Kutatások, tudományos anyagok, érvek

Költséghatékonyság rövidtávon, vagy egészségfenntartás, megelőzés hosszútávon?

Az egészségfinanszírozás aktuális kérdései Európában és Franciaországban

A francia egészségbiztosítási rendszer híres a minőségi, biztonságos ellátásról, melyet a lakosságnak nyújt. Egy 2017-es Lancet tanulmány 195 ország rendszerét vizsgálta, ahol a francia az előkelő 15. helyet szerezte meg. A rendszer 1945 óta létezik az országban, adókból, és a munkáltatók befizetéseiből finanszírozzák.

Franciaországban az egészségbiztosítás elérhető alkalmazottak, diákok, nyugdíjasok és munkanélküli segélyen élők számára is, 2016 óta pedig bárki igénybe veheti, aki Franciaországban állandó lakhellyel rendelkezik. A költségek így meredeken emelkednek, és a kormány egyre nagyobb nehézségekkel néz szembe, hogy a megfelelő forrásokat biztosítani tudja.

A finanszírozás legfontosabb része a gyógyszerek és kezelések biztosítása. Ezek a költségek az ésszerűsítések ellenére nőnek, mivel a francia társadalom öregszik, nő az igénybe vett kezelések és felírt gyógyszerek mennyisége, és évről évre jelennek meg új high tech, vagy ritka betegségek kezelésére való gyógyszerek, eljárások a rendszerben. Az idősödő népesség főleg a diabetes és a kardiovaszkuláris betegségek kezelési költségét növeli, de egyre többen szorulnak hosszú távú, a rendszer által finanszírozott ellátásra. 

Az európai országok egyik része ezért úgy döntött, hogy szűkíti a támogatott gyógyszerek körét, míg más országok, pl. Svájc beemelte a komplementer gyógymódokat a támogatott terápiák körébe, így próbálja a tornyosuló költségeket hosszútávon csökkenteni.


A legmagasabb finanszírozást igénylő betegségek előfordulása a francia támogatási rendszerben

Betegség

Gyakoriság /100 000 lakos

Cukorbetegség 1-2

4063

Rosszindulatú daganatok

3330

Pszichiátriai betegségek (krónikus)

2111

Koszorúér betegségek

1851

Szívbetegségek

1645

Artériás magas vérnyomás

1176


A támogatott gyógyszerek Franciaországban négy kategóriába sorolhatók: 

Kategóriák

Támogatás mértéke

Súlyos állapotok nem helyettesíthető gyógyszerei

 

100%

Alapellátás fontos terápiás gyógyszerei (pl a nikotintapasz is ide tartozik 2019 januártól)

65%

Gyógyszerek közepes terápiás jelentőséggel (pl. homeopátiás szerek, magisztrális gyógyszerek)

30%

Gyógyszerek alacsony terápiás jelentőséggel

15%


A felső kategória emelkedő költségei a növekvő krónikus betegszám és az új, költséges terápiák bevezetése miatt ahhoz a döntéshez vezethet, hogy a lista végén szereplő kategóriák támogatását csökkentik, vagy visszavonják. Ez érinti a homeopátiás szereket is, bár Franciaországban ezek a gyógyszerek kevesebb mint évi 130 millió euróba kerülnek az egészségbiztosításnak, melynek teljes gyógyszertámogatási kerete 19,9 milliárd euró évente. A homeopátiás gyógyszereket 1965 óta finanszírozza a rendszer. Először a 65%-os kategóriában, utána ez 2011-ben átkerült a 30%-os kategóriába.

Ha megszűnik a homeopátiás gyógyszerek támogatása, ezt az összeget az első kategória további támogatására fordítja a kormány. 

A franciák ragaszkodnak a homeopátiás gyógyszerekhez, eddig 1 200 000 aláírás gyűlt össze annak érdekében, hogy a homeopátiás gyógyszerek 30%-os támogatása megmaradjon.

Franciaországban a homeopátia régóta az ellátás része, 4-ből 3 francia, a lakosság 78%-a használt már homeopátiás gyógyszert, a háziorvosok 34%-a és a szülésznők 78%-a ír fel támogatott homeopátiás gyógyszereket. 21 000 gyógyszertárban ajánlják a homeopátiás terápiát. A homeopátiát is alkalmazó orvosok betegei feleannyi antibiotikumot és nem szteroid gyulladáscsökkentőt és háromszor kevesebb pszichotróp gyógyszert szednek, míg ezen orvosok klinikai eredményei megegyeznek a konvencionális terápiát alkalmazó orvosokéval. (EPI 3 kutatás eredménye)

A homeopátia támogatói szerint az egészségbiztosítás költéseinek nagy része krónikus állapotok kezelésére megy el, azaz egy vagy több betegség fenntartó kezelésére. Ezekért az állapotokért felelős a nagymennyiségű gyógyszerhasználat és az összeadódó mellékhatások is. Véleményük szerint a kormánynak vizsgálnia kellene a gyógyszerkölcsönhatások és mellékhatások kérdését, a betegekre gyakorolt hosszú távú hatás előnyeit és hátrányait, és visszafogni a népesség túlgyógyszerezését. 

A WHO hosszú távú egészségpolitikája is támogatja a tradicionális és komplementer gyógymódok egyre nagyobb mértékű integrálását az rendszerekbe, mivel ezek a hatékony, de nem elég széleskörben alkalmazott gyógymódok egy sor problémára megoldást jelenthetnek, és kiegészíthetik a konvencionális gyógyítást. 

  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024