E-KÖNYVEK, TERÁPIÁS KÁRTYÁK

Óvodáskori problémák e-könyv

Beszéljünk a pöttyökről, mert…...mindenkinek ugrott már össze a gyomra az óvodában, amikor a „KATICA csoportban skarlátos megbetegedés történt” cédulát meglátta az ajtón.

letöltöm

  Beszoktatáskor sírtunk titokban az ovi kapujában, küzdöttünk a testvérféltékenységgel, és éltünk át álmatlan éjszakákat egy hányós vírus miatt. Ebben a kiskönyvben összegyűjtöttük azokat a leggyakrabban vírus okozta problémákat, apróbb baleseteket és lelki eredetű nehézségeket, melyek otthoni homeopátiás kezelésével bátran próbálkozhatunk.

  Beszéljünk a pöttyökről, mert…

  ...mindenkinek ugrott már össze a gyomra az óvodában, amikor a „KATICA csoportban skarlátos megbetegedés történt” cédulát meglátta az ajtón. Beszoktatáskor sírtunk titokban az ovi kapujában, küzdöttünk a testvérféltékenységgel, és éltünk át álmatlan éjszakákat egy hányós vírus miatt. Ebben a kiskönyvben összegyűjtöttük azokat a leggyakrabban vírus okozta problémákat, apróbb baleseteket és lelki eredetű nehézségeket, melyek otthoni homeopátiás kezelésével bátran próbálkozhatunk.

  A betegségekre ajánlott homeopátiás szerek mellett gyakorlati tanácsok is szerepelnek, hogy könnyebb legyen átélni a pöttyöket, és ne legyen ijesztő egy hirtelen hányás-hasmenés. Külön fejezetet szenteltünk az immunerősítés, megelőzés témakörének is.

  A téli betegségek és a balesetek homeopátiás kezelését a sorozat két előző, „Homeopátiával a téli betegségek ellen”, és „Balesetek, sérülések kezelése homeopátiás segítséggel” könyvecskéje tárgyalja részletesen.

  Miért érdemes kipróbálni a homeopátiát?

  A gyermekközösségekben gyakori vírusos megbetegedésekre a kellemetlen tünetek (köhögés, nátha) enyhítésén és a pihenésen kívül általában nem írnak a rendelőben orvosságot. Ilyenkor a munkát a szervezet immunrendszere végzi. A homeopátia szelíd gyógyszerei az immunrendszer ösztönzésével gyorsítják a gyógyulást. Azokra a betegségekre, melyeket a szervezet így, saját védekező rendszerével győz le, hosszútávon ellenállóbb lesz. És a mai világban nem mindegy, hogy két napot vagy két hetet töltünk otthon, betegen.

  A homeopátia több mint kétszáz éve létező orvosi módszer. Lényege, hogy egyéni tünetek és nem általános diagnózis alapján rendeli a gyógyszereket. Gondoljunk bele, egy torokgyulladás milyen különféle panaszokat okozhat. Van, akinél a nyelés nehéz, más égető fájdalmat érez, a harmadik szálkaszúrásszerűt, és sorolhatnánk. A gyermekek ezt nagyon jól megfogalmazzák (pl. olyan, mintha kígyó tekeregne a torkomban). Ezeknek az egyéni jellegzetességeknek megfelelő szert kell beadni, ami a védekező rendszert a megfelelő irányba hangolja. A homeopátiás szerek többsége növényi eredetű, de van ásványból és állati alapanyagból készített szer is. Pl. az APIS a méhecskéből készül, és a duzzadt, viszkető csípések egyik legjobb szere.

  A homeopátiás szerek szedésének szabályai

  A gyógyszerek többnyire golyócskák vagy tabletták formájában kerülnek forgalomba. Nyelv alá téve kell elszopogatni őket. A száj nyálkahártyájáról szívódik fel a hatóanyag, ezért a szer bevétele előtti és utáni fél órában enni, inni, fogat mosni nem tanácsos. A mentol, kámfor és egyéb aromás anyagok, illóolajok használatát (külsőleg is) kerülni kell, mert ezek csökkenthetik, módosíthatják a homeopátiás gyógyszerek hatását.

  Kisbabáknak a gyógyszerek kevés vízben feloldva kortyonként itatva vagy műanyag kanállal is beadhatók. Egy adag 5 golyócska, illetve egy tabletta.

  A szereket távol kell tartani elektromos sugárzó eszközöktől (mobiltelefon, mikro, rádió, stb.) és szobahőmérsékleten, száraz helyen ajánlott tárolni.

  A homeopátiás gyógyszerek neve mellett a tubuson vagy az üvegen fel van tüntetve egy szám és egy betű is, amely a hígítás mértékét jelzi. Otthoni használatra a 9 CH, C9, 15 CH, C15 közepes hígítások javasoltak általában. Amennyiben más hígítás szükséges, azt külön jelezzük az adott témakörnél.

