GYIK- gyakori kérdések

Milyen szereket tartsunk otthon babáknak?

Szerek télre a babádnak, neked és az egész családnak. Letölthető pdf!

 • Milyen szereket tartsunk otthon babáknak, várandósan?

  Milyen szereket tartsunk otthon babáknak, várandósan?


ARSENICUM ALBUM​  15 CH

Mire használhatod télen? Influenza gyomortünetekkel, hasmenés. Nátha kevés, maró váladékkal.

BELLADONNA​15 CH

Mire használhatod télen? Mindenre, ami hirtelen és erős tünet. Magas láz, izzadással, hideg lábakkal és fényérzékeny szemekkel. Hirtelen, erős fülfájás. Égő, fájdalmas torok, málnanyelvvel. Skarlát kiegészítő kezelése. 

GELSEMIUM SEMPERVIRENS​15 CH

Mire használhatod télen? A Gelsemium a szezon influenza szere, fejfájás, izomfájdalom, remegés, esetleg magas láz jellemzi. Jó még akkor is, ha vizsgadrukk, szereplés miatt álmatlan valaki, ilyenkor lefekvés előtt kell szedni. Fellépés előtt izguló felnőttnek, gyereknek.

KALIUM BICHROMICUM​​ 9 CH

Mire használhatod télen? Orrdugulás, recsegően kifújható nyúlós váladékkal, kezdődő arcüreggyulladás. Száraz köhögés garaton csorgó váladéktól. 

RHUS TOXICODENDRON​ 15 CH

Mire használhatod télen? A bárányhimlős viszketés kiváló szere! Adhatod még kezdődő herpeszre, és influenzára, ha herpeszes kiütéssel és mozgáskényszerrel jár. 

Tudtad? Az amerikai infektológiai társaság javaslata szerint az arcüreggyulladást az esetek majd teljességében, közel 98%-ban vírusfertőzés okozza. Annak ellenére, hogy vírusetiológiájú, számos esetben mégis kap a beteg antibiotikumot, ami egyrészt utal a beteg elvárásaira, másrészt pedig arra, hogy a háziorvosi gyakorlatban a viralis ill. bakteriális sinusitis elkülönítése nem egyszerű. Az elsődleges ellátásban a sinusitis az 5. leggyakoribb ok, amiért antibiotikum felírásra kerül. Akkor tekinthető bakteriális eredetűnek az arcüreggyulladás, ha a tünetek kb. 10 napja fennállnak, ha súlyosak (magas láz, gennyes orrváladékozás, 3-4 napja tartó arcfájdalom), vagy ha a tünetek romló jelleget mutatnak (láz fellépése, fejfájás, 5-6 nappal a viralis fertőzés kezdete után fokozottabb orrváladékozás, mely eleinte javulni látszott.) Javasolt az (antibiotikus) terápiával a kb. 7 napig tartó várakozás.


Baba csomag

CHAMOMILLA VULGARIS​15 CH (Chamomilla)

Mire használhatod? Fogzásnál hisztis kisbaba, zöld kaki, csak ringatásra vagy autóban nyugszik meg. Erős fülfájás, az egyik arcfél piros. Csecsemőknél kólikás fájdalomra, ha a baba dühösen sír, és a hasára tett meleg enyhíti a tüneteket.

COLOCYNTHIS​​ 15 CH

Mire használhatod? Adhatod külön, vagy Chamomillával kólikára. A Colocynthis jellemzője, hogy a baba fájdalma csökken, ha felhúzzuk a lábát, vagy ha a fájós hasa a vállunkon van.

LYCOPODIUM CLAVATUM​ ​ 9 CH  

Mire használhatod? Adhatod evés után puffadós, hasfájós kicsinek. 

