Homeopátiás kisokos babáknak

Hogyan és mit lát a kisbaba?

Tényleg gyorsabban ver a baba szíve? Miről mesélnek a bőrredők? Köldökcsonk, hogy ápoljuk?

Két hely van a tapasztalatom szerint a kisbaba testén, amit a szülők nagyon félve érintenek. Az egyik a kutacs, a másik a köldök.

A kutacsról az a tévhit járja, hogy ha tapogatják, akkor beszakadhat, a köldökről, meg, hogy ezen keresztül, főképp, ha még megvan a köldökcsonk, kiszakadhat a baba hasa.

Doktor Mami: Hogyan és mit lát a kisbaba? Tényleg csak foltokat? Miről mesélnek a bőrredők?

Sürgősen igyekszem eloszlatni  a tévhitet. A kutacs nem szakad be, ha ott simogatjuk a baba fejecskéjét, a ködökön pedig normális esetben nem ömlenek ki a szervei. 

Az újszülött babák köldökcsonkja körüli bőrterületet bátran és határozottan kell tisztítani. Fontos, hogy a csonk száradását és idővel történő leesését - általában ez a második élethét végéig megtörténik - a gondos ápolással segíteni lehet. A képződött váladékot levendulavizes letörléssel el lehet távolítani és egyben ezt a területet fertőtleníteni, alkohollal vagy jódos oldattal szárítani, ha vaskos lenne az amnionköldök csonkja. Fiúknál célszerű arra figyelni, hogy a pelusban lefelé nézzen a kukijuk, különben könnyen lepisilik a saját köldöküket, amit jó lenne elkerülni addig, amíg a köldökcsonk nem esett le. Egyszer-egyszer láthatunk enyhén véres váladékot is a köldökgyűrű mélyén a csonk leesése után is, de semmi gond! Ha naponta levendulavizes puha fültisztító pálcikával kitöröljük, a váladékozás hamarosan megszűnik. Tartós nedvezés esetén kérjetek védőnői vagy orvosi tanácsot, mert lehet, hogy a köldök alján lévő kicsi és jóindulatú szövetszaporulat, a fungus umbilici névvel említett képződmény miatt nem akar szűnni a váladékozás. Ez azonban könnyen kezelhető, és a váladékozás hamar megszűnik. 

Előfordul, hogy a sok törölgetéstől, a fertőtlenítőszerektől a köldök körüli bőr sugárirányban berepedezik, az éles szélű berepedezések alján kis véres alapú csík látható. Ekkor célszerű abbahagyni a szárító hatású kenceficék használatát, hogy a bőr regenerálódjon, és megsegíteni ezt NITRICUM ACIDUM ​ 9 CH-val. Adjuk kis vízben oldva, naponta 1-2 alkalommal.

A köldök irritált bőrének gyógyítója a CALENDULA OFFICINALIS​ 30 CH-s hígítása. Ez a körömvirágból készül, homeopátiás sebtapasznak is nevezik. Ha bőrkiütést látunk a köldök körül, segít a DULCAMARA​ 9 vagy 15 CH-s hígítása. Ezt a DULCAMARA​-t célszerű választani akkor is, ha a köldök alapját mintha nyomná valami kifelé, és ez a valami rendszerint a köldöksérv. Ekcémás elváltozás esetén a Sulphur javasolt, 15 CH-ban. Ha a gyulladással együtt feltűnő ödéma is látható, az APIS MELLIFICA​-ra kell gondolni, amit 15 CH-ban adhattok. Nedvező köldökre CALCIUM PHOSPHORICUM ​-ot 9 vagy 15 CH-ban lehet választani. Arra a bizonyos fungus umbilicire CALCIUM CARBONICUM​ 15 CH, vagy KALIUM CARBONICUM​ és NATRIUM CHLORATUM​ 15 CH-s hígítása lesz jó hatással. A szereket vízben oldva adjuk, napi 1-2 alkalommal.

Feliratkozás Doktor Mami YouTube csatornára

  • Dr. Lengyel Boglárka homeopata, gyermekorvos
Maradt még kérdésed?

Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

homeopátiás orvost keresek
A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
homeopátia.info © 2024