Elsősegély, sérülések, sport, csípések, égés, napszúrás

Hogyan vészeljük át az égető nyári napokat homeopátiás segítséggel?

A nyári forróság ellen mindenhol fontos védekezni.

Most, hogy tartósan 30 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, könnyen rosszullét környékezhet meg minket, ha szó szerint kiszédelgünk a beárnyékolt, hűtött szobából, irodából a forró levegőtől sistergő utcára vagy sietve útnak indulunk a hűsítő habok felé.

Ebben az időszakban különösen fontos a folyamatos hidratáció. Indítsuk a napot 2 pohár tiszta vízzel, legyen nálunk mindig egy kulacsban vagy termoszban friss víz, félóránként legalább egy pohár vizet fogyasszunk el, egyenletesen eloszlatva a nap alatt. Facsarjunk bele 1-1 citromot a napi vízadagunkba, mivel ez a mediterrán gyümölcs amellett, hogy lúgosítja a szervezetünket, hűsítő hatással is bír. 

Kerüljük az alkoholos italok és a kávé, koffeines italok fogyasztását, mert az könnyen fejbe üthet minket a napon, persze egy pohár hűs sör vagy Aperol Spritz a nyaraláskor vagy a nap végén megengedett lehet, de ha lehet, semmiképp sem délelőtt vagy a déli órákban fogyasszuk el azt! Ne felejtsük el, hogy az erős, fűszeres ételek, az ételben lévő cukor és a só is dehidratálja a szervezetet, így hajlamosítja a keringési problémákra, a szédülésre, az agyi vérkeringés zavaraira és a napszúrásra. Fogyasszunk minél több friss idényzöldséget és gyümölcsöt, főleg azokat, melyek különösen nagy víztartalmúak (pl. meggy, cseresznye, dinnye, barack, paradicsom, uborka). Kiváló mediterrán tipp lehet ilyenkor a spanyolok fantasztikus hideg levese, az andalúz gazpacho.

Ha napozásra adjuk a fejünket, mindenképp viseljünk szalmakalapot vagy takarjuk le a fejünket valamilyen világos színű sapkával, napozás előtt legalább 20-30 perccel kenjük be magunkat a bőrünk érzékenységének megfelelő magas fényvédő faktorú naptejjel vagy napolajjal. 11-15 óra közt egyáltalán ne tartózkodjunk a napon.  

A kültéri sportolást érdemes a kora reggeli vagy a késő esti órákra időzíteni. Napközben, de legalább a 11-15 óra közti időtartamban ne végezzünk megterhelő fizikai munkát, mert az jobban igénybe veszi a szívünket és a szervezetünket.

Ha valaki hőgutát kapott, azonnal vigyük árnyékba. Borítsunk rá egy nedves lepedőt vagy törülközőt, hogy mielőbb regenerálódni tudjon a szervezete, le tudja hűteni magát. Emeljük meg a lábát, megtartva valamilyen alacsonyabb székkel vagy több alápakolt ruhadarabbal, hogy helyreálljon a vérkeringése. Itassuk kortyonként vízzel. Külön a nyakat és a fejet hűtsük vizes törülközővel. Jégakut is tehetünk a csuklókra és a kezekre és az alsó lábszárakra. Hűtsük ventilátorral. Hőguta gyanúja esetén mindig hívjunk orvosi segítséget!


Homeopátiás segítség hőguta, napszúrás esetén:

CARBO VEGETABILIS​: Nehezen tud lélegezni, hőgutát kapott, arra vágyik, hogy legyezzék. Remeg a teste. Hányingere van, hasmenéssel. Összeesik az erőtlenségtől.

ACONITUM NAPELLUS​: Ha hirtelen alakulnak ki a tünetek, a napozásból vagy az utána lévő sziesztából nyugtalanul ébred a napszúrást elszenvedő személy. Nyugtalan, túlhevült a teste. Megdagad az arca, nagyon piros. Az egyik orcája kipirult, a másik fehér. Fényérzékenyek lesznek a szemei. Fáj a feje. Zsibbad a bőre.

BELLADONNA​: Erősen pulzálnak a verőerei. Piros az arca. Vad az arckifejezése. Kalapáló fejfájása van. Kitágultak a pupillái. Hidegek a kezei és a talpa. A feje viszont ég. Hallucinálhat is.

GELSEMIUM SEMPERVIRENS​ (GELSEMIUM): Gyenge, szédül és letompult. Nem szomjas, hiába van hőség. Megereszkednek a szemhéjai. Száraz, égő a bőre. A végtagjai elnehezültek.

GLONOINUM​: Kirobbanó érzettel járó, kalapáló fejfájása van. Pulzálnak az ütőerei. Egy kicsit a Belladonna szerre „hajaz”, de ez esetben zavarodott az érintett. Nem tudja, hol van, eltéved a jól ismert helyeken. Nem ismeri fel az ismerőseit.

Az Aloe vera növény 20-féle ásványi anyagot és 18-féle aminosavat tartalmaz. Kiemelkedő a sejtregeneráló hatása, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, így a napégés kezelésében is jótékony hatású. Ha van otthon a növényből, akkor a belső, kocsonyás részeit rá lehet tenni a piros, leégett bőrre. Belsőleg APIS MELLIFICA​-t, vagy BELLADONNA​-t szedhetünk.

Akármilyen helyzetbe is kerülünk a napon, a hidratálást, a vízpótlást tartsuk legfontosabb feladatunknak, mert a víz életet menthet!

Ha nem vagyunk jobban, - a körültekintően megválasztott szer alkalmazása és a fentiekben alkalmazott javaslatok megfogadása ellenére, - azonnal forduljunk orvoshoz, menjünk ügyeletre! Csecsemő, kismama, idős ember, krónikus beteg érintettsége, ill. heves allergiás reakció (pl. napallergia) esetén ne késlekedjünk, azonnal forduljunk orvoshoz! Ha valaki rendszeresen gyógyszert szed és emellett érintett a fenti tünetekben, akkor szintén forduljon azonnal a kezelőorvosához!

Végül, de nem utolsósorban érdemes felidézni a régi igaz mondást, a leghatékonyabb gyógymód a megelőzés. Legyünk elővigyázatosak, felkészültek, vigyázzunk magunkra és szeretteink egészségére  forró, nyári napokon is, amikor fokozott környezeti stressznek van kitéve a szervezetünk!

(Divinyi Zoltán Péter)


Forrás:

Dr. S.R. Phatak: Homeopátiás gyógyszertan  (Remedium Kiadó)

Dr. S.R. Phatak: Homeopátiás szerek repertóriuma (Remedium Kiadó)

Dr. Borbély – Dr. Deák – Dr. Hídvégi – Dr. Katona – Dr. Molnár – Dr. Papp – Dr. Sal – Dr. Sebő – Dr. Tóth: A homeopátia kézikönyve (Puedlo Kiadó)

Radar Opus homeopátiás repertorizáló software


kép forrása: Freepik

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Napszúrás e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Utazási e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Hasmenés, hányás, hányinger homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  • letöltöm

   Allergia - napallergia e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024