A homeopátiáról bővebben

Homeopátia - 200 éves tapasztalat és sokmillió gyógyult beteg

Manapság a homeopátia megosztja az embereket.

 • Homeopátia – 200 éves tapasztalat és sokmillió gyógyult beteg

  Homeopátia – 200 éves tapasztalat és sokmillió gyógyult beteg

Aki használja, szereti. Általában tapasztalati alapon. Beadom a gyereknek – lemegy a láza. A másik csoport nem használja, és megpróbálja tudományos alapon kritizálni gyakran úgy, hogy nem azt a tudományos érvrendszert használja, ami a homeopátia működését magyarázza. A ma aranyszabálynak tekintett tudományos kutatások alapja az, hogy veszünk egy betegséget, és vizsgálunk egy vegyületet nagyszámú betegcsoporton, placebo kontrollal, azaz az egyik csapat placebo kap, a másik a hatóanyagot, és ha a vizsgálat dupla vak, akkor senki sem tudja, melyik csoport mit szed.

A módszer alapja: diagnózis, betegség és ellene egy hatóanyag. A homeopátiában a gyógyszerfelírás egészen más szabályok szerint történik. Itt tünet van, és a tünetre rendelt szer, melyet egy homeopata orvos választ ki. Egy egyszerű allergiás nátha is járhat 10 embernél 10 különböző tünettel, és mindannyian más szert kapnak a problémára. Egy torokviszketéstől szenvedő Sabadillát, egy duzzadt szemű beteg Apist, egy tüsszögős könnyezős Allium cepat kap a tüneteire. Tehát a homeopátiás gyógyszerek vizsgálatánál nagyon kevés esetben lehet egy-egy szert hozárendelni egy betegséghez. És a folyamatban és a statisztikai értékelésnél figyelembe kell venni az orvost, az orvos tudását és választását, aki felírja a szert.

Ezért a hagyományos dupla-vak placebo kontrollált vizsgálati módszer csak határok között alkalmas a homepátia vizsgálatára. Ennek ellenére számos jól megtervezett kutatás született pozitív eredménnyel. Több mint 156 vizsgálat igazolja a hatékonyságot placebo, illetve kémiai gyógyszerek ellenében. 6 metaanalízisből (amely a már elvégzett vizsgálatokat összefoglalja, esetleg statisztikailag elemzi) melyek az 1991 óta publikált vizsgálatokat foglalták össze, 5 azt igazolta, hogy a homeopátia hatása több mint placebo. 

A homeopátia vizsgálatára a homeopátiával kezelt betegek gyógyulási aránya jó mérőszám, illetve azok a vizsgálatok, ahol praxisokra, területekre lebontva vizsgálják, mennyivel jobb a homeopátiát is alkalmazó orvosok betegeinél az életminőség, és mennyivel kevesebb gyógyszert írnak fel ezek az orvosok. A vizsgálatok a homeopátia egyértelmű pozitív eredményeit igazolták számos kórkép kezelésében, ilyen az allergia, a légúti fertőzések, a gyermekkori hasmenéses állapot, az influenza, a reumás kórképek, a szédülés, a fibromyalgia, az osteoarthritis, az arcüreggyulladás, az akut fülgyulladás, a bronchitis, a krónikus fáradtság és a pre-menstruális tünetek.  

 

  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024