Kutatások, tudományos anyagok, érvek

Amikor a helyesbítés elmarad....

A homeopátia körül időről-időre fellángolnak a viták. Tavaly az ausztrál-ügy, azaz az NHMRC állásfoglalás, mely hatástalannak nevezte a homeopátiát járta be a magyar sajtót. Azóta komoly kritikák merültek fel az ausztrál tanulmánnyal kapcsolatosan, amit ombudsmani vizsgálat követett.

 • A homeopátiás kutatásokkal foglalkozó intézet kritizálta az ausztrál jelentést.

  A homeopátiás kutatásokkal foglalkozó intézet kritizálta az ausztrál jelentést.

Egy átfogó tanulmány állította tavaly a homeopátiáról, hogy ez a sokat kritizált ága az orvoslásnak nem több, mint placebo. Mára kiderült, hogy a tanulmány tudományos módszertani szempontból többszörösen is megkérdőjelezhető,  ombudsman vizsgálja az ügyet - azaz az emberek megtévesztését.  

Az ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Tanács (NHMRC) 2015-ben tette közzé, hogy megállapítása szerint nincs bizonyíték arra, hogy a homeopátia több, mint placebo.  

Jelenleg ombudsman vizsgálja az ügyet, miután számos bejelentés érkezett hibákról, a bizonyítékok téves kezeléséről és nem utolsósorban az elfogulatlanság kérdéséről.

A helyesbítési kérelmet az AHA, az Ausztrál Homeopata Egyesület nyújtotta be a Homeopátiás Kutatások Intézetével együtt, miután vizsgálataik alapján kiderült, hogy számos, a homeopátia kedvező hatását igazoló tanulmányt nem vettek figyelembe az NHMRC vizsgálatnál. 

Az NHMRC csapat olyan kritériumokat állított fel, - mint például azt, hogy csak 150 vizsgált személy feletti kutatásokat vesz figyelembe - melyek még a gyógyszerek klinikai kísérleteinél is ritkák. Ez az értékelhető tanulmányok számát 5-re korlátozta. A testület más esetekben figyelembe veszi a 150 fő alatt végzett kísérleteket is. Bár eredetileg 1800 kutatás állt rendelkezésre, 176 kutatást vizsgáltak csak, és ezekből a végül beválasztott 5 kutatás egyike sem jutott arra a következtetésre, hogy a homeopátia hatásos.A vizsgálatban nem vett részt homeopata orvos szakértő, bár ez eltért a testület szokásos gyakorlatától.  

Az NHMRC a 2012-ben elkészült az első tanulmányt soha nem hozta nyilvánosságra.

Prof. Peter Brooks, az NHMRC testület elnöke elmulasztotta bejelenteni, hogy egy anti-homeopátiás lobbycsoport tagja, így nem elfogulatlan.  

A homeopátiáról született legjobb minőségű, pozitív eredmányű vizsgálatok (gyermekkori hasmenés, arcüreggyulladás és szénanátha) sem kerültek be a vizsgálatba, mert kevesebb, mint 150 vizsgált személy vett bennük részt. 

A tudományos kutatások független szervezete, a Cochrane Ausztrál Tagozata is közzétette kétségeit a vizsgálat következtetéseit illetően.

Forrás:https://www.hri-research.org/resources/homeopathy-the-debate/the-australian-report-on-homeopathy/

  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024