Immunerősítés

Vitaminok, probiotikumok, nyomelemek, mono szerek

Hogyan támogathatjuk télen immunrendszerünket természetes módszerekkel?

A hideg, enyhe, nedves téli idő az az időszak, amikor egymást váltják a különféle vírusos vagy bakteriális megbetegedések és járványok. Hol egy emésztőszervet legyengítő vírus, hol a COVID, hol az influenza jelenik meg a környezetünkben, olykor járványos méreteket öltve. Ha egymás után több betegség zajlott le a szervezetünkben, az nagyon igénybe tudja venni a test természetes regenerálódási képességét, és ennek következtében gyakran elhúzódhat a gyógyulási folyamat.  

Az immuntámogatásra számos természetes megoldás áll rendelkezésünkre. Érdemes több módszert kombinálva alkalmazni, és mindig fontos a mozgás, alvás, friss levegő és jó táplálék négyesfogata is.

A probiotikumoknak fontos szerepe van a hatékonyan működő immunrendszer fenntartása vagy antibiotikum kúra után a bélflóra regenerációja érdekében, hiszen a bél szervezetünk legnagyobb immunszerve.  

A bélflóra regenerálására használt készítményeknél érdemes olyat választani, ahol a baktérium törzseket mikrokapszulázási technológiával védik, hogy ellenállók legyenek a gyomorsavval szemben. Az eljárás során a baktérium törzseket lipidréteggel vonják be, mely védelmet biztosít az emésztőenzimek ellen, megnövelve a törzsek túlélési arányát, melyek ezáltal célzottan, nagyobb számban jutnak el a megfelelő béltraktusba.

Az Osmobiotic Flora probiotikum két olyan törzset tartalmaz, melyek a bélflóra alap baktérium törzsei, így például egy antibiotikum kúra után segítik a megfelelő újrakolonizációt. Egy felnőtteknek ajánlott tasakjának tartalma (ajánlott napi adag) 2 milliárd Bifidobacterium animalis (egy epe és gyomorsavnak kiválóan ellenálló, a nyálkahártyához jól tapadó tejsav termelő baktérium) és 1 milliárd Lactobacillus casei bélbaktériumot tartalmaz. Az egyik törzs a vastagbél, a másik a vékonybél mikrobiomját támogatja.

Csecsemőknek adható 1 hónapos kortól az Osmobiotic Flora Baby étrend-kiegészítő csepp, melynek napi adagja 5 csepp és amely az anyatejjel táplált csecsemők bélflórájának leggyakoribb törzsét, a Bifidobacterium breve-t tartalmazza a Lactobacillus mellett.

Az Osmobiotic Flora Kids 3 éves kortól adható, szájban oldódó málnaízű étrend-kiegészítő por, mely magasabb csíraszámban tartalmaz Bifidobacterium breve és Lactobacillus törzseket.

A vitaminok közül ebben az időszakban az A, a B6, B9, B12, C és D-vitamin szerepe különösen fontos, így érdemes ezeket rendszeresen alkalmazni vagy az ezeket a vitaminokat természetes formában, magas koncentrációban tartalmazó ételeket, italokat rendszeresen fogyasztani.

Az A-vitamin nagy mennyiségben megtalálható többek közt az állatok, halak májában, minden színes, zöld, narancssárga, piros zöldségben és gyümölcsben, pl. a répában, paradicsombanaz édesburgonyában, a sütőtökben, a petrezselyemben, a spenótban és a fejes salátában. Az A-vitamint gyulladásgátló vitaminnak is nevezik. Támogatja a sejtes immunfolyamatokat és a C-vitamin hatását is erősíti. A nyálkahártya egészségéhez is hozzájárul és elengedhetetlen a bél immunfolyamataihoz.

A B6 vitamin a rizsből, burgonyából, kukoricából, búzából, szójából, tofuból, a banánból és májból tud jól hasznosulni. Felelős az oxigénszállító vörösvértestek termelődéséért és szerepet játszik az immunfolyamatokban résztvevő fehérvérsejtek differenciálódásában. B6 hiány esetén csökken a védekező fehérvérsejtek mennyisége.

A B9 vitamin (folát) a bél egészségéért és a természetes ölősejtek működéséért felelős. Egyes hüvelyesekben, a leveles zöldségekben, a májban, a sörben, az élesztőben és a búzacsírában található meg koncentráltabban.

A szervezet B12 vitaminszükséglete a belsőségek, a tojás, a húsfélék, a tej és a tejtermékek fogyasztásával biztosítható. A B12 a sejtes immunitást támogatja.

Magas koncentrációban tartalmaz C-vitamint az áfonya, a kökény, a grapefruit, a citrom, a narancs, a petrezselyem és a pirospaprika. A C-vitamin a nyálkahártyák immunfolyamatait, a falósejtek működését és a B és T limfociták érését is támogatja. Erős antioxidáns.

D-vitamint a zsírosabb halak húsából, a tőkehalmájból, a tojássárgájából tud hasznosítani a szervezetünk, de a pótlása így is szükséges. A D-vitamin a szerezett és a veleszületett immunitás számos folyamatát szabályozza. A hiányzó napsütés miatt csökkenő mennyiségét összefüggésbe hozzák az őszi fertőző betegségek megjelenésével.

