Kutatások, tudományos anyagok, érvek

Miért csak a homeopátiás szereken kérik számon a hatásmechanizmus bizonyítását?

A homeopátia hatásmechanizmusa még nem teljesen ismert és más, mint a kémiai hatáson alapuló gyógyszereknek.

Azonban egy gyógyszer törzskönyvezésének nem feltétele a hatásmechanizmus ismerete, erre vannak allopátiás példák is, többek között a benzodiazepimek,  a csontritkulás kezelésére alkalmazott bifoszfanátok, egyes kemoterápiás szerek, de ilyenek a hagyományos növényi készítmények (traditional herbal medicine) és a Formulae Normales vényelőiratai is.  

Az ASA (acetilszalicilsav) az egyik legszélesebb körben használt hatóanyag a világon. Mielőtt 1971-ben felfedezték a hatásmechanizmusát, több, mint 70 éven keresztül alkalmazták. A gyógyszert a mai napig aktívan kutatják, mivel számos biológiai hatását még mindig nem teljes körben értik. 

A homeopátiás szerek gyógyszerek!  

Az indikációval törzskönyvezett homeopátiás gyógyszerek (pl köhögés elleni szirup, influenza-szerű tünetekre rendelt homeopátiás gyógyszer) esetén a hatás igazolása kötelező.

Az indikáció nélkül törzskönyvezett monokomponensű homeopátiás szereknél a hatás igazolása nem kötelező, de javallatot sem lehet feltüntetni a csomagoláson. A homeopátiás gyógyszerek mellett vannak más gyógyszer-kategóriák, ahol - megalapozott megfontolások miatt - nem követelmény a hatásosság igazolása, ilyenek például a hagyományos növényi gyógyszerek.


Forrás: Pirula Trend 2018/9

  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024