Szösszenetek a gyermekorvosi rendelőből

Kéz láb száj betegség

dr. Sebő Zsuzsanna főorvos rovata. A vírusos eredetű kéz-láb-száj betegség gyógyulása gyorsítható homeopátiával!

  • Kéz láb száj betegség

    Kéz láb száj betegség

Két éves farmernadrágos kislegényt hoz ölben a szemmel láthatóan nagyon aggódó édesanya. Délutáni alvásból 39,5 fokos lázzal ébredt. Irány az orvos.  Hát igen, élete első betegsége, és mindjárt ilyen magas, meg nincs más tünet, jaj, mi a baj. A szó szoros értelmében tetőtől-talpig megvizsgálom. Semmi. Vizeletvizsgálat, semmi. Talán a torka kissé pirosabb, de ez sem kórjelző.

Gyakran előfordul, főleg vírus fertőzésekben, ha nagyon hamar kerül orvos elé a kis beteg, nem találunk elváltozást. Ilyenkor még a CRP vizsgálat sem ad támpontot, mert ehhez is el kell telnie néhány órának, hogy érdemes legyen megcsinálni. (Sok gyermekorvos használja ezt a nagyszerű diagnosztikai eszközt, ami egy csepp vérből segít a vírusos vagy bakteriális fertőzés elkülönítésében). Szóval a kis farmerosnak semmi tünete a lázon kívül, és nem könnyű az édesanyát meggyőzni, hogy egyelőre a teendő a bő folyadékpótlás, szükség esetén lázcsillapítás.

Amikor kétellyel a szemében távozni készül, még felhívom a figyelmét a kontroll szükségességére, valamint arra, ha hólyagok jelennek meg a tenyerén, talpán, ne éjszakai ügyeletre menjenek, hanem a rendelésemre. Na persze így is lesz. Tenyerén, talpán zavaros apró hólyagok, végtagjain kiütések. Mivel több kéz láb száj betegség fordult elő a napokban, nem volt nehéz erre is gyanakodni.

Az édesanya sokkal nyugodtabb, talán az „elő diagnózis” miatt, talán csak a kontroll miatt. Most jön a másik neheze, hiszen vírusfertőzés lévén hagyományos terápia nincs. Nem könnyű tétlenségre bírni egy aggódó szülőt, nem könnyű elfogadtatni vele, hogy nincs kezelés, majd magától meggyógyul 7-10 nap alatt. Ilyenkor különösen hasznos az orvos homeopátiás tudása, amivel a gyógyulást gyorsítani lehet, és nem mellékesen a szülő segíteni akarását is támogatni.

A kisfiúnak RHUS TOXICODENDRON​-t, Vincetoxicumot és MEZEREUM​-ot ajánlottam a megfelelő potenciában és adagolásban. Négy nap múlva nyoma nem volt a láznak, a kiütésnek a bőrén, csak a tenyéri, talpi hólyagok maradványait lehetett látni. A homeopátiát nem szedő, hasonló betegségben szenvedő bölcsődei társakat megelőzve jó néhány nappal, mehetett közösségbe a kis lurkó.

dr. Sebő Zsuzsanna gyermekgyógyász főorvos


  • Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekgyógyász főorvos
kapcsolódó szerek
AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

    Jól működő immunrendszer? Természetesen!

    tovább
Maradt még kérdésed?

Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

homeopátiás orvost keresek
A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
homeopátia.info © 2024