Jól vagyok!

„Jaj, ne! A gyerek már megint lázas”

Hogyan lehet felgyorsítani a gyógyulást és elkerülni a gyakori felsőlégúti betegségeket a kicsiknél?

Még ki sem gyógyult az előzőből, máris itt az újabb betegség és pár nap után megint hiányzik a gyerkőc az oviból. Azokban a családokban, ahol nincs mozgósítható nagymama, a szülőknek néha szinte megoldhatatlan feladat otthon maradni a kis beteggel, mégis a gyors felépülés alapfeltétele a gondos betegápolás. 

Évente akár nyolc lázzal járó, felsőlégúti betegség teljesen normálisnak tekinthető egy kisgyerek éltében, míg el nem éri az iskolás kort. Azt szokták mondani, hogy a láz tüzében kovácsolódik az örökölt test a megszületett lélekre. 

A lázas, beteg, levert kisgyerek ápolásánál a fő feladatunk, hogy megelőzzük a szövődmények kialakulását. Ha ez sikerül, akkor többnyire gyorsan kilábalnak a gyerekek a téli kórságokból. Minden nagyobb betegség után változnak. Mindegyik egy mérföldkő a fejlődésük útján. 

A legtöbb megfázást az anyukák hagyományos módszerekkel, mint pihenés, citromos tea, húsleves, inhalálás és hurutoldó szirup jó hatásfokkal tudják kezelni. A rutinosabbak már a köhögés hangja, vagy az orrváladék állaga szerint ügyesen választanak homeopátiás szert.

 Azonban figyelni kell a babát, vagy a kisgyereket, hogy van esetleg olyan tünete, ami szokatlan, vagy nem reagál a megszokott kezelésre és az állapota rosszabbodik. Ilyen esetekben nem szabad késlekedni és orvosi segítséget kérni.  Az orvos által rendelt gyógyszereket pontosan adagoljuk és ne térjünk el a kezelés előírt időtartamától sem. 

Teremtsünk olyan környezetet, amiben a kisgyerek kényelemben tud pihenni. A szobájában ne legyen huzat, de rendszeresen és alaposan szellőztessünk. 

Az ágyneműjét cseréljük naponta. Igen, ez még több terhet jelent az amúgy is fáradt anyukának, de nagyban hozzájárul, hogy a család többi tagja ne legyen beteg és a gyerkőc gyorsabban kilábaljon. 

Amennyire lehet, kerüljük a tévé, telefon által kínált szórakoztatást. Nem csak ilyenkor, hanem a kicsiknél minden nap törekednünk kell erre. Az ingerektől túlstimulált idegrendszer nehezen birkózik meg a környezeti stresszel és így fogékonyabb lesz a további betegségekre. Jobb, ha mesélünk vagy valamilyen csendes játékot találunk ki a kis betegnek. Minél jobban van, ez annál nehezebb persze, A mesélés, cirógatás és az anyuka/nagyi közelsége érzelmi támogatást, biztonságérzetet is ad a gyereknek a betegség idején. 

Nyilván van az a helyzet, amikor az anyukának szüksége van egy kis nyugira és ilyenkor nem bűn betenni egy mesét. De válasszunk tudatosan és a gyerekünk korának, érzelmi érettségének megfelelően. 

A szellemi táplálék után, most beszéljünk a testi táplálékról. Nem baj, ha nem akar enni a beteg gyerek az első napokban. Kínáljuk azonban tápanyagban gazdag, de könnyen emészthető étellel. Pár kanál húsleves, vagy egy kis reszelt alma is elegendő. Ha éhes lesz, enni fog.  Sokkal fontosabb, hogy igyon. Ha nagyon nehezen megy, akkor elengedhetünk minden elvet és adjuk azt, amit örömmel iszik. Nem baj, ha esetleg az cukros. Ha szomjas és örömmel iszik, akkor viszont azzal tesszünk jót, ha kerüljük a finomított cukrot és a szintetikus aromákat.  A csipkebogyó tea például kiváló választás.  Az egészen piciket szoptassuk igény szerint és az anyuka is figyeljen a saját táplálkozására. Ebben az időszakban ő se egyen tojást, halat, tejet, búzalisztet és feldolgozott, tartósított ételeket. 

Amikor a kicsi alszik, a gondozó is pihenjen le. A beteg gyerek ápolása felelősségteljes és fárasztó feladat. Nem szégyen segítséget kérni és elfogadni. 

(Hegyi Sára)


Forrás: Jueder Jachens Healing the Skin

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Influenza, láz, megfázás homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Óvodáskori problémák e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Téli lifestyle e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Lázcsillapítás e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024