Bőrpanaszok, herpesz, övsömör, ekcéma, ótvar, szemölcs, akne

Impetigo (ótvar) gyerekeknél

Az ótvar gyakori fertőzés lehet gyermekeknél.

  • Impetigo (ótvar) gyerekeknél

    Impetigo (ótvar) gyerekeknél

Gyermek közösségben könnyen átterjed egyik személyről a másikra. Ritkán okoz súlyos tüneteket, de maradandó sebet ejthet a bőrön.

Az ótvart kétfajta baktérium okozhatja, a Staphylococcus, vagy a Streptococcus. Ezek normális körülmények között a bőr felületén találhatóak, az orrüregben vagy a szájban. Nem ártalmasak, csak abban az esetben, ha egy adott helyen elszaporodnak vagy sebeket befertőznek.

Az ótvar többnyire az orr és száj környékén jelentkezik, a bőr fájdalmával kezdődik. Ha például a gyermek vakarózik, a gyulladás befertőződik a bőrön, az orrban vagy a szájban lévő baktériumokkal. A gyulladás kipirosodik, megduzzad, viszketést okoz és tapintásra érzékeny lesz.

Apró gennyzacskók jelennek meg, amelyekből, viszketés és vakarás alkalmával sárgás, gennyes hólyag benne folyik, majd pörkösödik, varrasodik.

A gyulladás néhány napig tart, és további néhány nap alatt hegesedik.

Kezelés

Legtöbb esetben az ótvar otthon kezelhető. A sebeket naponta többször is le kell mosni vízzel és baktérium elleni szappannal és bekenni antibakteriális kenőccsel.

Az ANTIMONIUM CRUDUM​ 9 CH, HEPAR SULFUR​ 30 CH golyókból napi 2-3x 5 szemet kell adni a gyermeknek, melyek csökkentik a gennyes hólyagokat, azok terjedését is.

Ha fájdalmasak a bőrkiütések, akkor még a MEZEREUM​ 15 CH-ból is adjunk a gyermeknek napi 2-3x5 szemeket.

Ha a gyermek állapota nem javul néhány nap alatt, ha a hólyagok sokasodnak a testen vagy a gyereknek láza van, azonnal menjünk orvoshoz, mert ritka szövődményként előfordulhat vérfertőzés, amikor a sebből a véráramon keresztül a baktériumok belső szervekben is gyulladást okoznak. Nagyon ritka szövődmény csecsemők esetében, amikor az egész testre szétterjedhetnek a fájdalmas, gennyes hólyagok, általában gyengébb immunrendszerű kisbabáknál fordulhat elő.

A betegség megelőzése

A legjobb mód az ótvar megelőzésére a gyakori kézmosás. A gyerekek nem szabad vakaróznia a hólyagok körül. A viszketés csökkentésére adjunk a STAPHYSAGRIA​ 15 CH-ból napi 2-3x 5 szemet. A körmöket rövidre kell levágni, hogy azok alatt ne bújjanak meg olyan baktériumok, amelyek fertőzéseket okoznak.

A gyermek játékait, iskolaszereit is tisztítani kell, betartva a normál higiénés szabályokat.

Immunerősítésre érdemes az ECHINACEA​ 5 CH-ból adni minden 2. hét folyamán napi 1x5 szemet, egész télen át.

  • Dr. Zarándi Ildikó, Belgyógyász, homeopátiás orvos
Maradt még kérdésed?

Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

homeopátiás orvost keresek
A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
homeopátia.info © 2024