Kutatások, tudományos anyagok, érvek

Ne mikróbákat öljünk, hanem a szervezetet erősítsük!

Hogyan előzhetjük meg a terjedő antibiotikum-rezisztenciát?

 • Ne mikróbákat öljünk, hanem a szervezetet erősítsük!

  Ne mikróbákat öljünk, hanem a szervezetet erősítsük!

Dr. Peter Fisher, az angol királyi család orvosa, a Royal London Hospital for Integrated Medicine kutatási igazgatója budapesti előadásában beszélt az egész világot fenyegető antibiotikum-rezisztenciáról.

Az antimikrobiális rezisztencia (AMR) - a baktériumok, paraziták, vírusok és gombák antimikrobiális szerekkel szembeni növekvő ellenállóképessége már az egész világra kiterjedő súlyos közegészségügyi veszélyt jelent.

A becslések szerint 2050-re évente 10 millió ember hal meg antibiotikum rezisztens fertőzések következtében. Ennek költsége 2050-re évi 100 trillió USD-ra emelkedik. Dr. Margaret Chan, a WHO (Egészségügyi Világszervezet) főigazgatója elmondta: „Eljön az idő, amikor olyan hétköznapi betegségek, mint egy gyerek lehorzsolt térde vagy a streptococcusos torokgyulladás ismét gyilkos kórrá válhatnak.” A WHO ezt a problémát nagyon komolyan veszi: az összes érdekelt fél sürgős és összehangolt fellépése nélkül egy poszt-antibiotikum korszakba lép a világ, amelyben a korábban kezelhető fertőzések és kisebb sérülések néhány évtized múlva ismét komoly problémává válhatnak. (1)

Dr. Peter Fisher szerint a megoldás a szükségtelenül felírt antimikrobiális szerek mennyiségének csökkentése, mely a rezisztencia kialakulásának elsődleges oka.  „Az antibiotikumok csodálatos gyógyszerek” – mondta, alkalmazzuk őket akkor és olyankor, amikor nagy szükség van rájuk. Dr. Peter Fisher ismertette az angol kormány által végzett független felülvizsgálat eredményeit a témában. (2) Kiemelte, hogy a háziorvosi alapellátásban a felső-légúti fertőzésekre és a mezőgazdaságban-állattenyésztésben rutinszerűen alkalmazott antibiotikumok mennyiségének csökkentése a megoldás egyik fő eleme. A másik az integratív szemlélet, azaz komplementer, hatékony tradicionális gyógymódok alkalmazása. Ez a WHO genfi ajánlásának is egyik kulcspontja. Az antimikrobiális gyógyszereknek számos, vizsgálatokkal is bizonyított hatású gyógynövény alapanyagú gyógyszer alternatívája van, melyek serkentik az immunfolyamatokat, gyulladásgátló és közvetlen antivirális hatással is rendelkeznek. A homeopátia szintén egyenrangú terápiás megoldás.

A jövő a gyógynövényeké?

Növények bizonyított hatással a felső légúti betegségek kezelésében 

Andrographis paniculata (Kan Jang, indiai echinacea, indiai akantusz) levél  

Hét RCT (n = 896) vizsgálat eredményei alapján akut kezelésben jobb, mint a placebo és a kutatások előzetes bizonyítékot adtak a preventív hatásra is. (3)

Pelargonium sidoides (dél-afrikai muskátli) gyökér (Umckaloabo)

Bizonyított terápiás hatás akut bronchitis / sinusitis esetén. (4)

Sambucus nigra (bodza gyümölcse)

Bizonyított terápiás hatás influenza A/B esetén. (5)

Allium sativum (fokhagyma)

Bizonyított terápiás hatás megfázás esetén. (6)

Homeopátia, a gyakorlatban bizonyított!

A lehetséges integratív megoldások közül kiemelte a homeopátiát is. A homeopátiás vagy más komplementer kezelés és gyógyszerelés költségeit egyes európai országokban részben vagy egészben támogatja a társadalombiztosítás kötelező vagy kiegészítő formája (Egyesült Királyság, Németország, Belgium, Lettország, Franciaország, Portugália, Svájc), a magánbiztosítók, egészségpénztárak (pl. Magyarországon). Az európai országok többségében a páciensek kisebb-nagyobb önrészt is fizetnek.

Azokban az országokban, ahol TB támogatást élveznek a CAM (komplementer és alternatív orvoslás) gyógymódok, többnyire feltételhez kötik a homeopátiás és egyéb CAM kezelések térítését: széles körben végzett vizsgálatokkal szükséges bizonyítani, hogy e gyógyító eljárások nemcsak hatékonyak és biztonságosak, de költséghatékonyak is! Hasonló feltételekhez kötött finanszírozás egyébként indokolt volna a modern orvoslás minden területén.
Az utóbbi években sorra jelennek meg a fentieket igazoló tanulmányok a CAM gyógymódokkal kapcsolatban. Dr. Fisher számos komparatív eredményesség és randomizált kontrollált vizsgálatot ismertetett. Többek között a svájci egészségügyi technológiaértékelés homeopátiára nézve kedvező végeredményét (7). Svájcban népszavazás döntött arról, hogy ötféle komplementer és alternatív gyógymód (a homeopátiát is beleértve) 2012-től visszakerül az alapbiztosítási csomagba. 2017 után csak akkor maradnak ott, ha költséghatékonyságuk bizonyítható. Számos vizsgálat igazolta is ezt, melyek közül kiemelendő a 2011-ben publikált tanulmány. A kiegészítő homeopátiás képzettséggel rendelkező háziorvosi praxisok költsége mutatott jelentős, 15%-os csökkenést a konvencionális (COM) orvosokhoz képest.

