Szösszenetek a gyermekorvosi rendelőből

Forficula auricularia, azaz fülbemászó

dr. Sebő Zsuzsanna főorvos rovata. Egy hűvös, borongós reggelen (jó korán), kilenc hónapos kisfiú édesanyja hívott telefonon.

 • Forficula auricularia, azaz fülbemászó

  Forficula auricularia, azaz fülbemászó

Hangja rémült volt, sírással küszködött. „ Doktornő! Éjjel orrszívóztam Karesz orrát és ma reggel vettem észre, hogy két hatalmas bogár van a leszívóban.”  Nos a két szörnyeteg a leírás alapján fülbemászó lehetett, de a pontos azonosítás az informatika világában nem nehéz. Rövidesen érkezett a kép, melyen az orrszívó és a fogságba esett két fülbemászó volt jól látható.

A fülbemászó (Forficula auricularia) elterjedt európai rovarfajta, mely nevével ellentétben nem költözik sem ember, sem állat hallójáratába.  10-15 milliméteres hosszúkás teste, potroha végén jellegzetes fartoldalékban végződik. Mindenevő, de elsősorban levéltetvekkel, petékkel, hernyókkal táplálkozik. A nappalt többnyire rejtőzködve tölti a kertben fellelhető résekben, az avarban.

A természet közelében érzi jól magát, de nagyobb esőzéskor bemászhat a lakásba is. Mivel a nedves helyeket kedveli, legtöbbször a fürdőszobát választja ki, de életkilátásai nem túl jók egy lakásban.

Szóval a mi két fülbemászónk jó eséllyel az esőzés elől bemenekült a lakásba, és az ott hagyott leszívó nedves tartójába mászott be, nem pedig Karcsika orrából került elő.

Egy homeopata ilyen esetben is az adandó szeren gondolkodik, ahogy én is ezt tettem. Nos az édesanya ACONITUM NAPELLUS​-t kapott magas potenciában a sokkhatás és a rémület oldására, míg Karcsika KALIUM BICHROMICUM​-ot a váladék jellege (tapadós, nyúlós, csomós) miatt.

Az eset számomra több tanulsággal is szolgált. Nem árt, ha az ember, különösen, ha gyermekorvos képzi magát etonológia (rovartanászat) irányában és nem árt, ha a homeopata adott esetben az orrszívó tartalmát megtekinti, no nem a fülbemászó miatt, hanem a váladék jellege miatt, mert ennek alapján sokkal könnyebb megfelelő szert ajánlani egy náthás kisgyermeknek.


 • Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekgyógyász főorvos
AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
 • letöltöm

  Nátha e-kártya

  tovább
 • letöltöm

  Allergiás nátha kezelése összefoglaló e-kártya

  tovább
 • letöltöm

  Influenza & téli betegségek e-könyv

  tovább
 • letöltöm

  Influenza, láz, megfázás homeopátiás kezelése

  tovább
Maradt még kérdésed?

Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

homeopátiás orvost keresek
A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
homeopátia.info © 2024