Kutatások, tudományos anyagok, érvek

Homeopátia elleni boszorkányüldözés

Két dolgot szeretnénk fűzni a homeopátia elleni boszorkányüldözéshez. Az egyik az, hogy a homeopátia egy alternatív orvoslási ág. Aki tudja, és értően műveli, több évtizeden keresztül képzi magát.

 • Homeopátia elleni támadás

  Homeopátia elleni támadás

Azok, akik a médiában nyilatkoznak a témában - bár lehet, hogy más tudományágban esetleg képzettek – homeopátiában legjobb esetben is járatlanok. Bevesz valaki egy tubus homeopátiás szert, és várja a hatást? Aki ilyet tesz, az a módszer alapjaival sincs tisztában. Soha nem keresett saját tünetre szert, mert akkor tudná, hogy a homeopátiában nem betegségre, hanem egyéni tünetekre rendelik a gyógyszert...Kipróbálhatja, kérjen meg erre egy hozzáértő kollégát. A homeopátiához mindig a pozitív tapasztalaton keresztül visz az út. Az emberek azért használják 200 éve, és használják ma is mintegy félmilliárdan, mert gyógyulnak tőle. Egy orvostudomány bizonyítéka a gyógyult beteg.

A homeopátiának, mint minden orvoslásnak, megvannak a maga szigorú módszertani szabályai. Hogyan adjuk a gyógyszert, milyen gyakran, milyen potenciában, és nem utolsósorban, mit adunk! A csapaton belülről, tapasztalatok és tudás birtokában lehet kritizálni, a partvonalról azonban nem, Ezzel az erővel elkezdhetnénk agysebészeti módszereket megkérdőjelezni, mondjuk gyógyszerész doktorátussal. A média felelőssége rettenetesen nagy. Vegyük a jobbik esetet, hogy nem fizetésért, csak a hírért, a botrányért gyalulják a homeopátiát. Ezért lesz egy csomó olyan ember, akit eltántorítanak attól, hogy homeopata orvoshoz forduljon. Tehát egy lehetséges gyógyulási esélytől fosztják meg. Ez a mostani időszakban, amikor csak Európában 25000 ember hal meg évente ellenálló mikróbák okozta fertőzésektől - nyilván egy rendkívül bölcs dolog...

Milyen készítményeket nevezünk homeopátiás gyógyszernek?

Magyarországon a forgalomban lévő homeopátiás gyógyszerek két nagy csoportba sorolhatók. Az egyik csoportot az ún. komplex homeopátiás gyógyszerként törzskönyvezett készítmények alkotják, melyek indikációval, azaz egyes betegségekre javasolva kerülnek forgalomba. Engedélyezési eljárásuk olyan, mint a hagyományos vény nélkül kapható gyógyszerek esetében. A törzskönyvezési eljárás során komplex homeopátiás szerként csak hatástanulmánnyal vagy legalább tízéves gyógyászati tapasztalattal igazolt gyógyszerek regisztrálhatók.  Ezek az európai minőségbiztosítási és gyógyszerkönyvi előírásoknak megfelelőek.

Bővebben: 

A homeopátiás gyógyszerek helyzete

Homeopátiával kapcsolatos kutatások online gyűjteménye

Magyar nyelvű összefoglalás: Homeopátia, hatékony és biztonságos!


Ami a hírekből kimaradt – módszertani problémákat találtak a tavaly elkészült, a homeopátiát hatástalannak beállító ausztrál tanulmányban.

A homeopátia körül időről-időre fellángolnak a viták. Tavaly az ausztrál-ügy, azaz az NHMRC állásfoglalás, mely hatástalannak nevezte a homeopátiát járta be a magyar sajtót. Azóta komoly kritikák merültek fel az ausztrál tanulmánnyal kapcsolatosan, amit ombudsmani vizsgálat követett.

Bővebben: Amikor a helyesbítés elmarad....

  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024