Bőrpanaszok, herpesz, övsömör, ekcéma, ótvar, szemölcs, akne

Viszket a bőre?

dr. Sebő Zsuzsanna főorvos írása. Nincs olyan ember, aki ne élte volna át ezt a nagyon is kellemetlen, néha elviselhetetlen érzést. Számos lehetőség kínálkozik a bőr viszketésének a csillapítására, de gyakran nincs kéznél az a kenőcs, vagy nem lehet a bőrre kenni, de az ára is lehet akadálya a beszerzésnek.

A homeopátiás gyógyszerek számos lehetőséget kínálnak, és sok esetben nem csak a viszketést csökkentik, hanem az azt kiváltó bőr elváltozáson is segítenek. Viszketésben a leggyakrabban használt szerek a következőek:

ARSENICUM ALBUM​ 

Jellemző az ekcémás, durva pikkelyes bőr, ami viszket és ég. A bőr kemény és pergamenszerű, helyenként piros, olyan, mintha megégett volna.  A páciens olyan erős késztetést érez a vakarásra, hogy sokszor véresre vakarja magát. A bőr állapota is és a viszketés is rosszabbodik hidegre, hűvös levegőre, ha leveszi a ruháit a beteg, és javul meleg borogatásra, meleg vízzel való lemosásra.

Egyéb jellemzőek: Azok, akiknek Ars-ra van szüksége számos dologgal kapcsolatban aggódnak, beleértve az egészségüket is, és általában nyugtalan betegek. A szorongás éjféltől 2 óráig romlik. 

RHUS TOXICODENDRON​ 

A legfontosabb tünetek: a kemény, vastag bőrön nedvedző, erősen viszkető ekcéma. A kiütések égnek és bizseregnek, a kis hólyagok megrepednek, kifakadnak a vakarástól, vizes tartalmukat kibocsájtva. Ezt követően a bőr varras, kérges lesz, majd berepedezik. A kiütés leginkább a karon, a kezeken vagy a nemi szerveken jelenik meg. A kiütés, viszketés romlik hideg, nedves időjáráskor, víztől, 

Egyéb jellemzőek: nyugtalanság, a kezdeti mozgásra enyhülő fájdalmak. 

SULFUR​ 

Viszketésnél az egyik leggyakrabban használt homeopátiás gyógyszer. Ez az égő, nagyon erős viszketés kényszeres vakarózást provokál, a páciens szinte kéjesen vakarja a bőrét amíg vérezni nem kezd. Jellemző a nedvedző kiütés és a bőr vörössége, piszkosnak, ápolatlannak tűnő megjelenése. A nedvedző kiütés tojáshoz hasonló szagot áraszthat. A vörösség és a viszketés feltűnően romlik éjszaka, az ágy melegére, túlmelegedésre, izzadásra és meleg vizes fürdés után.

Egyéb jellemzőek: azok a páciensek, akiknek Sulfur-ra van szükségük, általában rendetlenek és lusták, sokat filozofálnak és elmélkednek, bohémok.

Psorinum (Psor)

Tünetei nagyon hasonlítanak a Sulfurra, mert heves viszketés jellemzi, melyet vakarni kell, néha a vérzésig. Itt is piszkos a bőr külleme. Az ekcéma gyakran a fül mögött jelenik meg, váladékozik, könnyen felülfertőződik. A Psorinum tünetei is romlanak éjszaka az ágy melegére, de számos tünete javul melegre.

Egyéb jellemzők: könnyen összekeverhető a kénnel. Azok, akiknek Psorinumra van szüksége, ideges, könnyen kétségbeeső, különösen a jövőéért nyugtalankodó emberek, akik félnek a szegénységtől, depresszióra hajlamosak. Míg a Sulfurnak mindig melege van, a Psorinum kifejezetten fázós szer. 

A fenti gyógyszerek valószínűleg minden házi gyógyszer készletben megtalálhatóak, hiszen számos más tünetcsoportra is adhatjuk. Ha eredményt akarunk látni alkalmazásukkor, gondosan figyeljük meg a beteget és a tüneteihez leginkább illeszkedő szert válasszuk ki. Bőr tünetnél, viszketésnél a 15 CH potencia a bevált. 

Ha a viszketés hátterében krónikus bőr panasz van, az alkati kezelés nem megkerülhető.


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024