Hegyi Sára aromaterapeuta cikke
A legnagyobb kincsünk az egészség, az összetartozás, a figyelem és idő, amit egymásnak adhatunk. Én idén az alábbi listát írtam össze:
Tudod mi az a super food? Általában olyan ételeket nevezünk super food-nak, amelyek adott mennyisége kiemelkedő mértékben tartalmaz értékes, jól hasznosuló tápanyagokat. Többnyire valamilyen egzotikus növény, nehezen és drágán beszerezhető terméséről olvasgathatunk. De hol van az megírva, hogy hazai és könnyen beszerezhető alapanyagok között ne találhatnánk igazi tápanyag és ízbombákat? Az alábbi receptek egytől egyig finomak, értékes tápanyagokban gazdagok és ajándékként is megállják a helyüket.
Májpástétom tokaji zselével
Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben és adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát, májat, borókát. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Amikor már a máj megpirult egyenletesen, adjuk hozzá a felkockázott almát és pároljuk össze. Hagyjuk kicsit kihülni és amikor langyos, akkor adjuk hozzá a mézet, majd botmixerrel turmixoljuk simára.
Áztassuk be a zselatin lapokat hideg vízbe. Melegítsük fel a bort, de ne forraljuk. Amikor már meleg, adjuk hozzá a kinyomkodott zselatint és lassan kevergetve olvasszuk fel.
A májat simítsuk kis csatos üvegbe, hűtsük le, majd óvatosan csorgassuk rá a zselatinos bort. Miután megdermedt már tálalható, vagy ajándékozható.
Dukkah
Egyiptomból származó fűszer keverék. Csuda finom, illatos és könnyű elkészíteni.
10 dkg török mogyorót megpirítunk kicsit, hogy le tudjuk dörzsölni a vékony, barna héját.
Beöntjük mozsárba, vagy késes robotgépbe.
Ezután szintén kb. 10 dkg szezámmagot is megpirítunk és az is megy a mogyorók mellé. A forró serpenyőben kicsit kippattogtatunk 1 ek koriander magot, 1 ek egész római köményt, ½ ek köményt, ½ ek fekete köményt, kevés ajowant és kardamom magot. Az egész illatozó keveréket a várakozó mogyoró és szezám pároshoz adjuk. Meghintjük tengeri sóval és jól megborsozzuk. Ezután őröljük enyhén darabosra. Eredetileg kenyeret mártogatnak olíva olajba, majd dukkahba, de nekem nagyon bejön sajttal, salátára szórva is.
Szépen dekorált üvegben parádés ajándék válik belőle.
Tüzes ecet
A hozzávalókat összekeverjük és egy lezárt üvegben hagyjuk legalább 3 hétig összeérni. A Fire Cider kiválóan támogatja az immunrendszert, pl. megfázáskor naponta 3x egy pohár vízhez adott teáskanálnyi tüzes ecet gyors javulást hoz. De pácokhoz, szószokhoz, vagy sült zöldségekhez is nagyon finom.
letöltöm
Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.
Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.