  A 9-15 CH-s hígítás napi 2-3 alkalommal szedhető. Az egyszeri adag 5 golyó. Erős tüneteknél a szerek szedhetők félóránként, a tünet enyhülésekor ritkítani kell az adagolást a napi 2-3 alkalomra.

  Gyakori homeopátiás hígítások és adagolási javaslatok

  Hígítás jele: 5 CH

  Adagolási javaslat :3–4x5 golyó naponta

  Hígítás jele: 9 CH, 15 CH

  Adagolási javaslat: 2–3x5 golyó naponta

  Hígítás jele: 30 CH

  Adagolási javaslat: 1–2x5 golyó naponta

  Hígítás jele: 200 CH

  Adagolási javaslat: Orvosi javaslatra szedhető, az adagolás egyénre szabott.

  Pöttyök és málnanyelv

  Bárányhimlő 

  A bárányhimlő vírusos betegség, egy herpeszvírus fajta okozza. Ugyanez a vírus felelős az övsömörért felnőttkorban. Kiütéseit, főleg nyáron nehéz megkülönböztetni a rovarcsípésektől. A piros foltokból alakulnak ki a folyadékkal telt hólyagocskák. A hajas fejbőrön majdnem mindig van kiütés. Rovar vagy mérges növény hagy ilyen nyomot a bőrön. Nem csoda, hogy a hasonlóság alapján a fő homeopátiás szere a mérges szömörcéből készült Rhus toxicodendron, a hólyagos kiütések megjelenésekor.

  A lappangási idő 2 hét, és már a kiütések előtt egy-két nappal is fertőző a betegség. Nem a kiütés fertőz, hanem a garatból szóródnak a vírusok.

  Mit tegyünk, ha jönnek a pöttyök?

  A bárányhimlős kiütés viszket. A kicsi nyűgös, lázas lehet, esetleg fáj a hasa, étvágytalan.

  Ha testvérek kapják el, az a tapasztalat, hogy a másodiknál sokkal több a pötty, mint az elsőnél. Kicsi babák hat hónapos korig jobban védettek, ha a mama volt bárányhimlős gyermekkorában, főleg, ha szopnak. Ilyenkor a mama ellenanyagai dolgoznak a babában.

  A kicsiket lehet, sőt kell fürdetni, a viszketést esetleg szódabikarbónás-vizes lemosással enyhíteni (2 liter vízhez négy teáskanállal). A napfény súlyosbítja a bárányhimlős kiütéseket (éppúgy, mint a herpesznél), ezért levegőre csak estefelé menjen a gyerek, ha láztalan.

  Leggyakoribb komplikáció a hólyagok bakteriális felülfertőződése. Külsőleg kenhetjük a bőrt semleges olajjal (mandulaolaj, olívaolaj), 1-1 csepp levendula és teafaolajjal, ami a gyógyulást is segíti és antiszeptikus hatású. Kerülni kell a viszketés csillapítására oly sokszor javasolt sűrű, fehér, vastagon fedő rázókeverékek használatát. Ha a kiütések a szemen is megjelennek, mutassuk meg a gyermeket orvosnak. A bárányhimlő diagnózisát is csak orvos állíthatja fel.

  Homeopátiás szerek

  RHUS TOXICODENDRON

  A kiütések megjelenésekor, a világos, víztiszta, piros udvarral körülvett hólyagokra, ha a viszketés melegre javul. Adható naponta 2-4 alkalommal.

  Javasolt potencia: 15 CH

  MEZEREUM​ (Daphne mezereum)

  Ha a hólyagocskák elfertőződtek, és a sötét színű pörk alatt genny gyűlik meg. Adható naponta 2-4 alkalommal.

  Javasolt potencia: 15 CH

  ANTIMONIUM TARTARICUM

  Ha a kicsi elvakarta a kiütéseket és nem szeretnénk hegeket a bőrén.

  Javasolt potencia: 9 CH, hosszú ideig szedjük

  A fenti három szer együtt is adható, felváltva a betegség lefolyása alatt.

  FERRUM PHOSPHORICUM

  Nem túl magas láz és nyálkahártyavérzések esetén. Adható naponta 2-4 alkalommal.

  Javasolt potencia: 9 CH

  PULSATILLA PRATENSIS​ (Pulsatilla)

  A gyerek a magas láz ellenére sem szomjas. Nyűgös és ragaszkodó.

  Adható naponta 2-4 alkalommal.