Az IIPCOS-I-II (8, 9) nemzetközi komparatív eredményesség vizsgálatok (homeopátia v standard terápia akut légúti megbetegedésekben) a homeopátiát a standard, hagyományos kezeléssel egyenrangúnak találták.

Született egy tanulmány a fülgyulladás (az egyik olyan betegség, ahol a legtöbb antibiotikumot írják fel) homeopátiás kezeléséről is.


A homeopátia vs. standard kezelés akut otitis media (középfülgyulladás) esetén témájában született RTC (10) eredményei:
81 vizsgált beteg, homeopátiás vagy standard kezelést kaptak. Gyógyulás 21 nap alatt a standard csoportban 100%, a homeopátiás csoportban 95%. Antibiotikum használat a standard csoportban 97.5% a homeopátiás csoportban 0%.


Az EPI 3 vizsgálatban (11,12,13) 800 francia háziorvosi praxisban hasonlították össze nagyszámú betegen a gyakori diagnózisok (pl. felső légúti fertőzések, szorongás, ízületi gyulladások) esetén a homeopátiás és standard kezelést kapott betegek gyógyulási és gyógyszerszedési arányát. Betegségcsoportokban vizsgálták az egyes praxisokban felírt hagyományos gyógyszerek mennyiségét: a mozgásszervi betegségekben a gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók, felső légúti fertőzésekben az antibiotikumok, szorongás, depresszió és alvászavarok során a pszichotróp szereket. A homeopátiás orvosok kevesebb fájdalomcsillapítót (-66%), NSAID-t (-50%), antibiotikumot (-46%) és pszichotróp gyógyszert (-46%) írtak fel. A gyógyulási arány megegyezett a hagyományos és homeopátiás praxisokban.  


A fenti, és egyéb alapellátásban nagy mintaszámon végzett, multicentrikus, összehasonlító, megfigyeléses vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a homeopátia és egyéb komplementer gyógymódok modern orvoslásba integrálása 
• objektív és szubjektív egészségi előnyökkel jár
• nem okoz egészségi hátrányt a páciensek számára
• 12-20%-os összesített kiadás csökkenést eredményez
• csökkenti a gyógyszer-, diagnosztikai, kórházi, ápolási és táppénz költségeket
• közegészségügyi jelentőséggel bír
• az orvos részéről több időt és odafigyelést igényel
• a páciens részéről egészségtudatosságot és több önrészt igényel
• hozzáadott érték az egészségügyi ellátásban
• a fenntartható egészségügy megkerülhetetlen feltétele.

Dr. Fisher zárószavaiban ismertette a WHO Tradicionális és Komplementer Orvoslás Stratégiáját (2014-2023), melyben a főigazgató megállapítja, hogy a Tradicionális és Komplementer orvoslás fontos, de alábecsült része az egészségügynek és szükség van egy átfogó és integratív szemléletre, mely lehetővé teszi, hogy a kormányok, szakemberek és betegek tiszteletben tartsák, és biztonságosan, költség-hatékonyan alkalmazhassák ezeket a gyógymódokat. 


Hivatkozások

1. WHO www.who.int/medicines/publications/traditional/trm_strategy14_23/en
2. Independent review on antimicrobial resistance Final report May 2016.  http://amr review.org/sites/default/files/160525_Final%20paper_with%20cover.pdf
3. Andrographis paniculata in the treatment of upper respiratory tract infections: a systematic review of safety and efficacy.  Coon JT, Ernst E, Planta Med 2004; 70: 293-8.
4. Timmer A et al. Pelargonium sidoides extract for treating acute respiratory tract infections. Cochrane Database Syst Rev. 2013 :CD006323.
5. Zakay-Rones Z et al. Randomised study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections
6. Lissiman E et al. Garlic for the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012: CD006206.
7. HP Studer, A Busato: Comparison of Swiss basic health insurance costs of complementary and conventional medicine. Forsch Komplementmed (2011) 18(6):315-20.
8. Riley D, Fischer M, Singh B, et al. (2001). Homeopathy and Conventional Medicine: An Outcomes Study Comparing Effectiveness in a Primary Care Setting. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 7:149–159.
9. Haidvogl M Riley D, Heger M et al.  Homeopathic and conventional treatment for acute respiratory and ear complaints: A comparative study on outcome in the primary care setting BMC Complement Altern Med. 2007; 7: 7. doi:  10.1186/1472-6882-7-7
10. Sinha MN et al Randomized controlled pilot study to compare homeopathy to conventional therapy in acute otitis media. Homeopathy 2012
11. Grimaldi-Bensouda L, Bégaud B, Rossignol M et al. Management of upper respiratory tract infections by different medical practices, including homeopathy, and consumption of antibiotics in primary care: the EPI3 cohort study in France 2007-2008. PLoS One. 2014 19;e89990. doi: 10.1371/journal.pone.0089990
12. F Lert, L Grimaldi-Bensouda, F Rouillon, J Massol, D Guillemot, B Avouac, et al. for the EPI3-LA-SER Group: Characteristics of patients consulting their regular primary care physician according to their prescribing preferences for homeopathy and complementary medicine. Homeopathy (2014) 103:51–7 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24439455
13. B Bégaud: Conventional medicines versus homeopathy: the EPI3 Study www.comb.cat/cat/colegi/seccions/homeopates/pdf/01Conventional_medicines_versus_homeopathy_the_epi3_strudy_begaud.pdf

(Forrás: Terápia Natúra orvosi továbbképző folyóirat 2016. nyár, 2016 ősz)


Összegyűjtöttük a 16 alap homeopátiás szert, amelyet ajánlunk házipatikádba: 

Ha maradt még kérdésed, kérdezz homeopátiás szakértőinktől!

Szerkesztette: R.Sz.


  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024