Kutatások, tudományos anyagok, érvek

Ellenérvek és válaszok a homeopátiáról 5.

Ellenérv: a hasonlóság törvénye nem állja meg a helyét!

 • Ellenérvek és válaszok a homeopátiáról 5.

  Ellenérvek és válaszok a homeopátiáról 5.

Válasz: A hasonlóság törvénye használatos a hagyományos medicinában is. Ez az immunizáció alapja, és pl. a modern allergiakezelés egyik alapköve is.

Hasonlóan ható szerek

 • Hiperaktív gyermekeknél  – metilfenidát (ritalin) 
 • Allergiánál allergénekkel való deszenzibilizálás (hígított allergének) 
 • Oltások (elölt kórokozókkal) 
 • Sugárterápia 

Probléma: az egyéni érzékenységtől függően mellékhatások jelentkezhetnek.  

A hasonlót a hasonlóval homeopátiás és hagyományos alkalmazása közti különbség az adagolt gyógyszer mennyiségében és a felírás egyéni tünetekre individualizált módjában rejlik. 

Példa

A higany, a mercurius egy nagyon széles körben használt homeopátiás szer. Számos akut és krónikus állapotra adható. Nem azért hat, mert antibiotikus, nyugtató vagy stimuláló hatása van. A homeopátiás alapszabály szerint hat, azaz azokra az emberekre, akik a higany túladagolás speciális tüneteit produkálják betegségük velejárójaként. 

Milyen tüneteket okoz a higanymérgezés egészséges embereknél? 

A szervezetbe jutó higany a szájban, a gyomorban a végbélben és a vesékben okoz elsősorban elváltozásokat. A szájban fokozott nyálelválasztás, bűzös lehelet, a mandulákon álhártya és fekélyes szétesés képződik. Talán nem meglepő, hogy homeopátiás hígításban a mercurius az angina pseudomembracea és a stomatitis kezelésében gyakori szer. A bélben fekélyes gyulladás alakul ki, nyálkás-véres széklettel. A dysenteria és a colitis ulcerosa kórképe nagyon hasonló lehet. 

Összegyűjtöttük a 16 alap homeopátiás szert, amelyet ajánlunk házipatikádba.

Ha maradt még kérdésed, kérdezz homeopátiás szakértőinktől!


Szerkesztette: R.Sz.


  kapcsolódó szerek
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024