  Javasolt potencia: 15 CH

  Skarlát

  A skarlát bakteriális eredetű betegség. Ellentétben a többi fertőző gyermekbetegséggel, a szervezet nem alakít ki védettséget a skarláttal szemben, így az többször is elkapható. Lappangási ideje 1-6 nap. Először általában magas láz, hányás és torokfájás, végtag- és hasfájás jellemzi, és csak a második szakaszban jelennek meg az apró, összefüggő bőrkiütések és a jellegzetes málnanyelv. A kezelés antibiotikum, de támogatható homeopátiával. A skarlát kórokozóját a torokváladékból tenyésztik ki.

  Megelőzés

  Ha skarlátos beteg volt a közelben, megelőzésképp adjunk napi 1x5 golyó Belladonna-t, 1 hétig.

  Javasolt potencia: 30 CH

  Ha a kicsi mégis megbetegszik, a betegség végéig folytassuk a Belladonna kúrát a hagyományos gyógyszerek mellett.

  Egyéb szerek

  ARUM TRIPHYLLUM

  Súlyos esetben, amikor a magas láz mellett fájdalmas nyaki nyirokcsomó duzzanat is jelentkezik. A gyermek szája száraz, tépkedi róla a bőrt. Napi 2x5 golyót alkalmazzunk.

  Javasolt potencia: 15 CH

  ARSENICUM ALBUM​ és ARSENICUM IODATUM

  Gyógyuláskor néha foltokban hámlik a gyermek bőre. A fenti két szerből felváltva adjunk napi 1x5 golyót. (reggel egyik, este másik)

  Javasolt potencia: 9 CH

  APIS MELLIFICA

  A kiütések körül a bőr duzzadt, ödémás. A gyermek nem szomjas.

  Javasolt potencia: 15 CH vagy 30 CH

  Rubeola (rózsahimlő)

  A rubeola az oltások bevezetése óta ritka. Egy enyhe betegség, veszélyes kizárólag akkor lehet, ha felnőttkorban, a várandósság első három hónapja alatt kapja meg az édesanya. Leánygyerekeknél kimondottan jó, ha átesnek a fertőzésen gyermekkorban, mert ez életre szóló immunitást ad.

  A rubeola lappangási ideje 14-21 nap. Enyhe lázzal jár, néha a fül alatti mirigyek keményen, borsószerűen duzzadnak meg. Ezután jelennek meg a narancsos színű apró kiütések, általában az arcról terjednek a test többi része felé.

  Homeopátiás szerek

  PHYTOLACCA

  A duzzadt mirigyekre. Naponta 2-3 alkalommal.

  Javasolt potencia: 15 CH

  PULSATILLA PRATENSIS​ (Pulsatilla)

  A kiütések megjelenése után, gyermek szeme piros, sírós és náthás, sárga orrváladékkal. Napi 3-4 alkalommal szedhető.

  Javasolt potencia: 15 CH

  Mumpsz

  A mumpsz más néven vírusos fültőmirigy-gyulladás. Nem annyira fertőző, mint a bárányhimlő, és inkább tavasszal vagy nyáron gyakori. Könnyű összetéveszteni egy influenzával, addig, amíg meg nem jelenik a duzzanat. Ilyenkor azon az oldalon a gyermek füle viccesen eláll. A tünetek 14-24 nappal a fertőzés után kezdődnek. A legtöbb gyermeknek hidegrázása, fejfájása, csökkent étvágya, rossz közérzete és alacsony-mérsékelt láza van. E tüneteket 12-24 órán belül a nyálmirigyek duzzanata követi, ami a 2. napon a legszembetűnőbb. Egyes gyermekeknek csak a nyálmirigye duzzadt, a többi tünet nélkül; ez rágáskor vagy nyeléskor fájdalmat eredményez, különösen savas folyadékok, például citrusfélékből készült üdítők nyelésekor. A mirigyek tapintásra érzékenyek. Ilyenkor a láz is magas. A duzzanat 10 nap alatt lohad le, addig a gyermek fertőz.

  A betegség alatt nem javasoltak a nyálképző (savas, citromos) ételek, folyadékok. A közhiedelemmel ellentétben a mumpsz serdületlen kisgyermekeknél nem jár meddőséget is okozható heregyulladással. Felnőtt férfiaknál jelentkezhet a heregyulladás, ami azonban ritkán jár súlyos szövődménnyel, inkább fájdalmas.

  Homeopátiás szerek

  MERCURIUS SOLUBILIS

  A mumpsz leggyakoribb szere. Erős nyálfolyás és kellemetlen szájszag kíséri a duzzadt mirigyeket. A gyermek izzad, lázas, nyelve petyhüdt. Naponta 2-3 alkalommal.

  Javasolt potencia: 15 CH

  PHYTOLACCA

  A nyálmirigyek kőkemények és duzzadtak. A gyermek füle nyeléskor fáj. Naponta 3-4 alkalommal.

