E-KÖNYVEK, TERÁPIÁS KÁRTYÁK

Jól működő immunrendszer? Természetesen!

Minden lélegzetvételünkkel vírusok, baktériumok, spórák, szennyező anyagok kerülnek szervezetünkbe. És furcsa módon, legtöbbször nem leszünk betegek ezektől.

letöltöm

  A főleg télen jellemző felső légúti panaszok jelentős részét és az influenzát egyaránt vírusfertőzés okozza. A szervezet a vírusok ellen saját immunrendszere által termelt ellenanyagokkal veszi fel a küzdelmet. A gyógyulásért a szervezet természetes védekező rendszere felelős. Hogyan segíthetjük ezt a folyamatot?

  A szervezet védekezése a betegségek ellen leginkább az immunrendszer épségén múlik.

  Ha az immunrendszer le van gyengülve, a szervezet fogékonyabbá válik a fertőzésekre. Gyengítheti az immunrendszert a nem megfelelő táplálkozás, a hideg, szeles időjárás, átfázás, felhevülés, vagy a túlhajszolt stresszes életmód is.


  A fertőzés csak a mikróbán múlik? Nem!

  Egy fertőzés okozta gyulladásos betegséghez két dolog kell – fertőző mikróba és a fertőzésre fogékony szervezet. Min múlik, hogy kialakul-e a betegség?

  • milyen mennyiségű kórokozó kerül a szervezetbe,
  • mennyire fertőzőképesek ezek a kórokozók,
  • mennyire megfelelő a saját védekező rendszer működése.

  Az egészséges ember immunrendszere is egészséges. Ha évente néhányszor elkapunk egy fertőzést, az teljesen normális, és az immunrendszer is tanul belőle.


  Hogyan gyógyuljunk?

  A kezelést kétféleképpen közelíthetjük meg – elpusztíthatjuk a kórokozót, vagy támogathatjuk a szervezet saját, fantasztikusan megtervezett védekező rendszerét, az immunrendszert, esetleg a kettőt szükség esetén együtt is használhatjuk. A standard orvosi gyakorlat az előző megközelítést részesíti előnyben, a természetes terápiák a szervezet önszabályozó, öngyógyító folyamatait támogatják. A baktérium ismeretében adott gyógyszerrel gyors eredményt lehet elérni, de ha vírusfertőzésre antivirális gyógyszert, baktériumokra antibiotikumot szedünk rutinszerűen, kockáztatjuk azt is, hogy ezek a jól alkalmazkodó kórokozók hozzászoknak a gyógyszerekhez, és ellenállóvá válnak. Használjuk a lehetőségeinket mérlegelve, a helyzetnek megfelelően!

  Aromaterápiás tipp

  Párologtassunk citrom illóolajat!

  Nem csak kellemes illatot varázsol a szobába, de a terápiás minőségű illóolajnak légtérfertőtlenítő hatása van.


  Segítőink, a fehérvérsejtek, állandó munkában

  Az immunrendszer mindenütt jelen van a testünkben – a bőr alatt, a belekben, a csontvelőben, a nyirokszervekben is. Szinte az összes szervünk részt vesz a védekezésben. Az immunfolyamatok 70 %-a játszódik le a belekben. Bőrfelületünk fizikai védelmet nyújt a külvilág ellen és a külvilágra nyíló kapuk is nyálkahártyával fedettek. Ezek a nyálkahártyák védő hatású folyadékokat (pl. könny) termelnek. Ha egy kórokozó túljut ezen az akadályon, egy másik jól szervezett rendszer kezd el dolgozni.

  Vannak fehérvérsejtek, melyek felismerik és egyszerűen bekebelezik az idegennek azonosított anyagokat. Ezek a falósejtek. Bizonyos fajtájuk a kapuknál és a tüdő közelében őrködik. A vérsejt megnevezés csalóka, ezek az ellenőrző sejtek a test összes szövetében ellenőrzik az ott lévő anyagok személyazonosságát. Ha nem találják a receptorukhoz illő saját DNS-t – akkor egyszerűen befalják az idegen anyagot. Ezután az idegen fehérjét a sejthártyájukra “tűzik”, és a legközelebbi nyirokszerv felé tartanak. Itt rengeteg T “segítő” sejt vár, különböző típusú, formájú receptorral a felszínén.