Magas E-vitamin tartalma van egyes növényi olajoknak, a tőkehalmájnak és egyes csonthéjas gyümölcsöknek. Az E-vitamin antioxidáns, és a T-sejtek termelődését támogatja.

A nyomelemek közül a vas, a cink, a szelén, a magnézium és a réz játszik különösen fontos szerepet a megfelelően működő immunrendszer fenntartásában.

Nagy mennyiségben tartalmaznak rezet a belsőségek, a kagylófélék, a puhatestűek (tintahal), az olajos magvak, a máj, az étcsokoládé, az osztriga, a burgonya és egyes ásványvizek.

Szeléntartalma miatt érdemes fogyasztani halakat, tenger gyümölcseit, húsféléket, tojást és olajos magvakat, kiemelve a brazil diót.

Cinkhez elsősorban a hús-, belsőségek, sajt, hüvelyesek, hal és tenger gyümölcsei, osztriga fogyasztásával jutunk.

Ha vasra van szükségünk, fogyasszunk több májat, húst, halat, tenger gyümölcseit, hüvelyeseket, dió- és gabonaféléket, tojássárgáját és zöld leveles zöldségeket.

A homeopátia sokféleképpen támogatja a szervezet öngyógyító mechanizmusainak jobb működését. Ez lehet egy, az adott ember tüneteire és tulajdonságaira választott egyedi  alkati szer (forduljunk homeopata szakemberhez), vagy az immunrendszer különböző szintjeit támogató preventív terápia. Előnye, hogy nincsenek mellékhatásai, nem okoz gyógyszerkölcsönhatást, idős emberek, gyenge immunállapotban lévő betegek és kisgyermekek esetében is alkalmazható.


A homeopátiás gyógyszerek közül elsősorban az alábbiak lesznek különösen hasznunkra a téli időszakban:

ECHINACEA (Echinacea angustifolia)​​: az őszi-téli időszakban megelőzésként kúraszerű alkalmazását szokták a homeopaták ajánlani gyulladáscsökkentő, immuntámogató (falósejtes immunitást serkenti) tulajdonságai miatt. Hatása a legkedvezőbb alacsony potenciában ( 5 CH) alkalmazva, naponta egy-két alkalommal 5 golyócska 5 napon át, majd két nap szünet. Már kialakult tünetek esetén (pl. felső légúti fertőzések vagy hólyaghurut) is adható. Ilyenkor napi 2-3x5 golyócska az adag, legfeljebb 7 napon át alkalmazva. A tünetek enyhülésével az adagolás gyakoriságát is csökkentsük. Ha kialakult betegség esetén, 2-3 nap alkalmazás után sincs javulás, forduljunk orvoshoz!  

THYMULINE​: A specifikus immunválaszt, a thymusban (csecsemőmirigy) érő lymphocyták (fehérvérsejtek) aktiválódását és differenciálódását szabályozza. Oltások után a megfelelő immunválasz kialakulását segíti. Antibiotikum kúra után a csecsemőmirigy működést segít regenerálni. Kúraszerűen heti 1-2x5 golyó javasolt a 9 CH potenciából.

OSCILLOCOCCINUM: téli időszakban heti 1 tubus ajánlott. Tünetek esetén azonnal 1 adag, szükség esetén 6 órámként ismételve.

A Thymuline és az Echinacea lábadozáskor, oltás után és fertőzések kezelésében is segítség.

Folyamatban lévő krónikus vagy alkati homeopátiás kezelés alatt feltétlen egyeztetni kell az eseti szerek alkalmazásának lehetőségét azzal a homeopatával, aki a kezelést kíséri.   


(Szerkesztette: Divinyi Zoltán Péter)


Forrás: 

Dr François Mulet (háziorvos, homeopata) sajtóanyaga (Comment renforcer ses défences immunitaires pour traverser l’hiver sereinement? – 2022. szeptember, Franciaország)

https://www.homeopata.hu/hu/content/az-immunrendszer-erositese-homeopatiaval-az-oszi-teli-honapokban-0 

https://homeopatia.info.hu/immunerosites-1/ket-homeopatias-immunerosito-echinacea-es-thymuline 

Dorfman P.;Tetau M. Two Immunostimulants of the ENT sphere: Thymuline and Echinacea Cahiers de Biothérapie 1997, 187. p 47-52    

Del Piano M et al. Probiotics: From research to consumer. Digg Liver Dis 2006; 38:248-55

Del Piano M et al. In vitro sensitivity of probiotics to human gastric juice. Dig Liver Dis 2006; 38:134

Del Piano M. et al. In vitro sensitivity of probiotics to human bile. Dig Liver Dis. 2006; 38:130

Del Piano M. et al. In vitro sensitivity of probiotics t pancreatic juice. J. Clin Gastroenterol 2008; 42:170-3


Kép forrása: pexels-polina-tankilevitch

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Influenza, láz, megfázás homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Jól működő immunrendszer? Természetesen!

   tovább
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Óvodáskori problémák e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Őszi-téli protokoll

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024