  Javasolt potencia: 9 CH

  A lábadozás alatt

  PULSATILLA PRATENSIS​ (Pulsatilla)

  Mérsékeli a szövődményeket. Naponta 2-3 alkalommal.

  Javasolt potencia: 15 CH

  SULFUR

  Lezáró szer. Minden másnap 1x5 golyó.

  Javasolt potencia: 15 CH

  Immunerősítés homeopátiával

  A közösségben eltöltött első évek az immunrendszer próbakövei. Csorgó orrocskák, lázas betegségek egymás után. A betegségek megelőzésének és az immunrendszer erősítésének ezért rendkívül nagy a jelentősége.

  Az alábbi szerek javasoltak

  ECHINACEA (Echinacea angustifolia)​ 

  Az Echinacea növény immunerősítő hatása évszázadok óta ismert. Homeopátiás hígításban ez a tulajdonsága fokozódik.

  Adagolás: naponta 2x5 golyó három héten át, majd egy hét szünet. Egész télen át szedhető.

  Ajánlott potencia: 5 CH

  THYMULINE

  A Thymuline a csecsemőmirigy természetes szabályozásával erősíti az immunrendszert, előkészíti a megfelelő mennyiségű fehérvérsejt képződését a fertőzések elleni immunvédekezéshez.

  Adagolás: hetente 1 tubus októbertől márciusig. Akut betegség esetén naponta vegyünk be 1 tubussal.

  Influenzajárvány idején heti egy tubus oscillococcinum-mal egészíthetőek ki ezek a szerek.

  Hányós vírusok, hasmenés

  Óvodai sláger a rotavírus, adenovírus, óvodai vírusos hasmenés és egyéb beceneveken előforduló hányásos, hasmenéses tünet, ami akár egy hétig is otthon tartja a kicsit és izgalomban a szülőket. A hasmenés gyakori, folyékony székletet jelent, de ez önmagában nem betegség, hanem tünet.

  A hasmenés többnyire magától is elmúlik 3-4 napon belül. Amennyiben a tünetek nem mérséklődnek, hasi fájdalom, esetleg véres széklet vagy láz jelentkezik, azonnal orvoshoz kell fordulni. Ilyenkor a vérhas néven ismert súlyos betegség állhat a háttérben.

  Szalmonellafertőzés esetén általában vizes a széklet, a tünetek az étkezés után 12-48 óra múlva kezdődnek. Láz és hányás is kísérheti.

  Hasmenés kialakulhat hosszú antibiotikumos kezelés mellékhatásaként is, mivel az antibiotikum nemcsak a kórokozókat, de a normál bélflórát is elpusztítja. Ilyenkor a legfontosabb teendő a bélflóra pótlása.

  Hogyan kezeljük a hasmenést?

  Gyermekkorban az elhúzódó hasmenés veszélye, hogy a szervezet vizet és értékes ásványi sókat veszít. Ez kisgyermekeknél könnyen kiszáradáshoz vezethet.

  Fontos tudni, hogy a gyermek folyadékigénye a veszteség miatt akár 20%-kal is több lehet. A folyadék- és sóveszteséget pótolni kell. Erre a legalkalmasabb a gyógyszertárban kapható rehidrációs sókeverék. Ez megfelelő mennyiségben tartalmazza a szervezet számára szükséges anyagokat (glükózt, konyhasót, trinátrium-citrátot, kálium-kloridot). A port előzetesen felforralt, szobahőmérsékletre lehűtött vízben vagy cukrozatlan teában teljesen fel kell oldani.

  Ha ezt a gyermek nem hajlandó bevenni, akkor ez lesz az a különleges eset, amikor a palackozott üdítőitalok jó szolgálatot tehetnek. Sok édesanya tapasztalja, hogy még a folyamatosan hányó gyermek is képes a kiskanalanként adagolt hideg üdítőt elfogyasztani. A só és víz mellett cukorra is szükség van, mert segíti a víz felszívódását a bélből. A bevált csodakombináció a kóla és a ropi. Természetesen a kóla nem a light fajtából.

  A betegség első napján ajánlott, hogy a gyermek csak folyadékot fogyasszon.

  Ha javul, főtt krumplit vagy rizst, reszelt almát, banánt illetve ropiféléket adhatunk. A gyógyulás alatt könnyű vegyes, zsírszegény étrend a javasolt.

  Az enyhe esetek a tünetek szerint gyorsan és eredményesen kezelhetők homeopátiás szerekkel.

  A leggyakrabban alkalmazott homeopátiás szerek

  Erős hányásra

  IPECA​ (Ipecacuanha)

  Állandó émelygés, hányás. Gyakran köhögés is kíséri. A nyelv tiszta!Zöldessárga, emésztetlen darabokat tartalmazó széklet.

  Javasolt potencia: 9 CH vagy 15 CH akár félóránként, javulás után napi 2-3 alkalommal.