  Ha túl sok a munka és a falósejtek nem győzik egyedül, akkor lépnek akcióba az immunrendszer B és T fehérvérsejtjei. A segítő T-sejt beleütközik a nyirokmirigyben az idegen anyag információját hordozó falósejtbe és ha a receptora tud ehhez kötődni, akkor elkezdi magát gyorsan reprodukálni. Ilyenkor dagadnak meg a nyirokmirigyek, amit az orvos vizsgálatkor a nyakunkon tapogat. Ezután ezek a segítő sejtek szétszaladnak, és értesítik a többieket is.

  A B-fehérvérsejtek is keringenek a szervezetben, és ellenőrzik a sejtek azonosítóját. Ezek is felfalják a kórokozót – de míg a falósejtek mindegyiket, válogatás nélkül, melynek nem megfelelő a DNS-e, - a B-sejtek csak azokat, akinek a jelölő fehérjéje csatlakozik az ő speciális, egyéni receptorához. Amikor egy megfelelő B-sejt találkozik egy, a kórokozó információit hordozó segítő T-sejttel, a T-sejt kiválaszt egy kémiai anyagot, melynek hatására a B-sejt elkezd szaporodni, és a szervezetben megnő a kórokozóra érzékeny B-sejtek száma. Ezek antitestekkel jelölik a kórokozót.

  Az antitestet a rohamosztagosok, a T-ölősejtek felismerik, és elpusztítják a megjelölt anyagokat, sejteket. A jelölés az immunrendszer egyéb rendszereit, pl. a komplementereket is munkára buzdítja, ezek a fehérjék kilyukasztják a megjelölt sejt sejthártyáját.

  Amikor sikerült legyőzni a fertőzést, egy sor olyan B-memóriasejt és T-sejt marad a vérben és a csontvelőben, mely évtizedeken át őrzi ezt az információt, és legközelebb, ha találkozik a kórokozóval, vagy idegen anyaggal, gyorsan aktiválódni tud.

  Homeo Mami tipp

  Az ECHINACEA​chinacea és a Thymuline alapanyagú homeopátiás gyógyszerek különböző immunfolyamatokat támogatnak.

  Az influenza és a nátha kórokozói általában a légutakon keresztül kerülnek a testbe. Egy őszi nátha bosszantó – de a szervezet megismeri az aktuális szezonális kórokozót, az influenzavírust, és elkezd ellenanyagot gyártani ellene. Beteszi a könyvtárba – és később már ismerősként fogadja.

  Aromaterápiás tipp

  A légutakba került kórokozót inhalálással a legkönnyebb eltávolítani. Tegyünk fel egy kisebb fazék vizet forrni. Amikor gyöngyözni kezd, vagy zárjuk el, vagy vegyük nagyon alacsonyra a lángot alatta. Cseppentsünk a vízbe 3 csepp teafa (Melaleuca alternifolia) és 3 csepp Eucalyptus radiata illóolajat. Fedjük le nagyobb törölközővel, hogy ne szökjön el az illatos pára. Lélegezzünk mélyeket orron át és szájon át is, mint ha csak le akarnánk nyelni a forró gőzt.

  3 éves kor alatt ez úgy kivitelezhető, hogy a fürdés alatt, a forró, párolgó fazekat beállítjuk a mosdóba és becsukjuk a fürdőszoba ajtaját. Amíg a gyerek a kádban van, az illatos gőz betölti a fürdőszoba levegőjét és megteszi áldásos hatását.

  Nagyobbacska gyerekeknél a szülő ölelje át a gyereket, úgy, hogy a karjait lefogva védi a forró edénytől és a törölköző alatt együtt inhaláljanak.

