Jól vagyok!

Szülésznők, dúlák, bábák, köszönet nektek

Néhány tipp a szülést kísérő szakemberek eszköztárából

A születés hete igazán jó alkalmat kínál arra, hogy felhívjuk a figyelmet a szülés folyamatát értőn figyelő segítőkre.

Először tisztázzuk a fogalmakat! 

A szülésznők egyetemi (régebben egészségügyi főiskolai) diplomával rendelkező szakemberek. Az orvosi egyetem ápolás és betegellátás alapszakán, szülésznő szakirányon tanulnak. Kórházi szülés során, ha a várandós anyuka nem választ szülésznőt, akkor a szolgálatban lévő szülésznő, vagy szülésznők látják el az éppen az osztályon vajúdó anyukákat. Rendszeres időközönként vizsgálatokat végeznek, szívhangot mérnek, infúziót kötnek be és tájékoztatják a szülész orvost az eredményekről. Képesek felismerni rendellenességeket, vagy komplikációkat és megtenni a szükséges intézkedéseket. Ha nincs semmilyen probléma a szülés során, akkor orvosi segítség nélkül is képesek segíteni egy baba világrajövetelét. 

A dúlák olyan szülést kísérő nők, akik már a várandósság alatt közel állnak az anyukához. Vannak köztük tanfolyamokat végzett, képzett szülést kísérő szakemberek, de dönthet úgy az anyuka, hogy egy tapasztalt, de külön szakképzettséggel nem rendelkező barátnőt, vagy rokont kér fel. Az ő jelenlétük folyamatos a vajúdás során, figyelmüket kizárólag az adott kismamára fordítják és a fizikai folyamatok mellett erős lelki támaszt is biztosítanak a szülés idején.

A bábák képesítésüket tekintve szülésznők, vagy szülész orvosok. Ők a nem kórházi körülmények között folyó, ún. háborítatlan szülések kísérői. Képesnek kell lenniük felismerni egy esetleges komplikációt és mentőt hívni, ha a szülés folyamata nem megfelelően halad. 

A szülést kísérő nők egy nagyon ősi és nagyon felemelő hagyomány szolgálói. Gondoljunk csak bele, hogy minden ősi kultúrában az élet nagy beavatásainál, állomásainál nők veszik körül a beavatásban résztvevő nőt. Jelen vannak a születésnél, a család nő tagjai segítik a gyereklányból nővé serdülő fiatalt, azután nők szépítik, öltöztetik és okosítják ki a menyasszonyt, majd jelen vannak a szülés és gyermekágy idején. Főznek, etetnek, gondoskodnak.  Egymást támogatják az élet csapásai és örömei során, majd a betegek és haldoklók ágyánál is nők ápolnak, virrasztanak, mosdatnak, öltöztetnek és sírnak. 

Ez a munka önfeláldozás, elfogadás és amennyiben minden jól megy, óriási eufória is egyben. Tanúja és segítője lenni egy kis ember világrajövetelének a felelősség mellett óriási adomány. 

A szülésznők és dúlák komolyan is veszik ezt a felelősséget. Folyamatosan képzik magukat és igyekeznek olyan körülményeket teremteni, hogy a szülés és születés felemelő élmény, jó kezdet legyen anyukának és babának egyaránt. 

A magyar kórházakban dolgozó szülésznők többsége nagyon nyitott a komplementer medicina által nyújtott lehetőségekre. Sokan ismerik és alkalmazzák a homeopátiát, az aromaterápiát és különféle meditációs és légzéstechnikákat a mindennapi munkájuk során.  Szülésznő választás során érdemes megkérdezni, hogy milyen alternatív módszerekben jártas az adott szakember. 


A szülést segítő homeopátiás szerekért kattints ide!

A megfelelően kiválasztott aromaterápiás keverék, aromavíz, vagy masszázsolaj óriási segítséget jelenthet a gátvédelem, a fájásgyengeség, émelygés és fájdalom kezelésében. Majd a gyermekágyi időszakban az esetleges sebkezelésben és szoptatás támogatásában is. 

Csak példaként említek pár „illatos” lehetőséget.

A szülés várható időpontja előtt már 6-8 héttel érdemes elkezdeni a gát ápolását, hogy kellően rugalmas legyen és elkerülhető legyen a gát berepedése. Ehhez vagy ismert aromaterápiás cégek bevált keveréket választhatjuk, vagy készíthetünk magunknak az alábbi recept alapján. 

 • 50ml masszázsolajhoz
 • 30ml búzacsíra olaj
 • 19 ml orbáncfű olaj
 • 10 csepp Rosa damascena illóolaj
 • 10 csepp Lavandula angustifolia illóolaj

Szülés során a fájdalom csillapítására a muskotályzsálya (Salvia sclarea) aromavíz, más néven hidrolátum azért kiváló választás, mert nem drága és egyszerű alkalmazni. 250ml aromavizet melegítsünk fel és készítsünk belőle meleg borogatást az alhasra és az alsó háti szakaszra. Adhatunk hozzá 3-4 csepp muskotályzsálya illóolajat is. Ha a vajúdás kádban zajlik, akkor a borogatás helyett adjuk az aromavizet a fürdőhöz és adjunk egy keveset (1 evőkanál 1 literhez) a kismama ivóvízébe is. Ezt kortyolgassa a vajúdás alatt. 

Aki szívesen olvasna az aromaterápia alkalmazásáról a szülés támogatásában, annak javaslom Ingeborg Stadelmann könyveit. 

(Hegyi Sára)

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Várandósság, szülés, szoptatás homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Tejfakasztás és szoptatás e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Szülés homeopátiával, babaszerek

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024