  PHOSPHORUS

  Jéghideg vizet kíván, azonnal kihányja, ahogy a gyomorban megmelegszik.

  Javasolt potencia: 9 CH vagy 15 CH akár félóránként, javulás után napi 2-3 alkalommal.

  Hasmenés hányással

  ARSENICUM ALBUM

  A hasmenést romlott étel okozza. Égő hasi fájdalom, állandó hányinger. A gyermek nagyon fázik, mégis hideg vizet kíván, kis kortyokban.

  Minden tünet romlik éjfél és hajnali 2 óra között.

  Javasolt potencia: 9 CH vagy 15 CH akár félóránként, javulás után napi 2-3 alkalommal.

  Hasmenés

  PODOPHYLLUM

  Reggel a legerősebb a hasmenés. A has begörcsöl, de ez kakilás után elmúlik.

  Vizes, nyákos, sárgaborsó színű széklet. A kicsi gyenge.
  Javasolt potencia: 9 CH vagy 15 CH minden székelés után 5 golyó, javulás után napi 2–3x5 golyó.

  ALOE_

  Nyákos széklet, egy szellentés után becsúszik a gyerek nadrágjába, nehéz visszatartani.

  Javasolt potencia: 9 CH vagy 15 CH akár félóránként, javulás után napi 2-3 alkalommal.

  ACIDUM PHOSPHORICUM

  Fájdalmatlan, bőséges hasmenés, ha mozog a gyerek, rosszabb.

  A széklet világos színű.

  Javasolt potencia: 9 CH vagy 15 CH akár félóránként, javulás után napi 2-3 alkalommal.

  VERATRUM ALBUM

  Görcsös hasi fájdalmak, elfehéredett arc, hideg veríték. A gyerek ijesztően gyenge. Állandó hasmenés, hányás is kísérheti. Orvosi ellátást igénylő súlyos állapot!

  Javasolt potencia: 15 CH vagy 30 CH akár félóránként, javulás után napi 1 alkalommal.

  BAPTISIA

  Szalmonellafertőzés gyanúja esetén. A széklet sötét, büdös és folyékony.

  Minden tünet romlik, ha a gyerek a jobb oldalon fekszik.

  Javasolt potencia: 9 CH vagy 15 CH akár félóránként, javulás után napi 1 alkalommal.

  CHINA RUBRA​ (China)

  A gyerek nagyon fáradt és fázós, gyenge. Sok bélgáz, gyakori, foszlányos sárga széklet. A hasmenéstől legyengült gyermeknek is adható pár napig. A huzat és az enyhe nyomás a hasfalon rontja az állapotot.

  Javasolt potencia: 9 CH akár félóránként, javulás után napi 2-3 alkalommal.

  SULFUR

  Égető hasmenés, hajnalban a legrosszabb, a végbél viszket és vörös.

  Javasolt potencia: 9 CH vagy 15 CH, másnaponta 1x5 golyó.

  Mire figyeljünk?

  Hasmenéses megbetegedés esetén nem tanácsos, sőt kifejezetten káros lehet a bélmozgást csökkentő, köznyelven hasfogónak titulált gyógyszerek szedése. Ezek a gyógyszerek ugyanis csökkentik a bélmozgást, így gátolják a kórokozó ürülését, és a betegség tovább tart. Alkalmazhatók ugyanakkor ún. adszorbensek, pl. széntabletta, amelyek megkötik a kórokozók által termelt méreganyagokat.

  Bakteriális eredetű hasmenések esetében sem szükséges antibiotikumos kezelés, bizonyos speciális esetektől eltekintve. Az antibiotikumok ugyanis nem gyorsítják a gyógyulást, azonban a kezelés önmaga is hasmenést okozhat.

  A krónikus hasmenéseknél minden esetben a kiváltó ok kezelése szükséges.

  Ennek módja a betegségtől függően változhat. Laktóz-intolerancia esetén például tejcukormentes étrendet kell tartani, de bizonyos esetekben szükség lehet gyógyszerek szedésére is.

  ÓVODAI ELSŐSEGÉLY

  Az óvodában kék foltokkal, vérző orrocskákkal, csípésekkel, levert térdekkel, esetleg allergiás bőrkiütésekkel találkozhatunk leggyakrabban. Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan homeopátiás szert, melyek alkalmasak az enyhébb esetek kezelésére.

  Sérülések

  Minden esetben alkalmazható szer:

  ARNICA MONTANA

  Segíti a kék foltok felszívódását, oldja a sokkot, gyorsítja a regenerációt. Adjuk mindig sérülés után!

  Javasolt potencia: 15 CH vagy 30 CH, a baleset után rögtön 1-2 adag, utána pár napig napi 3-4x5 golyó.