  Tipp

  A vény nélkül kapható orrcseppeket csak akkor használjuk, ha nem tudunk a náthától aludni, mert szárítják az orr érzékeny belsejét, és lassítják a váladék ürülését. Az orrjárat tisztítására párologtassunk, vagy cseppentsünk az orrba Salvus-vizet!


  Az immunfolyamatok főszereplői

  Fehérvérsejtek

  • Falósejtek - razziáznak a szervezetben, és bekebelezik az idegen anyagokat.

  • Segítő T-sejtek - begyűjtik a falósejtek információit, és megindítják a kórokozó ellen megfelelő B-sejtek és T ölősejtek szaporodását.

  • B-sejtek - szintén bekebelezik a kórokozókat, de válogatósak, csak azt, amelyik jelölőfehérjéje kapcsolódik a B-sejt egyedi receptorával.

  • T-ölősejtek – folyamatosan pusztítják a vírussal fertőzött vagy rákos sejteket, a segítő sejtek információi alapján.

  Immunfehérjék

  • Antitestek – a B-sejtek termelik, és a speciális kórokozóhoz (antigén) kötődnek.

  • Komplementek – kilyukasztják az antitestbe burkolt idegen anyag, vagy vírussal fertőzőtt sejt hártyáját.


  Mikor fárad el a védekező rendszer?

  Szervezetünk folyamatosan kiválasztja a káros anyagokat, néha azonban kimerül, ha túl nagy a terhelés. Hogyan kerülnek toxinok a testünkbe? Legtöbbször ez a napi élet mellékterméke, a szennyezett környezetből, a nem megfelelő táplálékból jut a szervezetünkbe, de magunk is árthatunk cigarettázással, túlzásba vitt alkoholfogyasztással, vagy egyszerűen sok stresszel.


  Minden mikróba káros?

  Testünkben több ezer baktériummal élünk egyetértésben – ezek a baktériumok sokszor hasznos szolgálatot is tesznek nekünk. Amikor antimikrobiális gyógyszereket szedünk - pl. antibiotikumot - ezeket a mikroszkópikus nagyságú segítőket is elpusztítjuk. A nem megfelelően szedett, túl gyakran felírt antibiotikum legyengíti az egyik legfontosabb immunszervünket, a belünket, és ellenálló baktériumtörzsek elszaporodását is okozza. A baktériumok kiválóan alkalmazkodnak a környezethez, gyorsan megtanulnak védekezni a gyógyszerek ellen. A felső légúti fertőzésk 90 %-a vírus eredetű – és sajnos sokszor írnak fel tünetek alapján, első kezelésként felesleges antibiotikumot, mely az ellenálló mikróbák elszaporodásához vezet. Egy antibiotikum kezelés az immunfolyamatokban fontos bélbaktériumok 80%-át is elpusztítja. Magától ez körülbelül 8 hónap alatt áll helyre.

  Az antibiotikumok életet menthetnek, fontos, hogy megőrizzük a hatékonyságukat!

  Aromaterápiás tipp

  Egy kisgyermeknél a mi felelősségünk, hogy legjobb tudásunk szerint legkevésbé terheljük a szervezetét allergénekkel, vegyi anyagokkal. Mit tehetünk némi tudatossággal? Használjunk natúr/bio kozmetikumokat, takarítószereket. Ezek nem tartalmaznak agresszív felületaktív anyagokat, mesterséges illatanyagokat, fluort, kőolajszármazékot. Takarítás után a háztartásunk levegőjében ott párolog a sok tisztítószer, ezért nem mindegy, hogy mit lélegzünk be. A mosószerek és öblítők pedig folyamatos bőrkontaktusban vannak velünk. Az antibakteriális szappanok és a klóros tisztítószerek folyamatos használata hasonló, mint az indokolatlan antibiotikum szedés, hozzájárul a rezisztens baktériumok kialakulásához. Ezen kívül bőrérzékenyítő, immunrendszer gyengítő és környezetszennyező hatású is. A levegőben terjengő klóros kipárolgás különösen veszélyes a gyerekekre és a háziállatokra. Van azonban természetes alternatívánk, ha az otthonunkat tisztán, illatosan és kórokozók nélkül szeretnénk látni.