APIS MELLIFICA​​ 15 CH 

Mire használhatod? Mindenre, ami pios, duzzadt, és hidegre javul. Lehet ez oltás utáni bőrduzzanat. Adhatod torokgyulladásra, ha a fagyi vagy a hideg ital csökkenti a fájdalmat. Fogzó kisbabának, ha az ínye duzzadt, rózsaszín és a jeges rágóka jólesik neki. Duzzadt, piros kiütésekre, ami hideg vizes lemosástól, borogatástól jobb.

THUJA OCCIDENTALIS ​​ 15 CH

Mire használhatod? Add oltás után/előtt. Oltás előtt egy adag, utána három napig naponta 1x5 golyócska. Mérsékli az oltások lehetséges szövődményeit.


Babát vársz? 

CAULOPHYLLUM​​ 5 CH / CIMICIFUGA RACEMOSA​​ 9 CH

Ezek a homeopátiás gyógyszerek évszázadok óta szülést segítő gyógynövényként alkalmazott növényekből (kék boglárka, fürtös poloskavész) készülnek.  Az utolsó hónapban mindkettőből szopogass el napi 1x5 golyót. Egyiket reggel, másikat este. A két szer felkészíti a méhet, puhítja a méhszájat. Az utolsó héten sem késő elkezdeni a Caulophyllum/Cimicifuga szedését! Ilyenkor napi 2x5 golyó javasolt mindkét szerből! Egymás után is elszopogathatod, csak tarts a kettő között 10 perc szünetet!  

FIGYELEM! Ha nyitott a méhszájad, ne vedd be ezeket a szereket szülés előtt! Szülés alatt segíthetnek a fájások erősítésében, és a tágulás segítésében!

Caulophyllum 5 CH – olyankor szedd, ha rendszertelenek a fájások, és nem tágulsz. Ilyenkor negyedóránként szopogass el 5 golyót. Ha a fájás normalizálódik, abbahagyhatod. Akkor javasolt, ha nem tágul megfelelően a méhszáj.

Cimicifuga 9 CH – ha a tágulás lelassul, erős a fájdalom, de nem tágítja a méhszájat. Ilyenkor a Caulophyllummal együtt javasolt szedni, negyedóránként, felváltva, amíg a fájás normális, produktív nem lesz. 

ARNICA MONTANA​​ 30 CH  

A szülés előtti utolsó három napban szopogass el napi 1x5 golyót. Ez a tapasztalatok alapján felkészíti a szöveteket a szülésre. Mivel elég nehéz kiszámítani, melyik az utolsó három nap, a terminus előtti utolsó héten három napig szedd az Arnica-t, és vidd magával a dobozban a kórházba is. Ha elkezdődött a szülés, szopogass el 5 golyó Arnica montana 30 CH-t. Ha császármetszéssel Ha császármetszéssel szülsz, a műtét előtt szopogasd el az Arnica montanat! A babát is megviseli a szülés. Az Arnica montana az „üdvözlet a világon” szer. Persze ne tedd a kicsi szájába, oldj fel 5 golyót fél deciliter babavízben és cseppents egy kis mokkáskanálnyit a baba szájacskájába. Erre nem lesz időd a kórházban, de magaddal viheted feloldva az Arnicat egy cseppentős üvegben, és szülés után a szájába cseppentheted. Ha nagyon megviselte a kicsit a szülés, tele van kék foltokkal, vagy véraláfutással, adhatod az Arnica montanat naponta 2x, akár egy héten keresztül is.

URTICA URENS​ ​ 5 CH/ RICINUS COMMUNIS​​ 5 CH

Ha nehézkesen indul a szoptatás, szopogass el napi 3x5 golyót mindkét homeopátiás gyógyszerből. Lehet egymás után is! Amint megindul a tejtermelés, hagyd abba, és bármikor kezdd újra, ha a tejtermelés csökken.


Ami a családnak hasznos lehet

ARNICA MONTANA​​ 9 CH 

Mire használhatod? Kisebb zúzódások, izomláz kezelésére. Fogorvosi beavatkozás előtt. Fájdalmas aranyérre. Orrvérzés csillapítására. Balesetek után.