  Vérömlenyek, kék foltok esetén a javasolt potencia: 9 CH, napi 3x5 golyó, gyógyulásig

  ACONITUM NAPELLUS

  Ha a kicsi nagyon ijedt a baleset után. Oldja a szorongást, a sokkot.

  Javasolt potencia: 15 CH vagy 30 CH, a baleset után rögtön 1-2 adag, utána pár napig napi 3-4x5 golyó.

  NATRIUM SULFURICUM

  Fejsérülések (hinta, mászóka) után, ha orvos látta a gyereket. Adjuk felváltva az ARNICA-val!

  Javasolt potencia: 15 CH vagy 30 CH, a baleset után rögtön 1-2 adag, utána pár napig napi 3-4x5 golyó.

  ÁRNIGÉL 

  Árnika gyógynövényt tartalmazó gél, külsőleg, a homeopátiás ARNICA mellé vagy önmagában.

  STAPHYSAGRIA

  Vágott sebek gyógyulását segíti.

  Javasolt potencia: 9 CH vagy 15 CH, néhány napig napi 3-4x5 golyó.

  CALENDULA OFFICINALIS​ (CALENDULA)

  Horzsolások, bőrsérülések szere, a homeopátiás sebtapasz.

  Javasolt potencia: 5 CH, néhány napig napi 3-4x5 golyó.

  FERRUM PHOSPHORICUM

  Orrvérzés esetén, ARNICA-val kombinálva.

  Javasolt potencia: 15 CH vagy 30 CH mindkét szerből, felváltva 10 percenként, javulásig.

  Ha vérzik a gyermek orra, hajtsuk kicsit előre a fejét, soha ne hátra, mert a hátra csorgó vér problémát okozhat! Tegyünk az orrába vattát vagy gézt és az orrnyeregre hideg borogatást vagy ruhába takart jeget!

  Csípések

  APIS MELLIFICA​ (APIS)

  A csípés helye duzzadt, meleg, piros. Méhcsípés után is adható.

  Javasolt potencia: 15 CH, a csípés után rögtön 1-2 adag, utána pár napig napi 3-4x5 golyó.

  HISTAMINUM

  Általánosan csökkenti az allergiás reakciókat.

  Javasolt potencia: 15 CH, súlyos reakciónál 30 CH, 1-2 adag, utána pár napig napi 3-4x5 golyó.

  Mérgező növények okozta bőrkiütések, ételallergia

  HISTAMINUM

  Általánosan csökkenti az allergiás reakciókat. Mindegyik szer mellé szedhető.

  Javasolt potencia: 15 CH, súlyos reakciónál 30 CH, 1-2 adag, utána pár napig napi 3-4x5 golyó.

  APIS MELLIFICA

  Érzékeny, rózsaszín, gyulladt, duzzadt bőr. Nagy kiterjedésű, duzzadt csalánkiütések.

  A bőrtüneteket enyhíti a hideg borogatás.

  Javasolt potencia: 15 CH, súlyos reakciónál 30 CH, 1 -2 adag, utána pár napig napi 3-4x5 golyó.

  URTICA URENS

  Csalánkiütések, duzzadt bőr, meleg borogatásra enyhül a fájdalom és az égő érzés.

  Javasolt potencia: 9 CH, 1-2 adag, utána pár napig napi 3-4x5 golyó.

  RHUS TOXICODENDRON

  Viszkető, égő, apró, piros kiütések. Nyugtalan gyerek.

  Javasolt potencia: 15 CH, súlyos reakciónál 30 CH, 1-2 adag, utána pár napig napi 3-4x5 golyó.

  Lelki problémák

  Beszoktatás, viselkedészavarok az oviban

  Aki nem járt bölcsibe, annak fájdalmas is lehet az óvodába szoktatás. Elszakadásként éli meg mama és baba egyaránt. Néha az anyákat jobban megviseli, mint a kicsit. Gyakran toporognak a friss ovisok mamái a bejárat előtt, könnyeiket törölgetve.

  Mostanában már megengedik az óvodák, hogy a kicsi édesanyjával, fokozatosan szokjon be, de van, ahol ragaszkodnak ahhoz, hogy maradjon ott a gyerek, és az édesanya hagyja egyedül az óvónénivel.

  Melyik a jó módszer?

  Gyermeke válogatja. Van, aki vidáman búcsút int és csak három-négy hét múlva kezd el lázadni, amikor rájön, hogy ez a vicces hely, ez a második otthona lesz, kötelezettségekkel. Néha a sírós baba azonnal megnyugszik, ahogy az édesanya eltűnik az ajtóból. De akad olyan kicsi is, aki szomorú és tényleg anyja elvesztéseként éli meg az első óvodai heteket.

  Milyen homeopátiás szerekre gondolhatunk ilyenkor?