  Egy spricnis flakonban keverjünk össze fele-fele arányban 20%-os ecetet és vizet. 0,5 literenként 20 csepp citrom és 20 csepp teafaolajat adjunk hozzá. Minden használat előtt alaposan össze kell rázni, mert az illóolajok nem oldhatók vízben.

  Minden konyhai és fürdőszobai felületet biztonságosan fertőtleníthetünk ezzel a keverékkel.

  Amikor beteg van a házban és intenzívebb fertőtlenítésre van szükség takarításkor, akkor úgy fokozhatjuk a hatást, hogy az ecetet nem hígítjuk fel, csak töményen használjuk és az illóolajok mennyiségét megduplázzuk.


  Miért érezzük rosszul magunkat egy fertőzés után?

  A tünetek, melyet betegségként érzékelünk, sokszor a működő immunrendszer jelzései. Minden felnőtt és gyermek a maga módján reagál egy betegségre. Gyerekeknél sokszor hangulatváltozás jelzi a betegséget. Figyelmeztető lehet az enyhe köhögés, az orrfolyás, a hasfájás, vagy ha elveszíti az érdeklődését olyan dolgok iránt, amelyek normálisan érdeklik, változik az étvágya és az alvási rendje.


  Az immunrendszer jelzései:

  Láz: az immunrendszer hatékonyabb magas hőmérsékleten. A magasabb testhőmérséklet elpusztítja a hőre érzékeny vírusokat és baktériumokat, lassítja a szaporodásukat és segíti az immunfolyamatokat. Bár a láz ijesztő lehet, mégis az egyik leghatékonyabb védekező eszköz. Ha egy gyerek magas lázzal reagál a fertőzésre, ez azt jelzi, hogy a védekező rendszere rendben működik.

  Csillapítani csak a nagyon magas lázat kell. (38 - 38.5 felett)

  Orrfolyás: az immunrendszer egyéb anyagokat (citokinek) is aktivál, melyek helyi gyulladást (duzzadást, vérbőséget, váladékozást) okoznak. Az orrfolyással a szervezet megszabadul az elpusztított kórokozóktól is.

  Hasmenés, hányás: a szervezet a természetes kapukon keresztül próbálja kiüríteni a méreganyagokat és kórokozókat.

  Jól működő immunrendszerrel egy gyerek pár nap alatt túljut egy enyhe vírusfertőzésen, magától.


  Immunrendszer karbantartás

  Ha egy gyerek sokszor, és enyhe tünetekkel lesz beteg, nem lázas, vagy sokáig lábadozik egy enyhe betegségből, jelentheti azt is, hogy immunfolyamatai nem elég hatékonyak. Sokféle módja van, hogy saját és gyermekünk immunrendszerét megfelelő karban tartsuk.

  • Ne ijedjünk meg ha a gyerek piszokban turkál, a piszok az immunrendszer legjobb trénere. Amivel a gyerek kicsiként találkozik, arra természetes immunitást fejleszt ki – később egészségesebb lesz.

  • A kézmosás a fertőzések terjedésének legjobb ellenszere.

  Aromaterápiás tipp

  Anyukák titkos fegyvertára a legkisebb táskában is elférő fertőtlenítő illóolaj keverék. Használhatjuk utazáskor kézfertőtlenítésre, nyilvános wc-k ülőkéjére, körömgomba kezelésére, vagy hirtelen felbukkant pattanásra, de akár herpeszre is.

  Egy 10ml-es tiszta, gyógyszertári cseppentőbetétes üvegben keverjük össze az alábbi illóolajokat:

  150 csepp Melaluca alternifolia (Teafa olaj)

  90 csepp Lavandula angustifolia (Orvosi levendula)

  15 csepp Thymus vulgaris ct. thymol vagy Benchmark thyme (timol kemotipusú kakukkfű illóolaj)

  15 csepp Mentha piperita (Borsmenta)


  Táplálkozás

  Az vagy, amit megeszel, a megfelelő táplálkozás nagyon fontos!

