A természet csodás illatai - illóolajok, fűszerek, eső utáni föld, friss hó, kisbabák fejebúbja, a karácsonyfa és friss sütemény – segítenek a stresszoldásban, feltöltenek testileg-lelkileg és így az egészséges, boldog élethez elengedhetetlenek. Gondoljunk erre, amikor illatos ajándékot készítünk!
A saját magunk által készített ajándék azért varázslatos, mert benne van a gondolatunk, a törődésünk, az értékes időnk, szívünk minden szeretete és ha illatos ajándékot készítünk, akkor jótékony hatásából mi magunk is részesülünk. Összeszedtünk pár olyan ajándéknak kiváló ötletet, amelyeket már évek óta készítünk és beváltak. Szerepelnek köztük fűszeres finomságok, lakást illatosító praktikák és természetesen illóolajokból keverhető bőrápolók is.
A receptek nem bonyolultak, csak az alapanyagok beszerzésére fordítsunk figyelmet.
Az illóolajok potens és tömény hatóanyagok! Bőrön át felszívódva, belélegezve, vagy fűszerként belsőleg elfogyasztva eljutnak valóban minden sejtünkhöz. Illóolaj vásárlásnál nem szabad kompromisszumot kötni a minőséget illetően. Kizárólag ellenőrizhető forrásból származó illóolajat szabad megvásárolni. Az üvegcsén LOT szám jelzi a szállítmány azonosítóját, HECT jelölés jelzi, hogy kemotípusra bevizsgált, a növény latin neve alapján beazonosítható, ha az olaj BIO, akkor azt is független szervezet igazoló pecsétje kell, hogy jelezze.
*általunk javasolt beszerzési források: Panarom, Pranarom, Primavera, Taoasis, Fragrant Earth, Tisserand, Oshadhi, Levendarium Dörgicse, Aura Illóolaj Manufaktúra, Illóolaj lepárló Hegyhátszenjakab
Akkor kezdjünk is hozzá!
KARÁCSONYI FORRÓ CSOKI
Hozzávalók (kb 4-5 adaghoz)
1 tábla fekete csoki
1 tábla tejcsoki
1 csipet fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
3 csepp szigorúan csak BIO narancs illóolaj
szilikon jégkocka készítő tál
kicsi fa spatula, amilyet a jégkrémekben lehet találni.
Elkészítése:
gyöngyözően forró víz fölé egy edényt teszünk és nagyon lassan, állandóan kevergetve felolvasztjuk a csokikat. Belekeverjük a fűszereket és a BIO narancs illóolajat. A csokit ezután belecsorgatjuk a szilikon formákba. Dermedés előtt beleállítjuk a közepükbe a spatulát. Amikor szilárdra dermedtek, akkor finoman kifordítjuk a formából és celofánba csomagoljuk. Mellékelhetünk hozzá kézzel írt leírást: „ A nyeles csokikockákat forró tejben, vagy növényi tejben felolvadásig kevergetni és bekuckózva, boldogan elkortyolgatni! (közben gondolj rám) ”
GLÖGG
10dkg hámozott mandula, vagy vágott, hámozott mandula
10 dkg aszalt áfonya (ha nem kapsz, jó lesz az aranymazsola is)
10 egész szegfűszeg
1 kiskanálnyi egész kardamom mag
1 ceyloni fahéjrúd (onnan tudod, hogy valódi fahéj, hogy össze tudod törni kézzel, a kínai fahéj olyan vastag és kemény, hogy nem tudod kézzel eltörni)
1 kiskanál őrölt gyömbér
1 evőkanál cukor
Összeállítás: a fenti fűszereket egy tálkában alaposan összekeverjük és celofán zacskóba porciózzuk és egy üveg félszáraz minőségi vörösbor nyakára kötjük az alábbi leírással:
„Forrásig melegítsd fel a vörösbort, adj hozzá egy-két friss narancskarikát és a tasak tartalmát, majd hagyd állni 10-15 percig, majd jó társaságban igyátok meg! Ne felejtsetek el koccintani az egészségemre! A mandulát és az aszalt áfonyát meg kell eszegetni a borozás után!”
DUKKAH
Egyiptomból származó fűszerkeverék. Csuda finom, illatos és könnyű elkészíteni.
10 dkg török mogyorót megpirítunk kicsit, hogy le tudjuk dörzsölni a vékony, barna héját.
Beöntjük mozsárba, vagy késes robotgépbe.
Ezután szintén kb. 10 dkg szezámmagot is megpirítunk és az is megy a mogyorók mellé. A forró serpenyőben kicsit kipattogtatunk 1 evőkanál koriander magot, 1 evőkanál egész római köményt, 1/2 evőkanál köményt, 1/2 evőkanál fekete köményt, kevés ajowant és kardamom magot. Az egész illatozó keveréket a várakozó mogyoró és szezám pároshoz adjuk. Meghintjük tengeri sóval és jól megborsozzuk. Ezután őröljük enyhén darabosra. Eredetileg kenyeret mártogatnak oliva olajba, majd dukkahba, de nagyon finom sajttal, salátára szórva is.
KLEOPÁTRA FÜRDŐJE
Elkészítése: Először a sót öntsük egy nagyobb tálba, majd alaposan kevergetve cseppenként adjuk hozzá az illóolajokat. Ezután keverjük hozzá a tejport és legalább 1 hétig tartsuk lezárt üvegben, amit naponta átrázogatunk. 1 hét után porciózzuk szép csatos üvegekbe! Egy fürdőhöz kb. két maréknyi, vagy egy kisebb bögrényi varázsport szórjunk a kádba!
LÉGTÉRFERTŐTLENÍTŐ PÁROLOGTATÓ OLAJ
mennyiség: 5 ml
Mécseses vagy ultrahangos párologtató vizes tartályába cseppentsünk a keverékből 5-10 cseppet. A finom illat mellett bónusz, hogy légtérfertőtlenítő hatása is van.
KARÁCSONYI ILLAT PÁROLOGTATÓ NÉLKÜL
Az hozzávalókat adjuk egy fazék forró vízhez és kis lángon gyöngyöztessük és élvezzük a felszálló finom illatot, de akár egy kis fóliával kibélelt tűzálló tálban a sütőbe is betehetjük, csak előtte picit spricceljük be vízzel, hogy könnyebben felszabaduljanak az illatok és ne égjenek meg a fűszerek.
TESTRADÍR
Elkészítése: az illóolajokat keverjük el alaposan a növényi olajban, majd adjuk a sóhoz. Ha túl száraz lenne, akkor adjunk hozzá még egy kis szezám olajat, ha túl folyós, akkor még konyhasót. Csinos csatos üvegben, felmasnizva kiváló ajándék minden nőnek, mert ez a keverék egyszerre kiváló stresszoldó, másrészt jótékonyan hat a narancsbőrre.
TÉLI LÁBÁPOLÓ BALZSAM
A növényi vajakat és a méhviaszt olvasszuk fel vízfürdő fölött, majd keverjük hozzá az illóolajokat. Még melegen adagoljuk kis tégelyekbe és várjuk meg míg megdermed.
A lábápoló balzsamunk mellé ajándékozzunk meleg pamut zoknit! Esti fürdés után masszírozzuk be a balzsamot a lábfej és talp területére, majd húzzunk rá zoknit. Puhítja a lábat és illóolajai intenzív fertőzésgátló hatásúak. Várandósság alatt és 6 évnél fiatalabb gyereknél ellenjavalt a használata!
letöltöm
Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.
Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.