  Beszoktatás idején

  PULSATILLA PRATENSIS​ (Pulsatilla)

  A mama és a baba is pityergős, érzelemmel teli.

  IGNATIA AMARA

  Ha a gyerek az óvodát veszteségként éli meg, szinte gyászt érez, hol sír, hol hirtelen nevetni kezd.

  NATRIUM CHLORATUM

  Ha a kicsi székrekedésessé válik az elfojtott érzelmek miatt, befelé fordul, nehezen barátkozik, csendes.

  A fenti szerek javasolt potenciája: 15 CH vagy 30 CH, egyéni érzékenységtől függően naponta, másnaponta 1 alkalommal. Érdemes homeopátiás orvossal konzultálni.

  Viselkedési zavarok

  Az új környezet, a közösség és a határozott napirend néha gondot okoz a gyermekeknek.

  Megélik első harcaikat, féltékenyek, barátságokat kötnek és felfogják, hogy az óvónéni figyelme 20 gyermek között oszlik meg. Fontos azonban, hogy nem mindig az óvoda felelős a lelki problémákért. Van, amikor a gyermek a szülők otthoni gondjait éli meg ilyen formában. A szülők stresszes élete hat a kisgyermekre is.

  Példák

  LYCOPODIUM CLAVATUM​ (Lycopodium)

  Mintagyerek. Otthoni hirtelen dühkitörései bizonytalanságból, félelemből erednek. Az oviban megfelelni vágyás jellemzi.

  NUX VOMICA

  Ha a gyermek agresszív, verekedős és mindenkiben hibát keres. Sokat eszik.

  BELLADONNA

  A kicsi verekedős, harapós, hirtelen természetű.

  STRAMONIUM

  Ilyenkor is harap a gyerek, éjjel rosszul alszik, fél a víztől.

  ANACARDIUM ORIENTALE​ (Anacardium)

  A gyerek agresszív, éles fogú állatokat rajzol. Egyszer angyal, egyszer ördögfióka. Különösen aktív.

  STAPHYSAGRIA

  Az oviban erőszakos gyermek terrorizálja a kicsit. Visszahúzódó, félénk. A szer hatására sokszor fordul a kocka.

  HYOSCYAMUS NIGER​ (Hyosciamus)

  Hiszti, testvérféltékenység. Pillanatok alatt hisztériarohamot kaphat. Ideges, aktív gyerek. Fél a sötétben.

  LACHESIS MUTUS​ (Lachesis)

  Testvérféltékenység, alvásproblémák. Úgy érzi, hogy azért adták oviba, hogy a mama egyedül maradhasson a kistestvérrel. Ölelgeti a testvérét ha látják, bántja, ha nincs ott senki.

  SILICEA

  Közösségben visszahúzódó, otthon irányító gyermek. Székrekedéses lehet. Kedvenc szava a NEM.

  A fenti szerek javasolt potenciája: 15 CH vagy 30 CH, egyéni érzékenységtől függően naponta, másnaponta 1 alkalommal. Érdemes homeopátiás orvossal konzultálni.

  SEDATIF PC

  „Hiperaktív”, alvásproblémás gyerek kezelésére.

  Alkalmazás a termékhez mellékelt betegtájékoztató szerint.

  Mire figyeljünk aktív gyermekeknél?

  Az aktív gyerekek sok mozgást és megfelelő étrendet igényelnek. Mindenki tapasztalhatta egy zsúrban, hogyan borul fel a rend a torta után.

  Miért is van ez?

  Az édesség megemeli a vércukorszintet. A „hiperaktív” gyermekeknek nem tesz jót, ha nagymennyiségű cukrot kapnak a négy fal között. Ilyenkor vigyük el őket sétálni vagy fussanak a kertben, játszótéren. Vannak régi trükkök, amivel a bepörgött gyerektársaságot le lehet nyugtatni. Az élelmiszerek közül ilyen az alma és a friss, mézes, citromos limonádé. A gyermekek 30 százaléka érzékeny a nátrum-glutamát nevű adalékanyagra. Ez szinte minden feldolgozott élelmiszerben megtalálható. Allergiához hasonló reakciót, viselkedészavart okozhat.

