A homeopátiáról bővebben

A homeopátiás gyógyszerek helyzete

Milyen tendenciák figyelhetőek meg a homeopátiás gyógyszerek fogyasztásában?

 • A homeopátiás gyógyszerek helyzete

  A homeopátiás gyógyszerek helyzete

A homeopátiás gyógyszer fogalma, a gyártás menete megérne egy érthető összefoglalást. Milyen készítményeket nevezünk homeopátiás gyógyszernek?

Magyarországon a forgalomban lévő homeopátiás gyógyszerek két nagy csoportba sorolhatók. Az egyik csoportot az ún. komplex homeopátiás gyógyszerként törzskönyvezett készítmények alkotják, melyek indikációval, azaz egyes betegségekre javasolva kerülnek forgalomba. Engedélyezési eljárásuk olyan, mint a hagyományos vény nélkül kapható gyógyszerek esetében. A törzskönyvezési eljárás során komplex homeopátiás szerként csak hatástanulmánnyal vagy legalább tízéves gyógyászati tapasztalattal igazolt gyógyszerek regisztrálhatók.  Ezek az európai minőségbiztosítási és gyógyszerkönyvi előírásoknak megfelelőek.

Tartalmaznak ezek a komplex gyógyszerek más, fájdalom vagy gyulladáscsökkentő vegyületet?

Nem. Egy készítmény akkor regisztrálható homeopátiás gyógyszerként, ha megfelel az európai gyógyszerkönyvben lefektetett, a homeopátiás gyógyszer fogalmát fedő, rendkívül szigorúan szabályozott származási és gyártási előírásoknak, irányelveknek.  

A homeopátiás komplex készítmények nem tartalmaznak és nem is tartalmazhatnak hagyományos fájdalomcsillapító, lázcsillapító, stb. vegyületeket.  Hatásuk a homeopátiás hatóanyagok hatásának köszönhető, kizárólag.

Kik vásárolják, szedik a homeopátiás gyógyszereket? Népszerű a világon a homeopátia?

Ezek a gyógyszerek az OTC  (vény nélkül kapható gyógyszerek) piac egyre népszerűbb szereplői. A világon ma kb. félmilliárd ember alkalmazza naponta a homeopátiát, és a kínai orvoslás után a második legnépszerűbb gyógymód a világon. Néhány példa: csak Indiában 300 ezer orvos használja a homeopátiát, akiknek bár van klasszikus orvosi képzettségük, elsősorban homeopátiával gyógyítanak, és a megkérdezett orvosok 85%-a nem is kíván eltérni ettől a gyakorlattól. Európában közel 45000 homeopátiás orvos dolgozik.

Van olyan ország, ahol a TB is támogatja a homeopátiás gyógyszereket?

Európában Franciaországban és Angliában hagyományosan, igen. Érdekes, hogy Svájc egy átfogó, többéves vizsgálat után, mely a homeopátia hatékonyságát és kedvező gazdasági mutatóit vizsgálta, döntött a módszer TB támogatásáról. A svájci egészségügyi törvény megköveteli, hogy egy orvosi eljárás mutasson fel bizonyítékokat a hatékonyságára vonatkozóan és hogy gazdaságilag is kedvező az alkalmazása. A jelenlegi adatok alapján a körzeti orvosok, akik használják a homeopátiát, 25%-al kisebb költséggel dolgoznak társaiknál.

Kik a homeopátiás gyógyszerek vevői?

A homeopátiás gyógyszerek különösen olyan betegcsoportok körében népszerűek, ahol hangsúlyt fektetnek a természetes alapanyagokra, a mellékhatás-mentességre, mint pl. a gyermekek, vagy várandós kismamák. Mivel ezek a gyógyszerek általában gyógyszerkölcsönhatás nélkül együtt szedhetők egyéb gyógyszerekkel, a krónikus beteg, tartósan gyógyszert szedők körében is keresettek. Ezeknél a betegeknél egy egyszerű vírusfertőzés esetén is meg kell gondolni, milyen gyógyszer adható, ez a homeopátiás szerek esetén nem jelent kockázatot.  

