Kutatások, tudományos anyagok, érvek

A magyarok többsége szeretné a homeopátiát

A magyarok többsége nem támogatja a homeopátiát érintő korlátozásokat – derült ki egy friss kutatás eredményeiből.

 A megkérdezettek többsége azt gondolja, hogy a különböző módszerek együttes alkalmazása a hatékonyan működő orvoslás alappillére, és azt is támogatja, hogy a hagyományos módszerek mellett egyéb, kiegészítő megoldások is elérhetők legyenek az egészségügyben.

 A homeopátia továbbra is népszerű, a megkérdezettek közel 57 százaléka bízik benne, akár kiegészítő kezelésként, akár önállóan alkalmazva. Ezt támasztja alá a homeopátiás gyógyszereket szedők aránya is: a válaszadók 64,6 százaléka vett már igénybe többször, vagy minimum egyszer valamilyen homeopátiás terméket. Azok többsége, akik már használtak ilyen szereket pedig azt nyilatkozta, hogy teljes mértékben meg volt elégedve annak hatékonyságával. Ez derül ki a Boiron, franciaországi székhellyel rendelkező homeopátiás gyógyszergyártó cég és a Forecast Marketingkutató Kft. friss, reprezentatív kutatásából, amely a magyarok homeopátiás szerek fogyasztásával kapcsolatos szokásait s a különböző kiegészítő orvoslási módszerekhez fűződő viszonyát vizsgálta. Az 500 fő bevonásával készült reprezentatív kutatás a budapesti és a vidéken élő, 18-59 év közötti nők és férfiak véleményére egyaránt kíváncsi volt.

Az eredmények azt mutatják, hogy a választás lehetősége a különböző gyógymódok között hangsúlyos szerepet tölt be az emberek életében: a megkérdezettek 43,8 százalékának nagyon fontos, hogy orvosuk a különböző kiegészítő terápiákkal kapcsolatban is tudjon felvilágosítást adni és ezeket szükség esetén alkalmazza is. Emellett azoknak a száma is jelentős, akik fontosnak vagy közepesen fontosnak tartják ezt a kérdést, ők együttesen 42,4 százalékot tesznek ki. Ezzel szemben csupán 9,8 százalék mondta azt, hogy egyáltalán nem lényeges, hogy orvosa többféle megoldás ismeretében, akár azok együttes alkalmazásával gyógyítson.

A válaszadók 48 százaléka teljes mértékben egyetért, 20,6 százalék egyetért azzal, hogy a kiegészítő gyógymódoknak az egészségügyi alapellátásban széleskörűen elérhetőnek kell lenniük és csupán 7 százalék azoknak az aránya, akik egyáltalán nem tarják elengedhetetlennek ezeknek a módszereknek az elérhetőségét.

A kutatásból az is kiderült, hogy a kiegészítő módszerek korlátozásával csak kevesen értenek egyet és sokan úgy gondolják, hogy a homeopátiás termékeknek helyük van a gyógyszertárak polcain. A megkérdezettek 56,4 százalék nem támogatja a kiegészítő gyógymódokkal kapcsolatos megszorításokat, 59 százalékuk pedig nem ért egyet a homeopátiás gyógyszerek forgalmazásának visszaszorításával.


  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024