Jól vagyok!

„Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál”

Az illatok bizony az orrunknál fogva vezetnek minket.

Erősen hatnak agyunk limbikus rendszerére, amely az érzelmek kapitánya. Sokszor az orrunk számára nem is azonosítható illatmolekulák befolyásolják vásárlói, de még akár párválasztási döntéseinket is. 

Miért viselünk parfümöt? Miért érezzük szükségét, hogy mindent, de mindent illatba öltöztessünk?

Régen, amikor a tisztálkodási szokások és lehetőségek bizony finoman szólva is hiányosak voltak, a parfümőrök dolga az volt, hogy elfedjék a szagokat az úri lakóterekben és bizony a testszagot is. 

Ma viszont a tisztálkodási, takarítási és testápolási termékek garmada áll rendelkezésünkre és ezek többsége is erősen illatosított. 

Szedjük csak össze, hogy mi minden illatozik a környezetünkben, amiről nem is gondolnánk.

Arclemosó, szappan, tusfürdő, testápoló, fogkrém, dezodor, arckrém, szérum, szemránckrém, alapozó, hajhab, hajlakk, - rossz esetben- illatosított WC papír és illatosított intim betét, paprizsebkendő, mosogatószer, mosószer, öblítő, illatgyertya, szobaillatosító permet, autó illatosító és sorolhatnánk bizony még tovább. 

A szintetikus és természetes illatanyagok mindenhol jelen vannak. Akkor teszünk jót magunkkal, ha tudatosan próbáljuk ezek felesleges használatát visszaszorítani. Egyes illatanyagok ún. endokrin károsító hatásúak, azaz megzavarják a hormonháztartást és felelőssé tehetőek olyan gyakori nőgyógyászati kórképekért, mint pl. a PCOS. 

Az illatanyagokban gyakori phtalátok a termékenységet is negatívan befolyásolják: károsítják a petefészekben a tüszőket és megakadályozzák a petesejtek fejlődését, megzavarják a petefészkek ösztrogén és progeszteron egyensúlyát. 

Akkor mostantól ne használjak parfümöt egyáltalán? Aki bizonyítottan PCOS-el, vagy fogantatási nehézségekkel küzd, az jobban teszi, ha legalább átmenetileg lemond a parfümről is és marad a címben emlegetett természetes rózsavíznél. 

Akinek nincs egészségügyi problémája, annak kár volna lemondani a minőségi parfümről. Hiszen egy csodás illat képes feldobni a napunkat, hozzájárul az önbizalmunkhoz, egyéniséget és eleganciát ad a megjelenésünkhöz. Viszont parfüm és parfüm között óriási különbségek lehetnek és ez nem csak az árcédulára vonatkozik. Van egy amerikai mondás, ami a parfümökre kifejezetten igaz: „nem vagyok olyan gazdag, hogy olcsón vásároljak”

A legmagasabb minőségű összetevők bizony drágák.  A magasan képzett parfümőrök munkája egyrészt kémiai tudás, más részt pedig valódi kreatív folyamat, melynek az eredménye egy műalkotás. 

Vásároljunk olyan parfümházaktól, ahol nem szorítják korlátok közé és nem kényszerítik minőségi kompromisszumokra sem a parfümőröket. Nem a marketing osztály dönti el, hogy mi eladható és mennyiből kell kihozni az illatot. Ezek az ún. niche parfümök izgalmasak, valódi egyéniségek és valódi értéket kapunk a pénzünkért. 

Ha a niche parfümök megfizethetetlenek számunkra, akkor készíthetünk természetes alternatívát magunknak, de tartsuk szem előtt, hogy a terápiás minőségű illóolajokon sem szabad spórolni.

Parfümolaj recept 

 • 10ml jojoba olaj
 • 20 csepp édesnarancs
 • 10 csepp pacsuli
 • 10 csepp atlasz cédrus
 • 5 csepp bergamot


A napi bőrápoláshoz és a húsvéti locsolkodáshoz pedig szerezzünk be levendula és rózsa aromavizet, azaz hidrolátumot. Nem csak az illatuk pazar, hanem a bőrre és lélekre gyakorolt hatásuk is. 

Hegyi Sára

  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024