  • A vitaminhiány gyengíti az immunrendszert.

  • Az ételallergiák gyulladt nyálkahártyát és csökkent immunfolyamatokat okoznak.

  • A fehérjében szegény étrend csökkenti az immunfehérjék hatékony működését.

  • Az adalékanyagok az ételekben irritálják a belek nyálkahártyáját – csökken a belek immunfunkciója.


  Mit jelent ez a gyakorlatban?

  • Együnk és adjunk a gyerekeknek sok zöldséget és jó minőségű gyümölcsöt.

  • Főzzünk otthon és csökkentsük minimálisra a kész, feldolgozott élelmiszereket a gyerek és saját étrendünkben.

  • Csökkentsük a finomított cukor mennyiségét.

  • Probiotikumokkal és természetesen savanyított ételekkel (savanyú káposzta, uborka, kefir, joghurt) tartsuk karban a belek állapotát.

  • Beteg gyereknek ne adjunk tejterméket! Ez nehéz, mert a legtöbb gyerek imádja a sajtot, a joghurtot, a túrórudiról nem is beszélve. A tejtermékek nyálkatermelő hatásúak.

  • Betegség alatt együnk azt, amit megkívánunk! (persze normális határok között).

  A szervezet tudja, mire van szüksége. Ilyenkor például nem kívánjuk a húst, ami vasban gazdag, és a vas a kórokozók szaporodását is segíti.

  Aromaterápiás tipp

  Ha a gyerkőc nem eszik zöldséget, akkor itt az ideje egy kis átverésnek. Három szövetségesünk van a csalásban:

  1. Mindig sikere van a bolognai szósznak. Szerencsére az apróra aprított karfiol gyönyörűen belesimul a darálthús, fűszerek, paradicsomszósz egységébe. Kezdetben a hús 1/3-át helyettesítsük karfiollal. Ha sikeresek vagyunk és nem buktunk le, akkor emeljük fele-fele arányra. A lényeg, hogy ne spóroljunk a fűszerekkel és a fokhagymával. A bolognai szósz egyébként remekül elbírja a reszelt sárgarépát is.

  2. Barátunk a tócsni! A reszelt krumpli felét nyugodtan kiválthatjuk cukkinivel, reszelt répával, édes burgonyával, reszelt káposztával. Meg lehet próbálni a palacsintát is ezekkel!

  3. Éljen a muffin! Sárgarépás-diós-fahéjas, céklás-csokoládés, cukkinis-vaníliás. Ezeket még a finnyás apukák sem szokták észrevenni. Érdemes bátran kísérletezni.


  Természetes gyógyszerek, növények

  • A D-vitamin lebontja a baktériumok, vírusok és gombák sejtfalát.

  • Vannak vírus és baktériumölő hatású növények: ilyen a gyömbér, a fokhagyma vagy a bodza is. A kamilla hatását évszázadok tapasztalata bizonyítja. Ha a gyermek nem szereti a teát, keverjük a főzetet almaszószba, levesbe, vagy használjuk fürdőként.

  • Kezdődő fülfájásnál a fülkagylóba tett fokhagymagerezd segíthet!

  • Immunerősítő növényekből készül homeopátiás szer is, ilyen pl. az ECHINACEA

  • Influenzás időszakban szedjünk influenza-szerű tünetekre rendelt homeopátiás szert, heti 1 alkalommal.