THYMULINE​​ 9 CH/ ECHINACEA​​ 5 CH

Az immunerősítő páros. Egymást kiegészítő hatású szerek, az immunfolyamatok más fázisaiban hatnak. Az Echinacea a nem specifikus immunfolyamatokat, a falósejteket SERKENTI. A Thymuline a specifikus immunválaszt, a csecsemőmirigyben érő lymphocyták aktiválódását és differenciálódását SZABÁLYOZZA.

Minden alkalommal adhatjuk, amikor fertőzéses betegség (nátha, influenza, torokgyulladás, hólyaghurut) kezdődik. Ilyenkor napi 3x5 golyó javasolt mindkettőből. Egész télen szedhető a két szer, hétköznap napi 1x5 Echinacea, hétvégén napi 1x5 Thymuline. 

Tudtad? Oltás után adj Thymuline-t a babának 5 napig. Segít, hogy az immunrendszer megfelelő védettséget alakítson ki, azaz támogatja az oltást. Adhatod kúraszerűen akkor is, ha visszatérő herpesze van valakinek, vagy antibiotikum kúra után az csecsemőmirigy regenerálódásának támogatására. Az Echinacea kiváló húgyúti fertőzések kezelésére, és lassan gyógyuló sebek, fekélyek gyógyulásának segítésére is.

CHAMOMILLA VULGARIS​ ​ 15 CH

Mire használhatod? Fülfájásra, ha nagyon fájdalmas, a Belladonnával felváltva. Fogzó, dühös csecsemőnek. Belladonnával combokba sugárzó menstruációs görcsökre Nyugtalan, játékait dobáló kisbabának. Lázas betegségekre, ha az egyik arc piros, és a gyerek szomjas, hisztis, nyugtalan. Hasfájós babáknak, ilyenkor a kaki gyakran spenótszerű.

BELLADONNA​​ 9 CH

Mire használhatod? Hirtelen, magas lázra, fényérzékeny szemekkel. Torokgyulladás egyik fő szere, a nyelv piros, pöttyös. Erős fülfájásra. Száraz köhögésre, amikor a nyálkahártyák is szárazak, és csiklandozó érzést tapasztalsz a torokban. Lüktető fejfájásra. Hőhullámok kezelésére. Menstruációs görcsre.


Összefoglalva:

A táblázat a cikk alján lévő linkre kattintva letölthető

Szer nevePotenciaFőbb javallatok
Arsenicum album 15 CHinfluenza gyomortünetekkel, hasmenés 
Belladonna9 CH, 15 CHmagas láz, hirtelen fülfájás, fejfájás 
Gelsemium15 CHinfluenza, vizsgadrukk
Kalium bichromicum9 CHarcüreggyulladás, nátha nyúlós váladékkal
Rhus toxicodendron15 CHbárányhimlő, herpesz, influenza mozgáskényszerrel
Arnica montana9 CH, 30 CHbalesetek, fogorvos, szülés, vérzések
Echinacea5 CHimmunerőstés, fertőzések, húgyúti panaszok
Thymuline9 CHimmunerősítés, fertőzések, oltás után
Urtica urens5 CHtejserkentés
Ricinus5 CHtejserkentés
Caulophyllum5 CHtágulás szülés alatt
Cimicifuga9 CHtágulás szülés alatt
Chamomilla15 CHfogzás, kólika, fülfájás
Lycopodium9 CHpuffadás
Colocynthis9 CHkólika
Thuya15 CHoltás, szemölcsök
Apis15 CHtorokgyulladás, bőrduzzanat, csípés, allergiás kiütés, fogzás

    Milyen szereket tartsunk otthon babáknak, várandósan, télen és minden eshetőségre?
  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Szülés homeopátiával, babaszerek

   tovább
  • letöltöm

   Várandósság, szülés, szoptatás homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Influenza, láz, megfázás homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Lázcsillapítás e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024