Mit kell tudni a gyógyszerek másik csoportjáról, a leggyakrabban tubusos csomagolásban kapható golyócskákról?

A homeopátiás szerek másik csoportját, az egy potenciált alapanyagot tartalmazó ún. monokomponensű szerek alkotják, melyek indikáció nélkül kerülnek forgalomba.  A gyártási folyamatnak különleges gyógyszeripari és jogszabályi követelményeknek kell megfelelnie, ezek szigorúbbak, mint a hagyományos gyógyszerek esetén.

A homeopátiás gyógyszerek gyártása során végtelenül kicsi anyagmennyiséggel dolgoznak. Ezért a homeopátiás gyógyszerek gyártása különösen szigorú szabályok hatálya alá esik, így lehet biztosítani a gyógyszerek megbízhatóságát és a folyamat megismételhetőségét. A minőségellenőrzési laboratóriumnak a gyógyszergyártás és  előkészítés minden szakaszában jelen kell lennie. Vannak köztük gyógyszerészek, vegyészek, botanikusok, mérnökök és technikusok, akik biztosítják az aktív hatóanyagok és minden alapanyag folyamatos ellenőrzését, csakúgy, mint a folyamat egyes metódusait, a dobozok és gyógyszeres tubusok készítésétől, a gyógyszerek szállításáig. Minden, ami be-vagy kikerül a rendszerből, minőség ellenőrzésen esik át.

De hogyan történik a minőség biztosítása a homeopátiás gyógyszergyártásban?

A homeopátiás gyógyszerek gyártását szigorú gyógyszerkönyvi leírások határozzák meg. A minőségbiztosítás kulcsa a monográfia, azaz a gyógyszergyártásban egyedülállóan szigorú gyártási lépések és folyamatok leírása és kötelezővé tétele a gyógyszerkönyvekben. A sorozatos hígítási lépések miatt a gyógyszer “hatóanyag tartalmának” mérése egy nagyon drága vizsgálat. Az egyes homeopátiás potenciák azonosítása már lehetséges a fotonkibocsátás alapján. Ez egy µV nagyságrendű energiamennyiség mérését jelenti. Ez a gyártás során nem rutinszerűen alkalmazható módszer. Ezért maga a gyártási folyamat rendkívül szigorúan szabályozott a gyógyszerkönyvek és a GMP-k, (helyes gyógyszergyártási gyakorlat) előírásai alapján. A Francia Gyógyszerkönyv erre vonatkozó részeit a homeopátiás cégalapító Boiron testvérpár dolgozta ki 1965-ben.  

Miért fontos, hogy a homeopátiás gyógyszerek patikában kapható gyógyszerek legyenek?

A megfelelő diagnózis és a helyes szerválasztás a homeopátiás gyógyulás egyik alapfeltétele. De legalább ilyen fontos a sikerhez az állandó minőségű, kiváló alapanyagból készült homeopátiás gyógyszer. Egyszerűbben fogalmazva, a homeopátiás orvosnak biztosan kell tudnia, hogy a szer, amit ma rendel, ugyanazt a hatóanyagot, ugyanolyan minőségben és abban a megfelelő hígításban tartalmazza, mint két héttel azelőtt. A gyűjtéstől, az alapanyag származásától kezdve a kész homeopátiás szerig a dokumentáció nagyon szigorú. Az alapanyagok leírása a mindenkori vonatkozó, hivatalos gyógyszerkönyv előirataiban található meg, ugyanígy a homeopátiás szerek készítésének folyamata is.

Igen, fontos, hogy francia és német gyógyszerkönyvi előírás és direktívák szerint készüljön és kerüljön patikai forgalomba a megbízható minőségű gyógyszer. Így kizárhatjuk a hatástalan hamisítványok jelenlétét a piacon.  

  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024