Jól vagyok!

Miért böjtöl, aki böjtöl?

Milyen élettani, vagy spirituális megfontolásból alakult ki a böjt?

Minden nagy világvallásban, ősidők óta szerepelnek olyan előírások, amik étel, vagy ital megvonásával, vagy az étkezések gyakoriságának szabályozására vonatkoznak. Gondoljunk a húsvét előtti 40 napos böjtre vagy Nagypéntekre a keresztény kultúrkörben, a Ramadánra az iszlám és a Jóm Kipurra a zsidó vallásban. 

Vajon milyen élettani, vagy spirituális megfontolásból alakult ki a böjt?

A böjt fogalmát tisztázzuk először: a böjt tudatos lemondás valamilyen táplálék fajtáról, vagy az étkezés, vagy akár a folyadék felvétel teljes felfüggesztése rövidebb, vagy hosszabb időszakra. Szándékosan nem a lemondás vagy feladás szót használtam, hiszen a böjt egy olyan ősi folyamat, amivel nem kevesebbek leszünk, hanem pont ellenkezőleg: nagyon sokat kaphatunk általa. Mivel a szervezetnek nem kell elvégeznie az emésztés munkáját, több energiája van más dolgokra összpontosítani. Az étkezéseken való merengés, tervezgetés sem von el figyelmet és energiát tőlünk. 

A böjt hatására az érzékelés kiélesedik, fogékonyabbak leszünk meghallani a belső hangunkat. Akik vallási okokból böjtölnek, ilyenkor könnyebben hangolódnak rá az őszinte imára. A böjt valóban alázatra tanít, de pont az alázat és a türelem segíti a legjobban a testi-lelki megtisztulás folyamatát. A nem ellenszegülés, a kiskapuk kereséséről való lemondás és a befelé figyelés hamar átlendít a böjt kezdeti szakaszában tapasztalható éhségen, aggodalmon és a kísérő tünetként jelentkező fejfájáson. A spirituális megtisztulást támogathatjuk szauna vagy fürdő szertartásokkal, de otthoni körülmények között egy sós testradírozás és testolajozás is tökéletes megoldás lehet.

Böjti testolaj recept:

 • 50ml szezám olaj (natúr, nem pirított)
 • 30ml édes mandula olaj
 • 20ml fekete kömény olaj
 • 50 csepp ciprus (Cupressus semprevirens) illóolaj
 • 20 csepp grapefruit (Citrus paradisi) illóolaj
 • 20 csepp boróka (Juniperus communis) illóolaj

A fenti összetevőket keverjük össze egy gyógyszertári 100 ml-es üvegben és zuhanyozás után, a még törölközőnedves bőrbe kis mennyiséget masszírozzunk be. 

Az étkezésről való lemondásnak azonban nem csak lelki aspektusai vannak. Az éhezés és táplálékbőség időszakai évezredek óta bizonyos ritmusban váltakoznak a természetben. Az emberi test építő és lebontó folyamatai is úgy működnek megfelelően, ha a modern civilizáció adta non-stop „kaja dömpinget” időnként - akár önkéntesen - ételben szűk időszakokkal szakítjuk meg. 

A 24-48 órás böjt legnagyobb egészségügyi előnye, az autofágia. Az autofágia a test ún. önlebontó folyamata, amelyben a régi és sérült sejtrészeket újrahasznosítja. Lehetővé teszi a sejtek számára, hogy lebontsák a nem megfelelően működő részeiket, és a megmenthető darabokat új, használható sejtfészekké alakítsák át, vagy eltávolítsák a felesleges „selejtet”. Az autofágia a sejtek minőségellenőrzése. Egyszerűen fogalmazva az autofágia a sejtek önjavító folyamata, amelyet az éhezés hatására a hasnyálmirigy által termelt glükagon hormon szintjének növekedése stimulál. 

Az autofágia több kutató szerint a hosszú élet titka. A metabolikus szindróma megelőzésének kiváló eszköze, komplexen támogatja az immunrendszert. Ugyanakkor az időben korlátozott étkezés (IKÉ) és a böjt a már kialakult inzulinrezisztencia,  metabolikus szindróma, vagy bármilyen krónikus betegség esetén kizárólag dietetikus, vagy orvos tanácsára javasolt. 

Forrás: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/24058-autophagy

(H.S.)


kép forrása: pexels-vanessa-loring

  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024