A homeopátiáról bővebben

Antibiotikum rezisztencia

Rezisztencia krízis - Az antibiotikum rezisztencia világszerte óriási kihívás elé állítja az egészségügyet

Egy olyan egészségügyi vészhelyzetet élünk meg jelenleg, amely az elmúlt évtizedek felelőtlen antibiotikum használatának is következménye. Az antibiotikum és általánosságban az antimikrobiális, azaz vírusok, gombák és baktériumok szaporodását gátló szerek nem megfelelő, vagy túlhasználata olyan rezisztens kórokozók kialakulásához vezetett, melyek nem reagálnak a megszokott gyógymódokra, és évről évre egyre több ember halálát okozzák. Az antibiotikumok fejlesztése nem tud lépést tartani a kórokozók mutációjával.

Mit jelent a nem megfelelő használat? 

Évente 500 ezer tonna antibiotikumot fogyaszt el az emberiség. Sok esetben vírusos megbetegedéseket antibiotikummal kezelnek, a nagyüzemi állattartás során is rutinszerűen, megelőzésképp adagolják az antibiotikumokat az állatoknak. A mezőgazdaság és az állattenyésztés négyszer annyi antibiotikumot alkalmaz, mint a humán gyógyászat. A gyógyszermaradványok az állatok húsában, a termőtalajban és az élővizekben is megjelennek, tehát azok, akik évek óta nem alkalmaztak tudatosan antibiotikumot, azok sincsenek biztonságban. A gyógyszermaradványok és a rezisztens kórokozók a táplálékláncon keresztül is, tehát nemcsak a közvetlen érintkezés során kerülhetnek át az emberre. 

Hazánk az európai antibiotikum használat szempontjából középmezőnybe tartozik, ami viszont kevésbé szerencsés, hogy a gyermekek kiemelkedően gyakran részesülnek antibiotikum terápiában. A magyar rezisztencia adatok azért romlanak, mert bár nem sok a felnőtt lakosság által felhasznált antibiotikum mennyisége, de azokat rosszul alkalmazzuk. Vagy a betegek nem tartják be a szedésre vonatkozó utasításokat, vagy eleve a diagnosztikai hiányosságok miatt tünetegyüttesekre rendelnek széles spektrumú szereket.

A holisztikus szemléletű komplementer és alternatív gyógyítás, valamint az antibiotikumok új generációjának magas szintű kutatása és fejlesztése jelent megoldást a jelenlegi helyzetre. 

A homeopátiát, aroma- és fitoterápiát alkalmazó orvosok sem vetik el az antibiotikumok használatát, ugyanakkor statisztikai adatok szerint számottevően kevesebb esetben írják fel. 

A homeopata szakemberek a fertőző betegségekkel szemben a szervezet öngyógyító folyamatainak felerősítésével segítik hozzá a betegeket a gyógyuláshoz.  Tény, hogy ez a terápiás módszer az orvos és a beteg részéről is tudatosságot és több időt igényel. A szerrendelés a beteg alapos kikérdezése után történik, minden esetben egyénre szabott és a szerre adott reakciók pontos követésén alapul a terápia további alakulása.

A fito- és aromaterápiás szakirodalom számos olyan növényi hatóanyagot tart számon, amely kiemelkedő antimikrobiális hatással rendelkezik, támogatja a felső légúti-, húgyúti- és bőrt érintő fertőzések kísérő tüneteinek mérséklését. Rendszeres használatukkal csökkenthető az antibiotikumok alkalmazásának szükségessége. 

Dr. Peter Fisher a Royal London Hospital for Integrated Medicine kutatási igazgatója, valamint a WHO tanácsadó testületének tagja egy 2016-ban tartott konferencián úgy fogalmazott, hogy a betegségközpontú gondolkodás ideje lejárt; az embert holisztikusan, az összes betegségének és életmódjának figyelembevételével lehet eredményesen egészségesebbé tenni, meggyógyítani. Hangsúlyozta: a jelenlegi stratégiák nem elegendőek. Nem elég a mikrobák elpusztításában gondolkodni; törekedni kell az egészséges mikrobiális flóra és az immunrendszer erősítésére is. Az antimikrobiális gyógyszereknek számos, vizsgálatokkal is bizonyított hatású, gyógynövény alapanyagú gyógyszer alternatívája van, melyek serkentik az immunfolyamatokat, gyulladásgátló és közvetlen antivirális hatással is rendelkeznek. Éppen ezért a komplementer és alternatív gyógymódok fontos, bár alábecsült részei az egészségügynek, s a WHO 2014-2023 ajánlásnak megfelelően a kormányok feladata, hogy nemzeti szinten bevezetésre kerüljenek. 


Forrás: 

https://www.europarl.europa.eu/news/hu/headlines/society/20180615STO05929/az-antibiotikum-rezisztencia-egyre-komolyabb-problema-europaban

https://www.homeopata.hu/hu/content/antibiotikum-barat-vagy-ellenseg-lehetosegek-rezisztenciakrizis-kuszoben 


  kapcsolódó cikkek
  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Jól működő immunrendszer? Természetesen!

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024