A homeopátiáról bővebben

Echinacea (kasvirág)

Az Echinacea angustifolia és Echinacea purpurea, magyarul bíbor kasvirág, Észak-Amerika őshonos gyógynövénye.

(Pierre Dorfman and Max Tetau francia kutatók a mikro-immunológiaterületén belül vizsgálták a homeopátiás immunmoduláció, immunerősítés lehetőségeit,ezen belül az echinacea növényből készített alacsony, C3/C5 homeopátiás  homeopátiás potenciáinak hatásait)

A fül-orr-gégeterület anatómiai helyzetéből adódóan elsősorban a szervezetet védi mechanikus és biokémiai gátként a patogénektől. A váladékok antibakteriális és gombaölő hatású laktoferrin, vaskötő transferrin (a szabad vas hiánya nem kedvez a baktériumoknak) és a kórokozók sejthártyáját roncsoló lizozim tartalma elsővonalbeli kémiai védekező rendszerként is működik. Az interferon, mint immunmediátor, a vírusok szaporodását gátolja. A terület nyirokszervei a falósejtekkel és limfocitákkal szintén fontos szerepet játszanak a védekezésben.

 Az immunfolyamatok első fázisában a gyulladás és a falósejtek, természetes ölősejtek működése jellemző. Az echinacea erre az első fázisra hat. 

Homeopátiás alapanyagaként az echinacea fajok közül leginkább az echinacea angustifolia-thasználják. Hagyományosan, a materia medica alapján fertőzéses állapotokban és gennyes folyamatoknál javasolják.

A klinikaihatás alapja a növény hatóanyagainak nem specifikus immunmoduláns és gyulladáscsökkentő hatása, melyre Wagner professzor és kutatócsoportja állított fel hipotézist. Alkalmazás során a sejtek interferon termelése fokozódik, mukopoliszacharid tartalma hatására nő a T-limfocita sejtek aktivitása. Az echinacea kivonat növeli a properdin szintet (szérumfehérje, amely képes a vírusok és baktériumok semlegesítésére).

Az Echinacea angustifolia nem specifikus immunmoduláns hatása homeopátiás formában is megjelenik. Az echinacea a nem specifikus immunfolyamatokat, a falósejteket serkenti.

Humánkísérletben az echinacea adagolása a kontrollcsoporthoz képest megnövekedett falósejtes aktivitást mutatott.

 Alacsony homeopátiás hígításban (5 CH) alkalmazzuk, kúraszerűen. 5 nap szedés, két nap szünet.


Felhasznált irodalom:

Dorfman P.;Tetau M. Two Immunostimulants of the ENT sphere: Thymuline andEchinacea

Cahiers de Biothérapie 1997, 187. p47-52

  kapcsolódó cikkek
  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Óvodáskori problémák e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Influenza, láz, megfázás homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Őszi-téli protokoll

   tovább
  • letöltöm

   Téli lifestyle e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024