Kutatások, tudományos anyagok, érvek

Homeopátia, hatékony és biztonságos!

Nő az igény arra, hogy az embert ne csak egy diagnózis, hanem testi-lelki-szellemi egysége alapján kezeljék.

 • Homeopátia, hatékony és biztonságos!

  Homeopátia, hatékony és biztonságos!

Ezt az egységet figyelembe vevő gyógymódok kerülnek napjainkban előtérbe, s egyre népszerűbbé teszik a homeopátiát is. Magyarországon – és sok más országban – a homeopátiát a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása alapján kizárólag orvosok gyakorolhatják.

Az orvosok akkreditált nemzetközi homeopátiás diplomának, valamint a Pécsi Orvostudományi Egyetem licence vizsgájának birtokában, ÁNTSZ engedéllyel végzik munkájukat a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően.

A komplementer és alternatív medicinák iránti érdeklődés csökken? Épp ellenkezőleg!

 • Az Európai Unióban 45.000 homeopata orvos működik és a világon 500 millió ember használ homeopátiás gyógyszereket.
 • Indiában több mint 100 millió ember egészsége függ egyedül a homeopátiás kezeléstől!
 • Uniós felmérések szerint az Európai Unió tagállamai lakosságának legalább harmada használ homeopátiás gyógyszereket, a francia és német háziorvosok 30-70%-a rendel pácienseinek homeopátiás készítményeket.
 • Svájcban, Németországban, Nagy-Britanniában és Ausztriában a társadalombiztosítás finanszírozza a homeopátiát. (Svájcban a kormány elemzést adott ki a komplementer gyógymódok helyzetéről, hatékonyságáról az országban. Az elemzés igen kedvezően értékeli a homeopátiát. A tanulmány a vizsgálatok alapján a homeopátiás kezelést egyszerre hatékony és költség-hatékony módszernek tartja, így javasolja, hogy a társadalombiztosítás finanszírozza a homeopátiás kezeléseket. Svájcban a lakosság 85%-a szeretné, ha a komplementer gyógymódokat finanszírozná a biztosító.)

A homeopátia nem hat? Nézzük a bizonyítékokat!

 • A homeopátiás gyógyszerek az Európai Unió előírásainak megfelelően törzskönyvezett készítmények, melyek gyógyszertárakban kaphatók.
 • A homeopátia hatásos és biztonságos gyógymód. Több mint 156 vizsgálat igazolja a hatékonyságot placebo, illetve kémiai gyógyszerek ellenében. 6 metaanalízisből (amely a már elvégzett vizsgálatokat összefoglalja, esetleg statisztikailag elemzi) melyek az 1991 óta publikált vizsgálatokat foglalták össze, 5 azt igazolta, hogy a homeopátia hatása több mint placebo.
 • A vizsgálatok a homeopátia egyértelmű pozitív eredményeit igazolták számos kórkép kezelésében, ilyen az allergia, a légúti fertőzések, a gyermekkori hasmenéses állapot, az influenza, a reumás kórképek, a szédülés, a fibromyalgia, az osteoarthritis, az arcüreggyulladás, az akut fülgyulladás, a bronchitis, a krónikus fáradtság és a pre-menstruális tünetek.
 • A homeopátia több mint 200 éve változatlan formában létező gyógymód.
 • A homeopátiát  sikeresen alkalmazzák állatgyógyászatban is, pl. farmerek használják a napi gyakorlatban tehenek tőgygyulladásának kezelésére a homeopátiás szereket.
 • Gyakran hivatkoznak arra, hogy a homeopátia szorosabb orvos-beteg kapcsolatra épül, hosszú kikérdezésre, és ettől a beteg jobban érzi magát. Ez a homeopátia módszere, az esetfelvétel. De ne felejtsük el, a hatást klinikai vizsgálatok és gyógyult betegek ezrei bizonyítják! 

 A hagyományos orvoslás az egyedüli üdvözítő megoldás? Mi úgy gondoljuk, együttműködhet a kettő!