  Aromaterápiás tipp

  Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember javaslata:

  6 éves korig Gyuri bácsi mezei kakukkfüves fürdőt javasol. 3 naponta kell a gyermeket mezei kakukkfüves fürdőben fürdetni. Nagykád esetén 3 l mezei kakukkfű teát kell önteni a fürdővízhez, és a gyermek 20 percet tartózkodjon a vízben. Ha még kiskádban fürdik, akkor egy kis gézzacskóba kell tenni egy púpos evőkanálnyi teafüvet, ezt a fürdővizébe tenni. A gyerekeknek tágabbak a pórusaik, így a tea és a mezei kakukkfű illóolaja a bőrön keresztül is beszívódik. 4-6 éves kor között fél adag teát javaslunk belsőleg, azaz ugyanannyi vízhez fele mennyiségű füvet kell tenni, mint a felnőtt adagnál. 6 éves kortól lehet felnőtt adagban használni a teákat belsőleg.


  Életmód:

  • Kerüljük a túlzott gyógyszerszedést. Kövessük az orvos utasításait, de használjuk ki a természetes terápiák lehetőségeit enyhe tüneteknél. Az antibiotikum elpusztítja a velünk élő bélflórát is. Ne felejtsük, az immunfolyamatok 70%-a a bélben zajlik.

  • Biztosítsuk, hogy a méreganyagok szabadon távozhassanak a szervezetből – igyunk sok tiszta, szénsavmentes vizet, és legyen rendszeresen székletünk!

  • Izzadjunk! Lehet sport, vagy szauna, az izzadásnak a méregtelenítésben fontos szerepe van.

  Aromaterápiás tipp

  A legjobb, amit tehetünk egy gyerek egészségért, az az, ha rászoktatjuk a tiszta vízre, mint a lehető legjobb italra.

  A víz után a második helyen szerepelnek az immunserkentő hatásukért használt teák, akár hidegen, akár langyosan fogyasztva. Gyerekeknek a macskamenta és a csipkebogyó egész évben fogyasztható. A macskamentát forrázva (10-15 perc után kell leszűrni), a csipkebogyót áztatva kell elkészíteni, mert a forró víz károsítja értékes vitaminjait. Szobahőmérsékletű, vagy langyos vízzel lefedve egy éjszakán át kell áztatni, azután szűrni és esetleg kevés mézzel ízesíteni. Mézet soha nem szabad forró italhoz adni, mert a magas hő miatt elveszíti hatóanyagait.

  Betegség alatt, de máskor se adjunk a gyereknek szénsavas üdítőt és bolti gyümölcsleveket. Ezeknek extra magas a cukortartalma, miközben a gyümölcs vitamintartalma már elenyésző bennük.

  Homeopátiás tipp

  A gyakori vírus okozta betegségekre (torokfájás, influenza, nátha) léteznek tabletta formájú homeopátiás gyógyszerek. Használjuk ezt a lehetőséget, ha az orvos várakozást rendel, és nem ír fel gyógyszert!


  Az immunrendszerről

  Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekgyógyász főorvos írása

  „Attól kezdve, hogy szülővé válsz….”

  Valamikor, nagyon régen első gyermekem megszületését vártam, bizony nem kis izgalommal. A kórházban összebarátkoztam Évával, aki a harmadik szülése előtt állt. Vidám, kedves asszonyka volt, zenetanár. Egész nap a tenni-venni valókat, az emlékeztetőket jegyzetelte egy kis füzetbe. Mikor megkérdeztem tőle, mi ez a nagy aggodalom a harmadik gyereknél, azt válaszolta: Tudod, attól kezdve, hogy szülővé válsz, valamiért mindig aggódni fogsz. Akkor kinevettem Évát, de az azóta eltelt négy évtizedben számtalanszor eszembe jutott ez a mondat és számtalanszor megkövettem őt gondolatban, amiért kicsúfoltam akkor.

  Nemcsak mint anya és nagymama, de mint gyermekorvos is, azt látom, hogy az édesanyák szívében a szeretet mögött a második helyen áll az aggodalom a gyerekért, legyen az egy csecsemő, egy iskolás vagy akár egy kiskamasz. Eszik eleget, jól alszik, megfelelő ütemben fejlődik, bírja a közösséget, lesz barátja az iskolában, felveszik a kiválasztott képzőhelyre, megbecsüli a férje, könnyen szül, és így tovább.

