A homeopátiáról bővebben

Így maradjunk egészségesek a négy fal között

Praktikák a tavaszi vírus- és pollenszezonra

A tavaszi időszakban nem csak a karantén miatt változott meg az életmódunk, hanem a vírusok és az allergia is megnehezíti az életünket. Immunrendszerünk nem mindig képes gyorsan reagálni a nem kívánatos kórokozókra és pollenekre, néhány természetes praktikával azonban felvértezhetjük szervezetünket, hogy ebben a lelkileg megterhelő időszakban is erős és könnyen ellenálló legyen. A legfontosabb immunerősítéssel kapcsolatos tudnivalókat Sal Péter gyermekorvos-homeopata osztja meg.

Honnan tudhatjuk, hogy vírus támadott meg bennünket?

A szakértő szerint nehéz elkülöníteni az allergiás tüneteket a vírusfertőzésektől. Mindkettő esetében jellemző lehet az orrfolyás, tüsszögés, torokkaparás, könnyezés, esetleg csalánkiütés is. Az allergiás tünetekhez – a vírussal ellentétben - ritkán társul láz, hőemelkedés, izomfájdalom és elesettség, ugyanakkor az allergiás szénanátha a 4-7 napos vírusfertőzéssel ellentétben, akár hetekig is eltarthat. Sal Péter hozzáteszi, a vírusfertőzések gyakran kezdődnek hasmenéssel, melyet az esetek egy részében légúti panaszok követnek, az allergiás hasmenés viszont a táplálékallergén fogyasztását követő diéta után megszűnik. A vírusfertőzések elkülönítésében a laborvizsgálatok is segítségünkre lehetnek, melynek keretében a vérképünk, valamint úgynevezett akut fázisfehérjék vizsgálatára kerül sor.

Többkörös immuntámogatás

Az immuntámogatás egyik legfontosabb eszköze a D3 vitamin, melyet az életkorhoz kötött ajánlás felső határának megfelelően érdemes szedni: csecsemők esetében 1000NE, kisgyermekeknek 2000NE, serdülőknek és felnőtteknek 4000NE a javasolt adag naponta. Sal Péter szerint mindemellett fontos, hogy étrendünket antioxidánsokkal is dúsítsuk, ezért fogyasszunk sok frissen facsart zöldség- vagy gyümölcslevet, fokhagymát, valamint a kiváló antioxidáns hatású homoktövis-készítményeket. 

Jó hír, hogy akár specifikusan vírusellenes hatású gyógynövényeket is alkalmazhatunk szervezetünk megerősítésére. A grapefruitmag-csepp, a gyömbér, valamint a japán nyílgyökér és a bajkáli csucsóka segíthet, míg tüdőnket a bodza gyümölcséből készült teával és édesgyökérrel támogathatjuk. Sal Péter a gyógynövények mellett számos homeopátiás készítmény is ajánl, amelyek segítségünkre lehetnek abban, hogy minél felkészültebb legyen szervezetünk. 

Az OSCILLOCOCCINUM​-ot heti 1 tubus adagolással, az ECHINACEA (Echinacea angustifolia)​ homopátiás gyógyszert kúraszerűen, 5 nap szedés, 2 nap szünet alkalmazásával javallott használni az 5 CH potenciában. A THYMULINE​ gyógyszer pedig szintén heti 1 alkalommal javasolt. Érdemes hétköznapokon az Echinacea szert szedni, reggel és este, hétvégén egyik nap az Oscillococcinumot, a másikon a THYMULINE​-t. Sal Péter javaslata szerint, ha valaki használja a bevált, korábban homeopata orvos által megállapított, személyre szabott alkati szerét, azt 200 CH potenciában vírusjárvány esetén 2 hetente javasolt betenni az immunerősítő protokollba.

Ha nincs megállapított alkati szer, akkor a mostani időszakban gyakori tüneti szert, az ARSENICUM ALBUM​-ot javasolja heti 1x, 30 CH potenciában.

Erre figyeljünk, ha kisgyerek van a családban

A gyermekorvos-homeopata felhívja a figyelmet arra is, hogy gyermekeknél fontos figyelembe venni a fogzás során keletkező tüneteket, melyek hasonlítanak a vírusfertőzések tüneteihez. Ha a fogzó babánál hasmenés jelentkezik, a Rheum vagy PODOPHYLLUM​ szer javasolt. Légúti hurutnál PULSATILLA PRATENSIS​ és CALCIUM PHOSPHORICUM / CALCAREA PHOSPHORICA​, általános fájdalom és nyugtalanság esetén pedig a CHAMOMILLA VULGARIS​ enyhítheti a kicsik tüneteit.  A szereket adjuk 9 vagy 15 CH potenciában, napi 2 alkalommal.

Hogyan maradjunk egészségesek a karantén alatt?

Sokan úgy gondolják, hogy ha a szervezet elég C- és D- vitamint kap és megfelelően táplálkozik, akkor jól dolgozik az immunrendszer, nincs miért aggódni. Ennek a véleménynek ellentmond szakemberek azon tapasztalata, mely szerint a pszichés hatások (stressz, félelem, szorongás, vagy éppen a gyász) képesek az immunrendszer működését csökkenteni, így ezek következtében gyakrabban betegedhetünk meg. Szintén tudható, hogy vannak olyan betegséghajlamaink, melyek csak bizonyos évszakban jelentkeznek (ilyen például az arcüreggyulladás, amely többnyire tavaszhoz köthető tünet), tehát az évszakok is képesek hatni az immunrendszer működésére. Sal Péter szerint a jól kezelt betegek visszaesésre való hajlama homeopátiás alkati kezeléssel csökkenthető. A táplálkozás mellett pedig az immunrendszert támogató fitoterápiának és homeopátiás szereknek is helye van a betegséghajlamok csökkentésében, de a testmozgás, az elegendő pihenés, valamint a jó alvás is elengedhetetlen, különösen a mostani, megterhelő időszakban.

Töltsd le az ingyenes e-könyvet az immunrendszer működéséről.
  kapcsolódó cikkek
  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Influenza, láz, megfázás homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Jól működő immunrendszer? Természetesen!

   tovább
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Óvodáskori problémák e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Őszi-téli protokoll

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024