valódi, szeretetteli kapcsolódást tartósan megélnie, amelyben áramolhatnak az érzelmek, akkor felülírható lenne ez a rossz kapcsolódási minta, amely eleve csalódások sorozatát okozza. Ilyenkor a Natrium muriaticum alkatú nő vagy férfi a kellemetlen érzéseit tartósítja; a fel nem oldott gyászt, a tartós bánatát, a nagy fájdalmakat, veszteségeit a lelke mélyén kuporgatja és egy szinte kitapintható falat épít maga köré. Ez az a fal, ami mögött ott találhatóak a saját érzései, vágyai, fájdalmai…amelyek kiszabadításra várnak. Ez a szer valójában a szívcsakra („megsebzett szív”) egyik legnagyobb gyógyszere. Ha leomlik ez a fal, oldódik ez a blokk, akkor újra elkezdhetnek áramlani az érzései, megérkezhet a Natrium muriaticum állapotba ragadt ember a jelenbe, megélheti az örömöket, a boldogságot.  

Mikor alakul ki ez az állapot? Van, hogy már magzati korban vagy örökletesen, mert az anya is Natrium muriaticum alkatú. Ilyenkor nem tud igaz érzéseket közvetíteni a gyermeke felé, de az is előfordulhat, hogy a csecsemő koraszülöttként inkubátorba kerül vagy kisgyermekkorban szeparációt él meg, mert nem tudja, vagy nem akarja szoptatni az édesanyja, esetleg korán elveszti a feltétlen szeretetet biztosító, szükségleteiről gondoskodó szülőt. Ha ez megtörténik, akkor ez azt az üzenetet közvetítheti a gyermek számára, hogy ő nem szerethető, nem számítanak az érzései. Ez először nagyon fájdalmas megélés, sok sírással járhat, de később önvédelemből eltávolodik ezektől az érzésektől, bezárja azokat egy „dobozba.” Ez az az állapot, amikor elkezd megkérgesedni a szíve, blokkolódnak az érzelmei és csak biztonságos közegben egy-egy személynek tud időről-időre megnyílni, ahol azt érzi, nem sérülhet…ilyen helyzetek még az alkoholmámor, amely „oldja a sót” és az intim együttlét, amikor áramlásba kerülnek, a sejtjeiben „oldódnak” az érzelmek.


A NATRIUM CHLORATUM (MURIATICUM) szer segítségünkre lehet, ha egyedül érezzük magunkat, inkább a magányt választjuk sokszor a társasági élet helyett. Vannak barátaink, de inkább egy-egy személyhez tudunk jobban ragaszkodni. Ha ez az alkatunk, akkor általában egy, maximum kettő „igaz” barátunk, barátnőnk van, a többiekkel nem tudjuk megélni a közvetlenséget, a felszabadult lét örömét. Gyakran lehet migrénes fejfájásunk, amely dörzsölgetéstől és egyedüllétre javul, de a napmelegtől, szellemi megerőltetéstől, heves érzelmektől romlik. A visszatérő herpesz egyik nagy gyógyszere ez a szer. 

Általában hosszabb időt kell várnia, mire elindul a vizelete, amikor a mellékhelységet használja. Nem tud nyugodtan pisilni, amíg valaki a közelében van; hallhatja, hogy épp mi történik. Makacs székrekedése is lehet. Pajzsmirigy alulműködés, ekcéma, pollenallergia jelentkezhet nála. 

Ha náthás, általában tojásfehérje-szerű az ürülő orrváladék. A hajhullás is nagyon jellegzetes tünet. Ha megvizsgáljuk a nyelvét, akkor gyakran „térképnyelv” képe rajzolódik ki a nyelv felületén. 

A fentiekben felsorolt minden tünetre jellemző, hogy általában minden másnap, pontos periodicitással tér vissza, 9-11 óra között jelentkezve. Ahogy előre jár a nap, úgy mélyülnek a tünetei. A NATRIUM CHLORATUM (MURIATICUM) állapot további jellegzetessége, hogy nagyon szomjas (szomjazza az érzéseket) és éhes lehet (de lesoványodik, vagy a felsőteste sovány és az alsótestére rakódik a háj). Megsóz vagy elsóz mindent („szerelmes a szakács”) vagy ki nem állhatja a sót. Szeretetet éhez, szomjaz…


De mégis mi adja ennek a szernek különös aktualitását számunkra? Mi magyarok miért szeretjük annyira a sós ízeket? Miért elképzelhetetlen egy összejövetel sós ropi vagy pogácsa nélkül? …költői kérdés, de azért érdemes választ keresni rá! Ha csak az elmúlt száz év történelmi eseményeire visszagondolunk, számtalan olyan időszak volt, amikor komoly veszteségeket szenvedett el minden család, de gyakran a politikai éra vagy a kulturális közeg, a körülmények nem tették lehetővé a gyász valós idejű megélését, a veszteség azonnali feldolgozását.  A kultúránkból kivesztek azok a rituálék, felbomlottak azok a megtartó közösségek, amelyek segítenének a veszteségek feldolgozásában, így a halál még ma is gyakran tabutéma. Ilyenkor gyakran elnyomásra kerülnek az érzések. A mai társadalomban óriási mértékű a széttagoltság….így mindenki magában tárolgatja vélt vagy valós sérelmeit, fájdalmát, gyászát, amíg el nem jut egy gyászfeldolgozó csoportba, egy családállításra, esetleg egy homeopatához, aki megtalálja neki ezt a szert a számára megfelelő hatáserősségben (potenciában) és adagolási formában…

A NATRIUM CHLORATUM​ (NATRIUM MURIATICUM) 5, 9, 15, 30 és 200 CH potenciában megrendelhető és kapható a hazai gyógyszertárakban. 

Alkalmazásakor 5 golyócska az egyszeri adag. A kezelés alatt sűrítsük az alkalmazott adagokat a tünetek megjelenésének ritmusában, és ritkítsuk, azok enyhülésének mértéke szerint. Testi, fizikai szintű tünetekre az 5, 9 és 15 CH potenciák alkalmasak. Érzelmi szintű problémák kezelésében a 30 CH potencia lehet segítségünkre. Ha tartós, régóta fennálló, elmélyült állapotról van szó, a 200 CH hatáserősséget válasszuk.

A fentiekben ismertetett tartalom nem helyettesíti a szakorvosi kivizsgálást és anamnézist, valamint a személyre szabott kezelési terv kialakítását. Az ismertetett szer megfelelő hatékonyságú alkalmazása érdekében konzultáljon homeopata szakemberrel!  Amennyiben folyamatban lévő krónikus vagy alkati kezelése zajlik, feltétlen egyeztesse az eseti szerek alkalmazásának lehetőségét azzal a homeopatával, aki kíséri a kezelésében. Ha egyéb gyógyszert szed, konzultáljon orvosával.


(Divinyi Zoltán Péter)


Forrás:

Dr S.R. Phatak: Homeopátiás gyógyszertan (Remedium Kiadó, 1996)

D. Demarque – J. Jouanny – B. Poitevin – Y. Saint-Jean: Phamacologie & matière médicale homéopathique (CEDH)

Alexander Gothe – Julia Drinnenberg: Homeopathic remedy pictures (Emryss) 

  kapcsolódó szerek
  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Fejfájás, migrén homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Influenza, láz, megfázás homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Nátha e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2023