  Az első évek legmeghatározóbb aggodalma a gyermek egészsége, mely különösen izgalmassá válik, ha közösségbe kezd járni csemeténk. Hogy fogja bírni, mennyit lesz beteg, mit tehetek az immunrendszere megerősítéséért?

  Meggyőződésem, hogy a felkészítésnek már a várandósság alatt el kell kezdődnie. A kismama életmódja, táplálkozása, lelkiállapota kihat a baba fejlődésére és későbbi egészségi állapotára. A megfelelő táplálkozás, a betegségek elkerülése, az aktív és passzív dohányzás teljes mellőzése és sok egyéb jól ismert szabály elengedhetetlen feltétele a gyermek későbbi egészségének.

  Sarkalatos pont a jó immunrendszer kialakulásában a csecsemő megfelelő táplálása Ma már számos tudományos közlés áll rendelkezésünkre arról, hogy az élet első 1000 napjának táplálkozási szokásai milyen nagymértékben befolyásolják a gyermek későbbi betegségeinek megjelenését. Szinte hihetetlen, de ez a felnőtt és időskori megbetegedések előfordulására is kihat.

  A következő fontos állomás a csecsemő óhatatlanul is előforduló kisebb, nagyobb fertőzéseinek a leküzdése. Tapasztalatom, hogy minél ritkábban szorul egy kisgyermek az első években gyógyszerre, antibiotikumra, annál ellenállóbb lesz a későbbi években. Jól emlékszem egy családra, ahol pályám kezdetén három kamasz gyermeket kezeltem. Megszámolni sem tudom, hány betegség és antibiotikus (akkor még penicillin injekció) kúrán voltak túl, amikor a pácienseimmé váltak. Tehetetlen voltam, olyan gyenge immunrendszerrel rendelkeztek. Nem volt olyan fertőzés, járvány, aminek ne lettek volna részesei és fennhatóságom alatt is igen gyakran szorultak antibiotikumra.

  Ez így maradt felnőtt korukra is. Aztán, mintegy 20 év korkülönbséggel megszületett a kistestvérük, Jánoska, aki koraszülött lévén eleve hátránnyal kezdte az életét.

  Már akkor is a természetes gyógymódok pártján álltam és az első másfél évem Jánoska orvoslása közben, a szülőkkel vívott csatával telt, annak bizonygatásával, hogy nem kell az első náthánál, köhintésnél, láznál az antibiotikum. A feltétlen bizalomnak és a gyógyulásoknak köszönhetően sikerült a minimálisra szorítanunk a gyógyszeradásokat és az induláskor igen gyenge ellenálló képességű fiúcskának meg sem kottyant az óvoda, szinte soha nem volt beteg, ő lett a család egészséges, első „nembeteges” tagja.

  Azóta, a homeopátiás gyógymód ismeretének a birtokában, még könnyebb a helyzetem, hiszen a kisebb, nagyobb akut betegségek jól és gyorsan gyógyulnak a szerek segítségével, még könnyebb mellőzni az antibiotikumokat. Megjegyzem, kutatás is van arról, hogy a homeopátiát ismerő és alkalmazó házi gyermekorvosok sokkal kevesebb antibiotikumot írnak fel pácienseiknek, mint azon gyermekgyógyászok, akik ezt a módszert nem ismerik, nem alkalmazzák.

  A homeopátiás szerek nem csak a betegségek leküzdésében, de azok megelőzésében kiválóak. A homeopátiás immunerősítésre legalkalmasabb az úgynevezett alkati kezelés, annak a szernek az adása, mely leginkább illeszkedik a páciens egészéhez (egyéniségéhez, megjelenéséhez, és minden egyéb tulajdonságához). Ennek a szernek az adása óvoda, iskola kezdéskor, járványos időszakban, betegség indulásakor nagymértékben elősegíti a betegségek elleni védekezést. Hogy milyen gyakran és milyen potenciában kell adni az alkati szert, az egyénre szabott.

