Félelmek, viselkedési zavarok

Bepisil a gyerek! Mikor kóros, és mit tehetünk?

Az enuresis nocturna egy görög eredetű szó, éjszakai ágybavizelést jelent.

 • Bepisil a gyerek! Mikor kóros, és mit tehetünk?

  Bepisil a gyerek! Mikor kóros, és mit tehetünk?

Kórosnak akkor mondjuk, ha az 5 évesnél idősebb gyermek éjszaka, alvás közben bekövetkező akaratlanul bepisil. Nemzetközi adatokra támaszkodva az 5-14 éves korosztály több mint 7%-a szenved ebben a kórképben.

Mi lehet az oka?

Először ki kell vizsgálni a gyermekét, mert enyhe, tünetmentes húgyúti fertőzések, gyulladások is állhatnak a háttérben. Ez esetben is jól lehet használni a homeopátiát, a gyermek alkati szere csökkenti, megszünteti a visszatérő húgyúti panaszokat, valamint erősíti személyre szabottan az immunrendszerét.

Ritkán előfordulhat, hogy az agyalapi mirigyben, a hypophyisben termelődő antidiuretikus hormon termelődése kevés, ez felelős a normális vizeletkiválasztásért, ezen gyógyszerrel lehet segíteni. Itt is fontos a gyermek alkati szere, mely segít a hormonegyensúly visszaállításában.

Ismert, hogy vannak olyan családok, ahol halmozottan fordul elő ez a probléma.

Abban az esetben, ha valamelyik szülő szenvedett enuresisben, úgy 40% a valószínűsége, hogy a gyermeknél is kialakul a betegség. Amennyiben mindkét szülő beteg volt gyerekkorában, úgy a betegségre való hajlam valószínűsége már 70%-ra emelkedik.

Leggyakoribb azonban a pszichés eredet. A gyermeket érheti megrázkódtatás, trauma lehet például a családban történt haláleset, válás, költözés, és egyéb, a közvetlen környezetben fellépő probléma. A szülői erős szigor is okozhat enurézist, nevezik ezt a problémát „alsó sírásnak” is.

A betegség kezelésénél életmódbeli változásokkal, így folyadéknaplóval, sikernaptár vezetésével, hólyagtréninggel is érdemes megtámogatni, segíteni a betegség megszüntetését. A betegség kezelésében nagy segítséget nyújthatnak a nadrágpelenkák is. A nagyobb mennyiségű vizelet termelődésének megakadályozására kifejlesztett gyógyszerek orrspray vagy tabletta formájában érhetők el a betegek részére, ezek nem minden esetben alkalmazhatóak, csak orvosi vényre lehet kiváltani.

Homeopátiás szemszögből érdemes megfigyelni, az éjjel melyik időszakában gyakoribb a bepisilés.

Ha még éjfél előtt, akkor gyakran a SEPIA OFFICINALIS ​ golyócska szedése csökkenti a panaszokat.

Ilyen gyermekeknél gyakori a családi öröklödési hajlam, a szülők- nagyszülőknél is később zajlott le a teljes szobatisztaság. A gyermek csendesebb, szomorúságra hajlamosabb.

Ha éjszaka többször is előfordul, vagy a hajnali időszakban, akkor gyakrabban a SULFUR​, PULSATILLA PRATENSIS​, CAUSTICUM​ szerekkel lehet javítani a problémán.

A SULFUR​ gyerek nagyon kreatív, pörgős, sok mindennel foglalkozik napközben, éjjel is a színes gondolatai, álmai száguldoznak, s megérezheti a pisilési ingert, de sokszor már későn, akkor ébred, amikor megtörtént a baj.

PULSATILLA PRATENSIS​ típusú gyermeknél pszichés probléma okozhatja a bepisilést. Lehet ez kistestvér születése, vagy a szülők válása, nagyszülő halála. Az érzelmi biztonság elvesztése miatt lép fel, nem szándékosan, hanem tudat alatt az enurézis.

A CAUSTICUM​ golyócskával erősíteni lehet a húgyhólyag beidegződését, javítani lehet a pisilés ingerének gyorsabb érzékelésén. Itt is találhatunk – alapos kikérdezés után – a háttérben pszichés lelki okokat, amiket a homeopátiás szer szedésével könnyebb feldolgoznia a kisgyereknek.

Így a homeopátia testi és lelki szinten is segít, tudja orvosolni a bajt.

 • Dr. Zarándi Ildikó, Belgyógyász, homeopátiás orvos
AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
 • letöltöm

  Várandósság, szülés, szoptatás homeopátiával e-könyv

  tovább
 • letöltöm

  Női problémák homeopátiás megoldásai 3. - Hólyaghurut és hüvelyfertőzések, ciszták és miómák

  tovább
 • letöltöm

  Hólyaghurut e-kártya

  tovább
Maradt még kérdésed?

Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

homeopátiás orvost keresek
A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
homeopátia.info © 2024