  Ajánlott irodalom

  A SpringMed Kiadó kiadványai:

  • Az allergia rejtélye,  Dr. Herjavecz, SpringMed Kiadó, 2003, 960 Ft
  • Allergia – iskola – sport, Dr. Mohácsi–Dr. Mezei, SpringMed Kiadó, 2003, 960 Ft
  • Gyermekkori bőrallergia, Dr. Szegedi, SpringMed Kiadó, 2003, 960 Ft
  • Gyermekkori táplálékallergiák, Dr. Polgár, SpringMed Kiadó, 2003, 2. kiad. 2007, 1980 Ft
  • Szénanáthás a gyermekem, Dr. Bittera–Dr. Kadocsa, SpringMed Kiadó, 2003, 960 Ft
  • Asztmás a gyermekem, Dr. Uhereczky, SpringMed Kiadó, 2003, 960 Ft
  • Allergia – öröklődés – megelőzés, Dr. Cserháti–Dr. Mezei, SpringMed Kiadó, 2003, 960 Ft
  • Allergia – környezetünk csapdája, Dr. Nékám, SpringMed Kiadó, 2003, 960 Ft
  • Rovarcsípés-allergiák, Dr. Bánkúti–Dr. Juhász–Dr. Vizi, SpringMed Kiadó, 2003, 960 Ft
  • Asztmás vagyok – mit tegyek?, Dr. Berta, SpringMed Kiadó, 2004, 2. kiad. 2010, 1680 Ft
  • Amit a szénanátháról tudni kell, Dr. Hirschberg, SpringMed Kiadó, 2004, 2. kiad. 2010,1680 Ft
  • Gyermekkori diabétesz, Dr. Békefi Dezső, SpringMed Kiadó, 2007, 2480 Ft
  • Gyermekbalesetek megelőzése, Dr. Kiss, SpringMed Kiadó, 2009, 1980 Ft
  • Gyermekkori allergiák, Dr. Novák–Dr. Nagy (szerk.), SpringMed Kiadó, 2005, 1680 Ft
  • Légúti gyulladások – A náthától a tüdőgyulladásig, Dr. Balikó – Dr. Tóta, SpringMed Kiadó, 2007, 1680 Ft
  • Tej-tojás-szójamentes ételek recepteskönyve, Szőke, SpringMed Kiadó, 2009, 2200 Ft
  • Lisztérzékenyek kézikönyve, Dr.Juhász-Kovács, SpringMed Kiadó, 2012, 2980 Ft
  • Tejcukorérzékenyek nagy diétáskönyve; Laktózmentes receptekkel és tanácsokkal fruktózérzékenyeknek, Gyurcsáné – Dr,Hidvégi – Borbás, SpringMed Kiadó,2012, 3200 Ft
  • Homeopátia a mindennapi gyakorlatban, Boiron–Payre-Ficot, 2006, 3. kiad. 2010, 2980 Ft
  • Homeopátia napjainkban, Dr. Buki–Dr. Dérer–Havasi–Dr. Németh –Dr. Zarándi, 2006,4. kiad. 2010, 1280 Ft
  • Homeopátia és a gyermek, Dr. Boulet, 2008, 1480 Ft
  • Homeopátia és a sport , Dr.M.Dellére-Dr. A. Pasquier, 2008,1480 Ft
  • Homeopátia és a kutya, Dr. Issautier-Dr. Peker, 2008, 1480 Ft
  • Homeopátia és a várandós nő, Dr. C. Rocher, 2009, 1480 Ft
  • A homeopátia forradalma, D. Ullman, 2010, 2800 Ft
  • Légúti gyulladások kezelése homeopátiával, Dr. Zarándi, SpringMed Kiadó, 2012, 1600 Ft
  • Bevált homeopátiás ajánlások gyakori problémákra (43 homeopátiás protokoll) MBoiron – F. Roux, 2011, 2980 Ft
  • Diabétesz – Hogyan segíthet a kínai orvoslás?, Li Xiao-li–Carl Stimson, 2010, 2500 Ft
  • Ízületi gyulladások – Hogyan segíthet a kínai orvoslás?, Wang Hai-long–Carl Stimson,2011, 2980 Ft
  • Migrénes fejfájás – Hogyan segíthet a kínai orvoslás?, Wang Lei–Carl Stimson, 2011, 2980 Ft
  • Fogyás – Hogyan segíthet a kínai orvoslás?, Wang Shu-li – Carl Stimson, 2011, 2980 Ft
  • Schüssler arcdiagnosztikai és terápiás zsebkönyv, Dr. Farkas, 2010, 2. kiad. 2011, 2280 Ft
  • Komplementer medicina – Kiegészítő és alternatív orvoslás, Norma G. Cuellar (szerk.) 2011, 2980 Ft
  • További kiadványainkról minden információ megtalálható honlapunkon: www.springmed.hu
  • kinyomtatom

  • elküldöm

  • ajánlom

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Allergia e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Balesetek, sérülések kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Fog- és szájbetegségek kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Fogzás e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Jól működő immunrendszer? Természetesen!

   tovább
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 1. Menstruáció

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 2. – A változó kor – és előzményei

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 3. - Hólyaghurut és hüvelyfertőzések, ciszták és miómák

   tovább
  • letöltöm

   Óvodáskori problémák e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  • letöltöm

   Utazási e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Várandósság, szülés, szoptatás homeopátiával e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024