  Egy háziorvosi rendelésen leginkább a jól bevált „immunerősítő szereket”, „kúrákat” szoktam alkalmazni.

  Hatékony fegyver a kezemben az ECHINACEA​, mely elsősorban a fertőzésekkel szembeni védekezés nagy szere. Régóta ismert a növény fitoterápiás immunerősítő hatása, és ettől nem marad el a homeopátiás formájának a jótékony hatása sem.

  Alacsony potenciában, (5 CH) napi gyakorisággal szoktam javasolni több héten át, melyet egy-egy hét szünettel megszakítunk. Gyakran egészítem ki Vincetoxicum adásával.

  Ha már a vírusoknál tartunk, nem lehet kihagyni az Anas barbarie hepatis et cordis alapanyagú, azaz a némakacsa belső szerveiből készült komplex homeopátiás szert sem. Ezt érdemes októbertől márciusig, heti egy alkalommal adni a gyermeknek. Megbetegedés esetén, vészhelyzetben naponta is szedhető két, három alkalommal is.

  Talán két éve alkalmazom rendszeresen a Thymuline-t, és a jó tapasztalatok alapján ősztől tavaszig ajánlom a kis pácienseimnek, közepes potenciában (9 CH).

  A fentiekben említett homeopátiás szereket a gyermektől, a körülményektől függően más és más gyakorisággal szedik a gyerekek, de a legtöbbször azt javaslom, hogy hétköznapokon (hétfőtől péntekig) napi egyszer, kétszer ECHINACEA​, és hétvégén (szombat, vasárnap) a THYMULINE​ napi egyszer.  

  A homeopátia egy csodálatos módszer, de mint annyi más, ez sem csodatevő, így megbetegedések a legjobban kezelt gyermekeknél is előfordulnak. Ilyenkor lehet az aktuális betegségtünetekre egyénileg homeopátiás szert adni, melyek gyors gyógyulást eredményeznek.

  A gyermekek ellenállóképessége a fertőzésekkel szemben más és más, ahogy minden kis emberke egyéni, mindegyik más. Nincsenek 100%-os módszerek, de vannak jól bevált, régóta kipróbált szerek és azok kombinációi, melyek használatával nem csak a betegségek megelőzésében és leküzdésében segíthetünk, de megalapozhatjuk az egészséges, jó immunrendszerű serdülő és felnőttkort.


  A szervezet támogatása téli időszakban

  Hétfő: Reggel: ECHINACEA​, 1x5 golyócska, Este: ECHINACEA​, 1x5 golyócska

  Kedd: Reggel: ECHINACEA​, 1x5 golyócska, Este: ECHINACEA​, 1x5 golyócska

  Szerda: Reggel: ECHINACEA​, 1x5 golyócska, Este: ECHINACEA​, 1x5 golyócska

  Csütörtök: Reggel: ECHINACEA​, 1x5 golyócska, Este: ECHINACEA​, 1x5 golyócska

  Péntek: Reggel: ECHINACEA​, 1x5 golyócska, Este: ECHINACEA​, 1x5 golyócska

  Szombat: Reggel: THYMULINE​ 1x5 golyócska

  Vasárnap: Reggel: THYMULINE​ 1x5 golyócska

  + téli időszakban heti egyszer 1 tubus Oscillococcinum.

  A kiadványban szereplő információk, ajánlások nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot.

  A kiadvány célja ismeretterjesztés a természetes terápiákról, nem diagnosztizál és ajánl gyógymódot.

  • kinyomtatom

  • elküldöm

  • ajánlom

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Allergia e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Balesetek, sérülések kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Fog- és szájbetegségek kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Fogzás e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Jól működő immunrendszer? Természetesen!

   tovább
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 1. Menstruáció

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 2. – A változó kor – és előzményei

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 3. - Hólyaghurut és hüvelyfertőzések, ciszták és miómák

   tovább
  • letöltöm

   Óvodáskori problémák e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  • letöltöm

   Utazási e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Várandósság, szülés, szoptatás homeopátiával e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024