 • A hagyományos gyógymód és a homeopátia nem versenytársa, hanem kiegészítője egymásnak. Ez benne van a komplementer meghatározásban. Gyakori vád, hogy a homeopata orvosok tévesen ígérnek gyógyulást, megtévesztik a beteget. A homeopátia sok olyan területen bizonyítottan hatásos, ahol a hagyományos módszerek nem kielégítőek. A BMJ Evidence Centre vizsgálata szerint, a hagyományos kezeléseknél 2500 kezelés 13%-a okoz biztosan javulást, 23%-a feltételezhetően segít, 8%-a kompromisszumos megoldás, amelyik vagy javít, vagy ront az állapoton, 6%-a valószínű, hogy nem segít, 4%-a nem hatásos vagy káros, és 46% hatása ismeretlen. Megfigyeléses vizsgálatok eredményei mutatják, hogy a betegek több mint 70%-a javul a homeopátiás kezeléstől. Előzőleg a legtöbb beteg próbálta a hagyományos orvoslás lehetőségeit is.
 • A homeopaták jól képzett szakorvosok, tehát tudják, hogy mikor van a betegnek hagyományos kezelésre szüksége. Emellett viszont képesek olyan esetekben is segíteni, ahol az akadémikus orvoslás eszközei nem elegendőek. Magyarországon is sok olyan orvos dolgozik az alapellátásban, aki sikerrel ötvözi homeopátiás tudását a hagyományos orvosi eszköztárral. Úgy gondolják, hogy több lehetőséget, eszközt kapnak így arra, ami a feladatuk: a gyógyításra.

A homeopátia drága?

 • Angliában az NHS (egészségbiztosító) évi költségvetéséből 4 millió fontot tesz ki a homeopátiás kezelés támogatása. Mintegy évi 40.000-50.000 embert kezelnek homeopátiásan. Összehasonlításul: egyedül az antidepresszánsok használatának finanszírozása 230 millió fontba kerül.
 • Hollandiában és Svájcban folytattak vizsgálatokat arról, hogy a komplementer és alternatív medicinát alkalmazó orvosi praxisok vajon mennyi pénzt takarítanak, mennyivel olcsóbbak a biztosítónak. Az eredmény az volt, hogy sokkal kevesebb támogatott gyógyszerfelírásra és további vizsgálatra került sor, jelentős költségeket takarítva meg így.

A homeopátia Magyarországon 1820 óta ismert módszer. Egyik vezéralakja Schimert Gusztáv (1877–1955) volt, aki orvosként részt vett az első világháborúban, majd 1918 végén felkérték az Elisabethinum igazgató főorvosi állására. Az intézet homeopátiás osztályát is ő vezette 1944-ig. Gyógyító tevékenységébe orvos fiait is bevonta, köztük a legismertebb személyiség Szentágothai János anatómus professzor.

 

Szentágothai János professzor, aki Kossuth díjas anatómus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja és 1977. és 1985. közötti 8 év alatt elnöke is volt, önéletrajzából egy idézet:

„A papa – dr. Schimert Gusztáv – különleges ember volt, kétszeresen is eretnek: orvosként mint homeopata, nem amikor – mint a reformkorban – a  felső (tíz)ezer és a szellemi elit ilyen orvosokhoz járt, hanem amikor ez megvetés, sőt gyűlölet tárgya volt a hivatalosok szemében. Pedig kivételes orvosi egyéniség volt: kiváló diagnoszta, zsebre vághatott az akkori nagyképű nagy klinikusaink közül nem is egyet.”

A homeopátia magyarországi történetéről bővebben a Magyar Orvos folyóiratban

Minden ember alapvető joga, hogy hozzájusson a neki megfelelő kezelésekhez.  Az emberek szeretnék eldönteni, hogy milyen módon gyógyuljanak, élni a komplementer gyógymódok kínálta lehetőségekkel is. Tapasztalataink szerint a homeopátiás orvosok, nemcsak a betegeiket, hanem a családjukat, gyermekeiket és magukat is sok esetben homeopátiával kezelik.

Szeretnénk, ha a jövőben is egyre többen ismernék meg a homeopátia gyógyító erejét.

Irodalom:

 • Dr. Gábor Fruzsina: Homeopátia a természet és társadalomtudományok tükrében
 • http://liga.iwmh.net/dokumente/upload/7ab93_Scientific_Framework_Homeopathy_2012_final_version.pdf
 • Smallwood C. The Role of Complementary and Alternative Medicine in the NHS. FreshMinds, October 2005
 • Frenkel M, Hermoni D. Effects of homeopathic intervention on medication consumption in atopic and allergic disorders. Altern Ther Health Med 2002; 8: 76-9.Witt C, Keil T, Selim D, et al. Outcome and costs of homeopathic and conventional treatment strategies: a comparative cohort study in patients with chronic disorders. Complement Ther Med 2005; 13: 79–86.
 • BMJ Evidence Centre: http://clinicalevidence.com/ceweb/about/knowledge.jsp

 

Összegyűjtöttük a 16 alap homeopátiás szert, amelyet ajánlunk házipatikádba.

Ha maradt még kérdésed, kérdezz homeopátiás szakértőinktől!

Szerkesztette: R.Sz

  kapcsolódó cikkek
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024